İstanbul depreme hazır mı?

İstanbul'da afet sonrası toplanma alanı olarak belirlenen 470 alandan 300'ü AKP iktidarı tarafından imara açıldı. Bu alanların üzerinde şimdi gökdelenler ve alışveriş merkezleri yükseliyor.

İstanbul depreme hazır mı?

GÜNCEL - Onbinlerce kişinin yaşamını yitirdiği 17 Ağustos 1999 depreminin ardından deprem uzmanları 30 yıl içinde büyük bir depremin yaşanacağını söylemişti. Bunun üzerine gözler 7'nin üzerinde depremin beklendiği İstanbul'da alınan tedbirlere çevrilmişti. Kentte 470 bölge, afet sonrası toplanma alanı olarak belirlenmişti. Ancak bu alanlardan 300'ü AKP iktidarı tarafından imara açılmıştı. Üzerlerine alışveriş merkezleri ya da gökdelenler inşa edilmiş, yaşanan gelişmeler meslek odalarının sert tepkisine neden olmuştu.

EGE VE MARMARA 6.2 İLE SALLANDI haberi için tıklayınız

Depremin sonrasında bina güvenliği ve afet sonrası acil dönem müdahale programı kapsamında yapılması gerekenler Türkiye’nin gündeminde uzun zaman yer aldı. Deprem kuşağında yer alan İstanbul’da muhtemel bir deprem sonrası çadır kurulacak ve toplanılacak alanlar belirlendi ve ön eğitim çalışmaları yapıldı.

1999 depreminden sonra belirlenen 470 alanın nerdeyse 300’ünde şimdi gökdelenler ya da alışveriş merkezleri mevcut. 1999 depreminden sonra İstanbul Valisi’nin başkanlığında kurulan İl Afet Merkez Kurulu’nun belirlediği deprem toplanma alanlarının birçoğunun imara açılmış olması bugünkü depremin ardından yeniden gündeme geldi.

Mevcut belirlenen noktalar bile deprem için yetersizken var olanların imara açılması eleştiri konusu. Bu alanların büyük bir kısmı alışveriş merkezlerine, gökdelenlere ve çeşitli lüks konut alanlarına dönüştürüldü. ‘Ali Sami Yen Stadyumu, Likör fabrikasının bulunduğu arazi, Karayolları 17. Bölge Müdürlüğü’nün yeri, 46 dönümlük İETT arazisi, Ataköy’deki oldukça geniş bir alan, Devlet Malzeme Ofisi’nin yeri, Kadıköy’de Otosan fabrikasının bulunduğu yer gibi toplanma alanı olarak belirlenen pek çok uygun arazi toplanma yeri olarak belirlenmişti. Boş alanlarda bugün gökdelen, finans merkezi ve alışveriş merkezlerinin bulunuyor. Bu boş araziler TOKİ aracılığı ile inşaata uygun alan olarak yapılaşmaya açıldı.

DEPREM VERGİLERİ DUBLE YOLLARA
Marmara depremi sonrasında deprem yaralarını sarmak ve depreme dönük çalışmaları artırmak için toplanan ek vergilerden oluşan 48 milyar liralık gelirin hangi amaçla kullanıldığı, Van Depreminin hemen ardından yeniden gündeme gelmişti. Deprem vergilerinin nasıl ve nereye harcandığı sorusuna dönemin Maliye Bakanı Mehmet Şimşek; 'sağlık, eğitim, duble yollar gibi 74 milyonun ihtiyacını karşılamak için kullandık' demişti.

İstanbul deprem akp