İsmail Beşikçi Güz Akademisi '17. ve 18. yüzyılda Kürdistan' başlığıyla düzenlenecek

İsmail Beşikçi Güz Akademisi '17. ve 18. yüzyılda Kürdistan' başlığıyla düzenlenecek
İsmail Beşikçi Vakfı’nın 2024 güz akademisinin başvuruları başladı. İsmail Beşikçi Güz Akademisi bu sene '17. ve 18. yüzyılda Kürdistan' başlığıyla düzenlenecek.

Artı Gerçek - İsmail Beşikçi Vakfı’nın ev sahipliğini yaptığı akademi programının 2024 güz takvimi belli oldu. Beş hafta sürecek akademinin teması "17. ve 18. yüzyılda Kürdistan" olarak belirlendi.

Can Şeker’in koordinatörlüğünde gerçekleşecek olan Güz Akademisi’ne başvurular, 9 Aralık 2024 tarihine kadar devam edecek. Başvuru sonuçları 10 Aralık’ta açıklanacak olan Akademi, 14 Aralık 2024 tarihinde başlayacak ve 18 Ocak 2025 tarihinde sona erecek.

17. ve 18. yüzyılda Kürdistan" başlığıyla düzenlenecek İsmail Beşikçi Güz Akademisi için başvurular İsmail Beşikçi Vakfı’nın web sitesi üzerinden gerçekleşecek

Beş hafta sürecek akademide Veysel Başçı, Mehmet Rezan Ekinci, Muhsin Soyudoğan, Sacha Alsancaklı ve Zülküf Ergün dersler verecek. Online olarak düzenlenecek olan Akademi’nin dili Kürtçenin Kurmancî lehçesinde olacak. Programa sınırlı sayıda katılımcı kabul edilecek ve programa kabul edilen katılımcılardan derslere düzenli katılımı bekleniyor. Program sonunda altı haftadan beşine katılan öğrencilere katılım belgesi verilecek.

takvim.jpeg

İsmail Beşikçi Vakfı’nın Akademi programı ile ilgili yaptığı açıklamada akademi programının içeriğine ve ele alınacak konulara ilişkin çerçeveye şu şekilde yer verildi:

“17. ve 18. yüzyıl aralığının genelde Osmanlı özelde ise Kürdistan çalışmalarında kaynak sorunu, büyük isyanların varlığı gibi birçok neden gösterilerek çoğunlukla 'silik', 'geçiş' veya 'ara dönem' şeklinde ele alınması dikkate değerdir.

2024 İsmail Beşikçi Güz Akademisi ise, 'Doğulu toplumlar' başlığı altında o toplumları pasif, durağan, özel mülkiyetin olmadığı ve tek kişi yönetiminin baskın olduğu bir düzende yaşadıklarını ifade eden ve bunu da 'Doğu Despotizmi', 'Mutlakiyetçi Devlet' şeklindeki kavramsallaştırmalarla oluşturduğu bir arka planla şekillendiren yaklaşımların 17. ve 18. yüzyılda Kürdistan coğrafyasını ele alan çalışmalardaki etkisine dikkati çekmek istemektedir. Bu yüzyıllardaki Şer'iyye Sicilleri başta olmak üzere birçok kaynaktan istifade ederek yapılan akademik çalışmaların ise, yukarıda ifade edilen çerçevenin dışına çıkma konusunda bizlere sunabileceği imkanlar bu akademinin konusudur.” (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar