İstanbul Barosu'nda seçim heyecanı: Yedi aday yarışacak
İstanbul Barosu Genel Kurulu yarın toplanıyor. Yeni yönetimi ve başkanı belirlemek için yüzde 50 çoğunluğun sağlanmasının beklenmediğini belirten avukatlar, seçimin gelecek haftaya kalacağını söyledi.
Artı Gerçek - İstanbul Barosu Genel Kurulu bu hafta sonu Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek. Saat 10:00’da başlayacak olan toplantıda gerekli yüzde 50 çoğunluğun sağlanamaması halinde yeni yönetim ve başkan 22-23 Ekim'de yeniden toplanacak ikinci genel kurulda seçilecek.
Yarın gerçekleşecek ilk toplantıda kanun gereği yüzde 50 çoğunluk gerekiyor. Yüzde 50 çoğunluğun fiilen gerçekleşmesinin beklenmediğini aktaran hukukçular, kanun gereği 22-23 Ekim’de yüzde 10 gibi bir katılımın yeterli olacağını ve baro başkanlık seçimlerinin gerçekleşeceğini ifade ettiler. Hukukçular yarın imza atarak tutanak tutacağını söyledi.
56 bin üyeye sahip İstanbul Barosu Başkanlığı için ise yedi avukat yarışacak. Adaylar şunlar: Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu avukat Filiz Saraç, Önce İlke Yeniden Yükseliş Hareketi Hasan Kılıç, İstanbul Milliyetçi Avukatlar Grubu Hakan Çatak, Avukat Hakları Grubu Gökhan Ahi, Bağımsız Avukatlar Grubu Gülden Sönmez, Önce Avukat Grubu Elif Görgülü, Genç Hukuk Hareketi Grubu Savaş İşleyen ve avukat Mert-Er Karagülle .
Grupları temsilen İstanbul Barosu Başkanlığı için aday olay isimler, seçim öncesi projelerini anlattı:
HASAN KILIÇ: YENİ BİR MODEL GELİŞTİRİYORUZ
Önce İlke Yeniden Yükseliş Hareketi Adayı Hasan Kılıç: Çok deneyimli bir gruba sahibiz. Bu dönemde dağılmışlığı, yıpranmışlığı gidereceğiz. Baroyu bir araya getirip güçlendireceğiz. Yeni bir model geliştiriyoruz. Projelerimiz arasında önemli çalışmalar var. Genç meslektaşlarımızla ilgili büro edinme sorunu açısından 'Genç ofis' projemiz var. Bunu mutlaka önemli oranda hayata geçireceğiz. Başka çalışmalar da yapacağız. Eğitimle ilgili olarak da, avukat akademisini kuruyoruz. Uygulamadan gelecekler ile oluşturacağımız bilim kuruluyla birlikte bu süreci de hayata geçireceğiz. Tüketici hakem heyetlerinde genç meslektaşlarımıza görev vermeyi, bu alanı genişletmeyi düşünüyoruz. CMK ile ilgili çok önemli taleplerimiz var. Asgari ücret tarifesine çekilmesini istiyoruz. Bu anlamda çok ciddi gelişimler sağlayacağız. Bu soruna özel eğileceğiz. Bir de güven sorunu var. Güven sorununu ortadan kaldırmak, birlikteliği vurgulamak ve bir aile olduğumuz duygusunu yeniden yerleştirmemiz gerekiyor. Aslında avukat ile barosu arasındaki o güven ve sevgi iklimini yeniden oluşturmalıyız. Ben herkesi seçime davet ediyorum. Mutlaka gelsinler, katılsınlar barosuna sahip çıksınlar.
FİLİZ SARAÇ: 144 YILDIR KADIN BARO BAŞKANI OLMADI
Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu Adayı Filiz Saraç:Gençlerimizle geleceği planlayacağımız ve projelerimizi onlarla hayata geçireceğimize ilişkin vaatlerle çıktık yola. Önümüzdeki dönemde, baronun yapması gerekenlerin başında katılımın artması gerektiğini düşünüyorum. Nasıl ki hakim ve savcı stajyerlerine staj yaptığı dönem boyunca ücret verilmekte ise, aynı şekilde stajyer avukatların da ekonomik zorluklarla karşılaşmadan bu dönemleri geçirmeleri büyük önem taşıyor. Yapmamız gereken, meslektaşlarımızın iş alanlarına, ilgili alanlarına ve ihtiyaç alanlarına göre avukatlık yapacakları alanların tespiti ve iş alanlarının avukatlara açılmasını sağlamaktır. İstanbul Barosu 144 yıllık bir barodur. Avrupa'nın en eski barosudur. Baronun tarihine bakıldığında hak ihlali kimden ve nereden gelirse gelsin, hep karşı duruşu ile Türkiye'de saygın bir yer edinmiştir. 144 yıldır kadın baro başkanı olmadı. Cumhuriyete ve Atatürk'ün bizlere verdiği kazanımlara yürekten inan bir avukat olarak aday olmayı bir vazife olarak gördüm. Bu görev bilinciyle İstanbul Barosu'na başkan adayı oldum.
HAKAN ÇATAK: YETKİMİZ DAHİLİNDE HER TÜRLÜ DESTEĞE HAZIRIZ
İstanbul Milliyetçi Avukatlar Grubu adayı Hakan Çatak: Hem fiziksel anlamda hem mesleki itibar anlamında baro bünyesindeki meslektaşlarımızın çok büyük sorunları olduğunu biliyoruz. Sorunlarımızın bir kısmı kanun değişikliği gerektiriyor. Diğer bir kısmı ise tamamen baro yönetimiyle ilgili. Avukatların çok köklü problemleri var; gerek kamu kurum ve kuruluşlarındaki yaklaşımlar olsun gerek meslektaşlarımızın görevleri ifası sırasında yaşadığı problemlerin giderilmesi olsun. Fiziksel imkanların genişletilmesine yönelik de çok sayıda çalışmamız ve projemiz var. Baro olarak, ekonomik anlamda çok ciddi sıkıntılar içinde bulunan genç meslektaşlarımıza kanunun ve hukukun izin verdiği ölçüde, yetkilerimizin dahilinde her türlü desteğe hazır olduğumuzun bilinmesini istiyoruz.
GÜLDEN SÖNMEZ: BARO GÜÇLÜYSE İNSAN HAKLARINI KORUYABİLİRİZ
Bağımsız Avukatlar Grubu Adayı Gülden Sönmez: İstanbul Barosu'nun siyasetin aracı haline gelmesinden mutsuz olan tüm meslektaşlarımız için, hem mesleki problemleriyle alakalı hem baronun bu konumunun değiştirilmesiyle alakalı projelerimiz var. Biz Türkiye'nin adalet ve yargı sistemiyle ilgili sorunları olduğunu biliyoruz. Bu sorunları gidermek için en önemli aktörlerin birinin İstanbul Barosu olduğunu biliyoruz. Bütün avukatların görüşü, ideali, ideolojisi, siyasi fikri ne olursa olsun tüm meslektaşların katıldığı katılımcı bir baronun inşasını düşünüyoruz. Bu yüzden de yönetime talip olduk. Meslektaşlarımızın oylarıyla hem yönetimi değiştireceğiz hem de mevcut olan düzeni, anlayışı ve avukat algısını değiştireceğiz. Avukat varsa adalet var. Baronuz güçlüyse insan haklarını koruyabilirsiniz, hukuku koruyabilirsiniz.
MERT-ER KARAGÜLLE: ÇÖZÜMÜ HAYATA GEÇİRELİM
Başkan Adayı Mert-Er Karagülle:Çok alışılagelmiş yanıtlarımız var. Bir sorun gündeme geldiğinde bir yanıtı söylüyoruz, bir çözümü söylüyoruz. Daha doğrusu çözümün sonucunu söylüyoruz. Ama onu nasıl gerçekleştireceğiz, doğru bir çözüm müdür? Hayata geçirilme olasılığı nedir? Bunlar tartışılmıyor. İlk akla gelen şey söyleniyor. Halbuki ben diyorum ki artık bir sorunu fotoğraflamak yeterli değil. Biraz daha özgür bir düşünceyle, analitik bakalım. Sorunun derinine, kaynağına inelim. Çözüm alternatiflerini önümüze koyalım. Tez, antitez, sentez, süzgecinden geçirelim. En iyi çözümü öyle bulalım ve o çözümü hayata geçirmeye çalışalım. Bu bakışı İstanbul Barosu'na taşımak için adayım.
SAVAŞ İŞLEYEN: AVUKATLIK ORTAKLIĞININ HAKİM KILINMASINI İSTİYORUZ
Genç Hukuk Hareketi Grubu adayı Savaş İşleyen: Avukatlık mesleğinin önündeki en büyük sorunlarından biri işçi avukatlık sistemidir. Biz bu sisteme karşıyız. Bu sistemin yerine avukatlık ortaklığının hakim kılınmasını istiyoruz. Bu doğrultuda kanun çalışmalarının yapılması için çalışmalarda bulunacağız. Adliyede avukatlar sürekli olarak hakim savcıların müdahalesine maruz kalıyor. Biz bunun karşısında duracağız. Avukatların kendilerini daha özgür şekilde ifade edeceği bir ortam için, daha adil bir düzen oluşması için mücadele edeceğiz. Bu yüzden gençleri yanımıza bekliyoruz.
ELİF GÖRGÜLÜ: ÖNCELİĞİMİZ SORUNLARI ÇÖZMEK
Önce Avukat Grubu ADAYI Elif Görgülü: Genç ve dinamik bir ekibiz ve mesleğimize olan tutkumuzu, enerji ve heyecanımızı baroya taşımayı, İstanbul Barosu'nu da dinamik bir referans merkezine dönüştürmeyi planlıyoruz. Biz duyan, dinleyen ve harekete geçen bir baro istiyoruz. Hukuksuzluklardan hesap soracağız, yaptıklarımız ve yapamadıklarımızla ilgili hesap vereceğiz. Önceliğimizi avukatlık mesleğinin sorunlarını çözmek olarak belirlediğimiz için en çözülebilecek sorunlardan başlayarak kendimize 100 günlük bir plan yaptık. Bu planın ilk iki maddesini de hemen uygulamaya koyduk. Genç avukatları en fazla zorlayan, ama genel olarak sistemin işleyişini de zorlaştıran icra müdürlükleri ile ilişkileri düzeltmekle işe başladık. İcra müdürlüklerinde avukatlara sorun oluşturan konuları alt alta yazdık, sonra da icra müdürlüklerini ziyaret ettik, hâlâ da ediyoruz. Dertlerimizi onlara anlattık. Bu çabalarımız çok olumlu sonuç verdi, şimdi işbirliği ile sorunları çözeceğiz. (HABER MERKEZİ/DHA)