İstanbul Boğazı'nda Boğaziçi Başkanlığı söz sahibi olacak, üyelerini Erdoğan atayacak

Yetkili kurumlar, yapılan değişikliklerle İstanbul Boğazı'nın imara açılmasının hedeflendiğini ifade etti.

İstanbul Boğazı'nda Boğaziçi Başkanlığı söz sahibi olacak, üyelerini Erdoğan atayacak

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Boğaziçi Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasını öngören 28 maddelik sürpriz bir kanun teklifi taslağı hazırladı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile boğazdaki 4 ilçe belediyesine ait tüm yetkilere son veren taslak düzenlemeye göre boğazlarda artık yeni kurulacak Boğaziçi Başkanlığı ile iki yeni kurul söz sahibi olacak. Başkanlık ve kurul üyelerini Cumhurbaşkanı atayacak.

Erdoğan Süzer'in Sözcü'de yer alan haberine göre, yeni yönetim, boğazlarda imar ve cins değişiklikleri dahil her türlü yetkiyi kullanabilecek. Yeni düzenlemeyle boğazlarda yapılaşmanın artacağı, çivi çakılamayan boş alanların dolacağı ve yabancı büyük yatırımcıların İstanbul Boğazı'nda yatırıma başlayacağı ifade ediliyor.

Görüşe açılan teklif taslağına göre, İstanbul Boğaziçi alanında yerleşme ve yapılaşmanın planlaması, koordinasyonu, imar uygulamalarının yapılması ve denetlenmesi konularında halen yetkili olan Boğaziçi İmar Yüksek Koordinasyon Kurulu, Boğaziçi İmar İdare Heyeti ve Boğaziçi İmar Müdürlüğü kaldırılacak. Böylece kurullardaki bakanların, idare heyetindeki İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait Boğaziçi İmar Müdürlüğü'nün yetkileri de sıfırlanmış olacak.

Yeni düzenlemeyle kaldırılan 3 kurumun yerine Boğaziçi Başkanlığı ile Boğaziçi Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma ve Düzenleme Kurulları gelecek. Olağanüstü yetkilerle donatılacak olan Boğaziçi Başkanlığı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bağlı, merkezi İstanbul'da, kamu tüzel kişiliğini sahip özel bütçeli bir kurum olacak. Başkanlık, kısa süre içerisinde 160 memur ve 50 işçiyi işe alıp faaliyetlerine başlayacak. Başkan ve 3 yardımcısını Cumhurbaşkanı atayacak. 11 üyeden oluşacak 2 ayrı kurulun üyeleri de yine Cumhurbaşkanı tarafından atanacak. Yeni kurulacak başkanlık, boğazlarda parselasyon planı, arazi düzenlemesi trampa, kamulaştırma, ihdas, alan düzeltme, cins değişikliği, taksim, terk gibi kritik yetkilerle donatılacak. Başkanlık, Boğaziçi Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma ve Düzenleme Kurulları ile bakanlık boğazlardaki yapılaşma, imar düzenlemeleri, yıkım, kentsel dönüşüm ve denetim gibi her konuda yetki kullanıp uygulatacak.

'YENİ DÜZENLEME KAÇAK YAPILARIN YERİNE YENİ BİNALARIN YAPILMASINA İZİN VERİYOR'

Taslağı yorumlayan mevcut yetkili kurumlar, yapılan değişikliklerle İstanbul Boğazı'nın imara açılmasının hedeflendiğini ifade etti. Boğazlardaki yapıların yüzde 60'a yakınının kaçak olduğuna işaret eden yetkililer, "Mevcut düzenlemeye göre boğazdaki kaçak yapılar yıkılırsa yerine yeşil alan yapılmak zorunda. Yeni düzenleme ise kaçak yapıların yıkılması halinde yerine yeni binaların yapılmasına izin veriyor ve o binaları yasal hale getiriyor.

Bazı ünlü inşaatçılar boğazdaki bu tür yerleri önceden satın almışlardır" dedi. Yetkililer, yeni düzenlemeyle boğazın yerli ve yabancı büyük müteahhitlerin akınına uğrayacağı, boğazın görünümünün büyük ölçüde değişeceği yorumunda bulundu.

İstanbul Boğazı Ekrem İmamoğlu