İSMEK'in açtığı Kürtçe kurslarına 717 kişi başvurdu

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İSMEK tarafından altı merkezde açılan Kürtçe kurslarına şimdiye kadar 717 kişi başvurdu.

İSMEK'in açtığı Kürtçe kurslarına 717 kişi başvurdu

Rıfat DOĞAN

ARTI GERÇEK- İstanbul Büyükşehir Belediyesi Hayat Boyu Öğrenme Merkezi (İSMEK) bünyesinde başlayan ve 25 Ocak tarihinde sona eren Kürtçe kurslarına toplamda 717 kişi başvurdu.

İSMEK tarafından açılır açılmaz büyük ilgi gören Kürtçe kurslarına 24 saat içinde yapılan başvurular kurumun açtığı kontenjanın iki katını aşmış, İstanbul'da 4 ilçede açılan ve Kürtçe kursuna 24 saat içerisinde 321 kişi başvurmuştu.

Kürtçe kursları için Bağcılar(1), Esenyurt(2), Fatih(1), Şişli(1) ve en son Üsküdar(1) ilçesinde olmak üzere toplamda 6 merkezde derslik açılmıştı.

EN FAZLA BAŞVURU ŞİŞLİ’DE

İSMEK’in verdiği son bilgiye göre son tarih olan 25 Ocak’ta kurslara 717 kişi başvurdu. Bazı merkezlerde kayıtların halen sürdüğü belirtildi. Son rakamlara göre en fazla başvuru 315 ile Şişli’deki Mecidyeköy Dil Okulu’na yapıldı.

İlçelere göre başvuru dağılımı şöyle:

Fatih: 119

Üsküdar: 77

Şişli-Mecidiyeköy: 315

Esenyurt: 81

Esenyurt-Kıraç: 36

Bağcılar: 89

İKİ EĞİTMEN GÖREV ALACAK, 136 KİŞİLİK KONTENJAN VAR

Şu ana kadar İBB Kariyer Merkezi üzerinden iki eğitmenin alındığı 136 kontenjanlık kurslarda A1 seviyesinde Kürtçe öğretilecek. Kurslar 136 saat sürecek ve sonrasında katılımcılara sertifika verilecek. A2 seviyesi için 260 kişilik kontenjanlara başvurular da başladı.

HAKKI SAVUNANLAR PLATFORMU: BU İŞİN KAMU ELİYLE YAPILMASI ÖNEMLİ

Kürtçe kurslarının açılmasında önemli bir role sahip olan Hakkı Savunanlar Platformu’ndan Ahmet Nursoy başvuruları değerlendirdi. Nursoy "Başvuruların daha fazla olacağını tahmin ediyorduk. Özellikle beklediğimiz bir sayı yoktu. Kamusal alanda öğrenmesi kesinlikle önemli, özellikle "kamu eliyle" öğrenmesi daha önemli" dedi.

‘BU HİZMET İSMEKLE SINIRLI KALMAMALI, KÜRTÇE DİĞER ALANLARDA DA YER ALMALI’

"Bu hizmetin CHP eliyle yapılıyor olması, bu kıymeti daha da artırıyor. CHP gibi, retçi, inkarcı, statükonun asli taşıyıcısı olan bir partinin eliyle yapılması, hem CHP'nin, hem de memleketin kronik problemlerinin çözümü için bi değişimin taşıyıcısı, ya da ilk adımı olabilir" ifadelerini kullanan Nursoy şunları söyledi:

"Bu hizmetin sadece İSMEK'le sınırlı kalmamasını, evde hizmet, çağrı merkezi, turizm rehberlik metinlerine, kültür sanat, kreş hizmetlerine kadar bir çok yerde olmasını dile getirdik. Ve bu talepleri dile getirmeye devam edeceğiz. İcracı taraf onlar olduğu için, nihai kararı verecekler de CHP olacaktır.

Kürtlerin, meşru taleplerini her platformda dile getirmeye devam edeceğiz."

PLATFORM ZAZACA İÇİN DE KURS AÇILMASI TALEBİNİ İLETTİ

Nursoy Kurmancî dışında Zazakî içinde gerekli bilgileri muhataplarına ilettiklerini belirterek "Kısa zamanda olumlu dönüş olacağı kanaatindeyim. İSMEK'ler için İstanbul'da yaşayan tüm Kürtlere, dilimize sahip çıkmaya davet ediyorum. Özellikle Y kuşağı dediğimiz, İstanbulda doğan ve Kürtçe bilmeyen Kürt çocuklarımızı kurslara göndermeleri gerektiğini düşünüyorum" dedi.

NE OLMUŞTU?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, geçen yıl ağustos ayında İstanbul’da Kürt Dili ve Edebiyatı mezunlarıyla bir araya gelmişti. Burada konuşan Kılıçdaroğlu, İSMEK’te Kürtçe kurslarının hayata geçirileceğini ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Kürtçe dışında başka bir dil bilmeyen yaşlılara Kürtçe bakım hizmeti vereceğini açıklamıştı. Daha sonra Hakkı Savunanlar Platformu ile eylül ayında görüşen İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu daha önce gündeme gelen Kürtçe dil kursu talebiyle ilgili açıklamada bulunmuş ve "İSMEK'lerde Kürtçe dil kursu kesinlikle açılacak" demişti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 12 Aralık 2019 tarihinde 44 ayrı iş kolunda toplam 420 sözleşmeli personel almak için ilan vermişti. İlana göre Kürt Dili ve Edebiyatı lisans programından mezun olmak şartı ile iki kişilik eğitmen kontenjanı da açılmıştı.

üsküdar şişli esenyurt Kürtçe fatih İstanbul Büyükşehir Belediyesi Bağcılar Mecidiyeköy kemal İSMEK