Gazeteci Bülent Kılıç'ın işkenceyle gözaltına alınmasına takipsizlik, polise hakaretten dava

Gazeteci Bülent Kılıç'a işkence uygulayan polislerin soruşturmasının kapatıldığı gün Kılıç'a 'görevi yaptırmamak için direnmek' ve 'kamu görevlisine görevinden dolayı alenen hakaret' suçlamalarından dava açıldı.

Gazeteci Bülent Kılıç'ın işkenceyle gözaltına alınmasına takipsizlik, polise hakaretten dava

Artı Gerçek - 26 Haziran 2021 tarihinde yapılmak istenen 19. İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’nü takip ettiği sırada işkence ile gözaltına alınan Agence France-Presse (AFP) foto muhabiri Bülent Kılıç hakkında 'görevi yaptırmamak için direnmek' ve 'kamu görevlisine görevinden dolayı alenen hakaret' suçlamalarıyla dava açıldı.

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği’nin (MLSA) aktardığına göre Kılıç “görevi yaptırmamak için direnmek” ve “kamu görevlisine görevinden dolayı alenen hakaret” suçlamasıyla yargılanacak. MLSA Hukuk Birimi avukatları, Kılıç’a şiddet uygulayan ve kimliği tespit edilen iki polis memuru hakkında 4 Ağustos 2021’de “mala zarar vermek” ve “zor kullanma yetkisine ilişkin sınırın aşılması suretiyle basit yaralama” yönünden suç duyurusunda bulunmuştu.

ŞÜPHELİ POLİSLER MÜŞTEKİ OLDU

Hakkında suç duyurusu yapılan polislerin 2559 sayılı Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu’nda tanımlanan zor kullanma yetkilerini aşmadığına kanaat getiren savcı Aysel Daşkıran, polis memurlarının Kılıç’ın kamerasını bilerek yere attığına ve üzerlerine atılı “mala zarar vermek” suçunu kasten işlediklerine dair “her türlü şüpheden uzak, kesin, yeterli, hukuki ve inandırıcı bir delil elde edilemediği”ni belirterek şüphelilerin üzerine atılı suçların unsurlarının oluşmadığı gerekçesiyle 16 Mart 2023’te takipsizlik kararı verdi.

Aynı gün Bülent Kılıç hakkında iddianame hazırlayan savcı Daşkıran, suç duyurusunda bulunulan Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünde görevli iki polisin ifadelerine dayanarak gazeteci Kılıç’a “görevi yaptırmamak için direnmek” ve “kamu görevlisine görevinden dolayı alenen hakaret” suçlamalarını yöneltti.

İstanbul 8. İdare Mahkemesinin Kılıç’a müdahale eden polislerin “orantısız güç kullandığına” hükmettiği 8 Aralık 2022 tarihli kararını dikkate almayan iddianame savcısı, Kılıç’ın “elinde bulunan kamerayla vurmaya çalışarak” polislerin görevini yapmasını engellediğini ve polislere “zincirleme şekilde hakaret ettiği”ni iddia ederek gazetecinin cezalandırılmasını talep etti.

İddianameyi kabul eden İstanbul 19. Asliye Ceza Mahkemesi, henüz duruşma tarihi vermedi. Kılıç’ın yargılanmasına önümüzdeki aylarda başlanması bekleniyor.

NE OLMUŞTU?

AFP foto muhabiri Bülent Kılıç, 26 Haziran 2021’deki 19. Onur Yürüyüşü sırasında polis şiddetine maruz kalarak gözaltına alındı. Kılıç, Beyoğlu Emniyet Müdürlüğüne götürüldükten sonra akşam saatlerinde serbest bırakıldı. İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü, Kılıç’ın gazeteci olduğunun emniyete götürüldükten sonra anlaşıldığını iddia etti.

Kılıç’ın gözaltına alınması ve gözaltına alınma şekli tüm dünyadan tepki çekti. Türkiye’de gazeteciler Kılıç için eylem yaptı, İstanbul Valiliğine yürüdü. Eyleme gazetecilik meslek örgütleri de destek verdi. Gazeteciler fotoğraf makinalarını ve not defterlerini valiliğin duvarına bırakarak tepkisini gösterdi.

Kılıç aynı zamanda kendisini gözaltına alan polislerden şikayetçi oldu. Aynı zamanda Kılıç yargıya başvurarak manevi tazminat ve hasar gören ekipmanı için dava açtı. Şikayet için savcılık takipsizlik verdi ancak tazminat davası İstanbul 8. İdare Mahkemesi’nde görüldü.

Mahkeme 9 Ocak 2023’te “güç kullanma yetkisinin aşılarak orantısız şekilde güç kullandığı ve bu yönüyle de hizmet kusurunun oluştuğu”na hükmetti.

İçişleri Bakanlığı’nın Kılıç’a zarar gören ekipmanı için 10 bin 95 lira maddi ve 20 bin da lira manevi olmak üzere toplam 30 bin 95 lira tazminat ödemesine karar verdi.

Kılıç Temmuz gözaltına alındığı yılda Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin Basın Özgürlüğü Ödülü'ne layık görülmüştü. (Kaynak)