İstanbul Valiliği duyurdu: Açık alanda içki tüketmek yasaklandı, cezası 617 lira

İstanbul Valisi Davut Gül, halka açık alanlarda içki içmenin yasaklandığını duyurdu. Yasağa uymayanların 617 lira para cezasına tabi tutulacağı belirtildi.

Artı Gerçek - İstanbul Valiliği, halka açık deniz ve sahil kenarlarında, plaj, park, piknik ve mesire alanlarında içki içmeyi yasakladı. Yasağa gerekçe olarak "çevrenin rahatsız edilmemesi, olumsuz görüntülerin oluşmasına mahal vermemek" gösterildi.

İstanbul Valisi Davut Gül'ün imzasıyla yayımlanan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Alkol satışı ve tüketilmesi ruhsatı bulunan işletmelerin dışında park, piknik ve mesire alanı, sahil bandı, plaj vb alanlarda çevrenin rahatsız edilmemesi, olumsuz görüntülerin oluşmasına mahal vermemek amacıyla alkol satışı ve tüketilmesinin önlenmesi,

Bahsi geçen yerlerde emniyet/jandarma ve zabıta birimleri tarafından sorumluluk alanlarında etkin bir şekilde denetimlerin yapılarak asayişi, halkımızın huzur ve güvenliğini bozacak olaylara meydan verilmemesi, Kanun, Yönetmelik ve Genel Emir hükümlerine uymayan kişiler ve işletmeler hakkında yasal işlem yapılması,

Hususlarında konunun sıralı/sorumlu amirler ve yerel yönetimlerce titizlikle takip edilmesi ve uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi hususu ilanen tebliğ olunur."

YASAĞA UYMAYANA 617 LİRA PARA CEZASI

Açıklamada, yasak kararının ayrıntılarına da yer verildi. Buna göre, halka açık alanlarda içki tüketenlere 617 lira para cezası uygulanacak. İçki kullanan kişinin sarhoş olması halinde, kişinin sarhoşluğu geçene kadar 'kontrol altında' tutulacak.

VALİLİKTEN AÇIKLAMA

Tepkiler üzerine İstanbul Valiliği'nden açıklama geldi. İçki tüketimine ilişkin yeni bir uygulama kararı olmadığının öne sürüldüğü açıklamada, kaymakamlık ve belediyelere hatırlatma yapıldığı belirtildi. 'Hatırlatma genelgesi' olarak belirtilen açıklamanın gelen şikayetler üzerine yayımlandığı ifade edilerek, talimatlar beş maddede sıralandı.

Valilik, sadece 'hatırlatma genelgesi' olduğunu belirttiği metinde, "Park, piknik, mesire alanları, sahil bandı ve plajlarda alkol tüketilmeyeceğini" ifade etti. Ancak mevzuata göre, bu alanlarda ruhsatlı yerlerden alındığı sürece içki içmek yasak değil.

Valiliğin tam açıklaması şöyle:

"Valiliğimizce alınan alkol kullanım ve satışına ilişkin yeni bir uygulama kararı bulunmamaktadır.
Bununla birlikte; 17.08.2023 tarihinde yayımladığımız genelgeyle, 4250 sayılı kanunla belirlenen alkol satış ve kullanım alanlarına ilişkin uygulama yükümlülüklerinin yerine getirilmesinin gerekliliğini ilgili kurumlara (Kaymakamlık ve Belediyeler) hatırlatmış bulunmaktayız.

İstanbul Valiliği olarak bu hatırlatma genelgesini yayımlamamızda, İlçe ziyaretlerimizde muhtarlarımızdan, sosyal medya ve bireysel olarak vatandaşlarımızdan gelen, alkol tüketimine bağlı olarak gelişen asayişi bozucu olaylara ilişkin şikayetler etkili olmuştur.

Hatırlatma genelgemizde özetle kanunla belirlenmiş;

  • 18 yaş altı çocuklara alkol satışının yapılmaması,
  • Ruhsatlı Alkol satışı yapılan Lokanta ve Restoranlar dışında 22.00 – 06.00 saatleri arasında Perakende alkol satışının yapılamayacağı,
  • Sarhoşluk sebebiyle halkın huzurunu bozacak şekilde hareket edilmemesi,
  • Alkol satışı ve tüketilmesi; ruhsatı bulunan işletmeler dışında yapılmaması. (Park, piknik ve mesire alanları, sahil bandı, plaj vb. alanlarda)
  • Bahsi geçen yerlerde emniyet, jandarma ve zabıta birimlerinin etkin denetimleriyle asayişi, halkımızın huzur ve güvenliğini bozacak olaylara meydan vermemesi hususlarında ilgili birimler talimatlandırılmıştır."

'CEZAİ YAPTIRIM ÇEVREYE RAHATSIZLIK VERENLERE UYGULANACAK'

İstanbul Valiliği İstanbul Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Emin Gökçegözoğlu, T24'e yaptığı açıklamada, cezai yaptırımın yalnızca "çevreye rahatsızlık verenler için uygulanacağını" söylerken, "kendi halinde içki tüketen vatandaşlara" yönelik bir yasak kararı olmadığını belirtti.

KABAHATLER KANUNU'NA GÖRE YASAK DEĞİLDİ

31 Mart 2005 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Kabahatler Kanunu'na göre, açık alanda içki tüketmek yasak değildi. Mevcut kanunda yalnızca 'başkalarının huzur ve sükununu bozacak şekilde davranışlarda bulunulması' durumu belirtiliyordu. Bu kişilere ise idari para cezası verileceği ve kişideki sarhoşluk etkisi geçene kadar 'kontrol altında' tutulacağı belirtiliyordu. (HABER MERKEZİ)