İSİG Meclisi: Salgının ikinci ayında 128 işçi Coronavirus nedeniyle yaşamını yitirdi

Yaşamını yitirenlerin yarısından fazlası sağlık ve ticaret-büro iş kolu çalışanları.

İSİG Meclisi: Salgının ikinci ayında 128 işçi Coronavirus nedeniyle yaşamını yitirdi

ARTI GERÇEK- İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG Meclisi) Coronavirus kaynaklı yaşamını yitiren çalışanlarla ilgili ikinci raporunu yayımladı. Yaşamını yitirenlerin yarısından fazlası sağlık ve ticaret-büro işkolunda çalışanlardan oluşuyor.

İSİG Meclisi'nin 11 Mart - 10 Mayıs tarihlerini kapsayan araştırmasına göre 128 işçi Coronavirus nedeniyle yaşamını yitirdi. Yaşamını yitirenlerin yaş ortalaması ise 50. İSİG Meclisi 40'lı yaşların çalışmaktan ötürü kronik rahatsızlıkların baş gösterdiği zaman dilimi olduğunu bir önceki raporunda da belirtmişti. Emeklilik yaşının erkene alınması gerektiğine dikkat çekmişti. Bugüne kadar 204 işyerinde 13 bin 43 işçide Covid-19 hastalığı tespit edildi.

SAĞLIK VE TİCARET- BÜRO İŞ KOLUNDA YARIDAN FAZLA

İSİG Meclisi rapora dair değerlendirmesinde salgının en çok üretim merkezlerinin ve işçilerin yoğun olduğu kentlerde olduğuna dikkat çekti.

En temel sağlık ihtiyaçlarının dahi karşılanamadığını maske dağıtımı üzerinden örneklendiren Meclis, "Salgının ikinci ayında bir yandan ‘evde kal’ çağrıları devam ederken, diğer yandan hafta sonları ve resmi tatilleri kapsayan sokağa çıkma yasakları ilan edildi. Ancak ‘üretmeye mecburuz’ anlayışıyla işçiler bugünlerde de işyerlerine gönderilmeye devam etdildi" dedi.

Rapora göre hayatını kaybeden emekçilerin 9’u kadın 119’u erkek ve yaş ortalaması 50. Salgının ilk iki ayında Covid-19 sebebiyle hayatını kaybeden işçilerin 78’i (yüzde 60) İstanbul, 9’u Kocaeli, 7’si İzmir, 5’i Bursa, 3’ü Ankara, 3’ü Gaziantep ve 23’ü de diğer illerde çalışıyorlardı.

İSİG Meclisi: Salgının ikinci ayında 128 işçi Coronavirus nedeniyle yaşamını yitirdi - Resim : 1

NORMALLEŞME SINIFSAL

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bir şantiyede işçileri selamladığı görüntü sosyal medyada sınıfsal mesafe olarak yorumlanmıştı, İSİG bunu hatırlatarak normalleşme sürecine ilişkin, "1 Mayıs İşçi Bayramı’nda sosyal mesafe gerekçesiyle polis tarafından DİSK üyeleri gözaltına alınırken; şantiyelerde, tarlalarda, tersanelerde ve pek çok işyerinde işçiler dip dibe çalıştırılmaya devam edildi. Cumhurbaşkanı sokağa çıkma yasağının olduğu günde ziyaret ettiği şantiyede sosyal mesafe gereği uzaktan işçileri selamlarken, işçilerin sosyal mesafe önlemleri olmadan kalabalıklar halinde istiflenmesi, karantina uygulamalarının sınıfsal yönünü ‘normalleşme sürecini’ gösterdi" dedi.

COVID-19'A YAKALANMA İŞ KAZASI VE MESLEK HASTALIĞI KAPSAMINA ALINMADI

İSİG, "Mayıs tarihli SGK ‘özel’ genelgesiyle işçilerin Covid-19’a yakalanmasının iş kazası ve meslek hastalığı kapsamında değerlendirilmeyeceğine karar verildi. Böylelikle işçilerin salgın günlerindeki hukuki hak arama yollarına ağır bir darbe indirildi" belirlemesinde bulundu.

iş cinayetleri iş kazası meslek hastalığı İSİG Meclisi