İstanbul Sözleşmesi Meclis gündemine taşındı
HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü, İstanbul Sözleşmesi’ne ilişkin TBMM’ye araştırma önergesi verdi.
ARTI GERÇEK- Halkların Demokratik Partisi Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü, İstanbul Sözleşmesi’nden Türkiye’nin tek taraflı olarak ayrılma kararının geri alınması, sözleşmenin yeniden yürürlüğe girerek yükümlülüklerinin uygulanması amacıyla TBMM Başkanlığı’na Araştırma Önergesi verdi.
Türkiye’nin ilk imzacısı olduğu İstanbul Sözleşmesi’nin 20 Mart tarihinde Cumhurbaşkanlığı kararı ile tek taraflı geri çekilme kararı aldığını hatırlatan Sürücü, "Eğer İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararı geri alınmazsa 1 Temmuz 2021 itibarıyla İstanbul Sözleşmesi'nden tamamen çıkılmış olacaktır. Kadın mücadelesi yürüten kurumlar, dernekler, platformlar İstanbul Sözleşmesinden geri çekilme kararını; kadın kazanımlarına bir saldırı olduğunu bu kararın zaten var olan kadın katliamlarını, kadına yönelik şiddeti daha da derinleştireceğini belirterek karşı çıkmış ve tepkilerini hem platformda dile getirmişlerdir" dedi.
Türkiye’de artan kadın cinayetlerine dikkat çeken Sürücü araştırma önergesinde şu sözlere yer verdi:
"Coğrafyamızın toplumsal cinsiyet streotipleri ne yazık ki, kamusal alanları, evleri, işyerlerini, protesto meydanlarını kadınlar için tehlike dolu alanlara çevirmektedir. İstanbul Sözleşmesi, kadını eksik, sadece anne veya cinsel meta olarak tanımlayan anlayışın tam karşısında durarak kadını birey olarak tanımlamaktadır ve tüm haklarını güvene almaktadır. Türkiye’de her gün en az 3 kadın katledilirken, Kadınların evde, işyerlerinde, kamusal alanda her türlü erkek şiddetine, mobinge, emek sömürüsüne ve ayrımcılığa maruz kalması, adliye koridorlarında erkek yargı anlayışı ile karşı karşıya kalıp savunmasız bırakılması sözleşmeden geri çekilmesine dönük verilen tepkileri haklı kılmaktadır.
‘KANUNA GÖRE DEĞİL VİCDANINIZA GÖRE KARAR VERİN’
Yine bizzat Cumhurbaşkanı tarafından hâkimlere; kadına yönelik şiddet davalarında "kanuna göre değil vicdanınıza göre karar verin" talimatları verilerek kadınlar yasal güvenceden mahrum bırakılmak istenirken İstanbul Sözleşmesinden geri çekilme kararına yönelik tepkilerin yerinde olduğunu göstermektedir.
‘MECLİC ARAŞTIRMA AÇILMASI ELZEMDİR’
Ayrıca siyasetin kutuplaştıran, eril dili, toplumda erkekleşmeyi yüceltip, şiddeti bir iletişim yöntemine çevirerek, psikolojik şiddet başta olmak üzere kadınları tüm şiddet yöntemlerinin hedefi haline getirirken, Türkiye’nin ilk imzacısı olduğu İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılması, kadını alenen uğradığı, psikolojik ve fiziksel şiddetle baş başa bırakmaktadır. Bu hususta, toplumsal cinsiyet eşitliğini önceleyen, kadını şiddetin hedefi olmaktan çıkartan ve doğrudan toplumsal huzuru amaç edinen bir niyetle, bir meclis araştırması açılması elzemdir.