İstanbul'da ne zaman, kaç büyüklüğünde deprem bekleniyor? En riskli ilçeler hangileri?

İstanbul'da ne zaman, kaç büyüklüğünde deprem bekleniyor? En riskli ilçeler hangileri?
Gemlik ve Çanakkale'deki depremler yeniden olası İstanbul depremini akıllara getirdi. İstanbul'da ne zaman deprem olacak? İstanbul'da kaç büyüklüğünde deprem bekleniyor. Riskli ilçeler hangileri? İşte uzmanların depreme dair tespitleri ve uyarıları...

Artı Gerçek - Bursa’nın Gemlik ilçesinde 23 Şubat'ta 4,1, 25 Şubat'ta 3.4 ve bugün (27 Şubat 2024) Çanakkale'nin Biga ilçesinde 4.6 büyüklüğünde depremler meydana geldi.

Marmara'daki illerde meydana gelen depremler, Marmara Denizi'nde beklenen depremde büyük yıkım yaşayabileceği öngörülen İstanbul'a dair riskleri yeniden gündeme getirdi.

Son depremlerden sonra İstanbul'da yaşayanlar yeniden "İstanbul'da ne zaman deprem olacak?" "İstanbul'da kaç büyüklüğünde deprem bekleniyor?" "İstanbul'un en riskli ilçeleri hangileri?" sorularına yanıt aradı.

Yerbilimciler Prof. Dr. Naci Görür ve Prof. Dr. Ahmet Ercan başta olmak üzere, deprem uzmanları İstanbul ile ilgili sık sık uyarılarda bulunuyor. Özelikle Maraş'ta 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerin yarattığı yıkımdan sonra, uzmanlar İstanbul'un deprem riskine dikkat çekmişti.

İşte Marmara Denizi'nde beklenen ancak 'olası İstanbul depremi' diye anılan deprem riskine dair uzmanların son dönemlerdeki tespitleri ve uyarıları:

NACİ GÖRÜR: İSTANBUL'DA KESİNLİKLE 7'DEN BÜYÜK DEPREM OLACAK

Prof. Dr. Naci Görür, Kuzey Anadolu Fay'ının depremleri batıya taşıdığını belirterek "İstanbul'da kesinlikle 7'den büyük bir deprem olacaktır" dedi.

"Marmara'da deprem üretecek olan iki tane aktif fay kolu var. Kırıldığı zaman minimum 7.2 üretir. İkisi birden kırılırsa 7.5, 7.6'yı bulabilir" uyarısında da bulunan Görür, depremin zamanına dair de şunları söyledi:

"Zamanı net olarak bilmiyoruz ancak bu depremin olma periyodu hakkında yapılan ciddi araştırmalar var. Bunlardan biri de Amerikalı araştırmacının yapmış olduğu çalışma. Uluslararası dergilerde yayınlandı. Onun söylemine göre, 99 depremlerinden sonra Marmara'da 7'den büyük bir depremin olma olasılığı yüzde 64 denildi.

Bu sene birkaç ay önce bu çalışmanın revizyonu yapıldı ve deprem bekleme olasılığımızın yüzde 47 olarak ifade edildiğini gördük. Bu gerçekten çok büyük olasılık.

Yazı tura bile atsanız yüzde 50 şansla atıyorsunuz. Yüzde 47 büyük bir olasılık. Bu da gösteriyor ki deprem konusunda öyle bizi rahat tutacak zaman itibarıyla pek bir şey yok. Her an İstanbul'da büyük deprem olabilir diye düşünüyorum.

İSTANBUL'DA DEPREM RİSKİ EN YÜKSEK İLÇELER HANGİLERİ?

Görür, İstanbul'un riskli yerlerini de anlattı.

"İstanbul'un Avrupa yakası Asya yakasına göre çok daha riskli. Başlıca nedeni Avrupa yakasının özellikleri" diyen Görür, şöyle devam etti:

"Avrupa yakasında kıyı kesimleri kıyıdan ilk 10 metre içeriye girecek olan bant bölümünde depremin şiddeti fazla. Özellikle Avrupa yakasında yer alan bölgeler Zeytinburnu'ndan tutun veya Haliç'ten tutun özellikle Silivri'ye kadar olan alan denize yakın olan kesimler Bakırköy, Zeytinburnu vs buralar depremden daha ciddi etkilenecek yerler."

Görür, Büyükçekmece, Küçükçekmece, Esenyurt, Fatih, Zeytinburnu ilçelerini sayarak, "Buraların deprem dirençli hale getirmek için gerekli çalışmaların ve hemhal bir an önce başlatılması gerekir" dedi.

PROF. DR. ERCAN, ETKİLENECEK İL VE İLÇELERİ SIRALADI

Prof. Dr. Ercan, “Kuzey Marmara’da olacak bir deprem: İstanbul, Yalova, Kocaeli, Çınarcık, Gemlik, Mudanya, Bandırma, Erdek, Biga, Lapseki, Tekirdağ, Şarköy, Gelibolu, Trakya’nın Marmara kıyıları etki alanı içinde kalacaktır” dedi.

Prof. Ercan ise İstanbul için deprem beklentisinin çok erken olduğunu düşünüyor. Ercan, 2045'ten önce bir deprem beklemediğini dile getirdi.

KANDİLLİ RASATHANESİ MÜDÜRÜ ÖZENER: 10 SANİYE SONRA OLABİLİR

Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener de, "Marmara depremi çok çok uzakta değil" diyor. "Belki 10 saniye sonra da bu depremle karşılaşabiliriz, belki 20 yıl sonra da olabilir" diyerek süre konusundaki görüşleri özetleyen Özener şu bilgileri veriyor:

"Marmara Denizi içerisinde bir sismik boşluk var. Bu sismik boşlukta yaklaşık olarak 130 kilometrelik bir mesafeden bahsediyoruz.

Bir gün kırılacak çünkü oraya enerji dolmaya devam ediyor. Bu fayın tek parçada mı, 3 parçada mı, 2 parçada mı kırılacağı tabii ki bir soru işareti ama bu coğrafyada 7'nin üzerinde bir deprem yaşayacağımız açık. Bununla ilgili binlerce bilimsel çalışmalar ve farklı verilere dayanarak, farklı sonuçlar elde edilebiliyor.

Dolayısıyla kimi hocamıza göre bu deprem çok yakın belki 1-2 yıl içinde olacak, kimine göre 30 yıl daha olmayabilir, kimine göre de 50 yıl olmayabilir. Ama şunu biliyoruz ki burada bir deprem olacak. Biz daha çok ne zaman olacağına değil, biz ne kadar hazırız ona bakmamız lazım. Dolayısıyla da bunun çarelerini aramamız lazım."

İBB'NİN DEPREME KARŞI 7 MADDELİK EYLEM PLANI

Peki, İstanbul depreme ne kadar hazır?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) son olarak 'Deprem Seferberlik Planı' kapsamında atılacak adımları ele aldığı toplantıda bu konu ele alındı.

İstanbul'da 39 ilçe belediye başkanlığı ve teknik ekipleri ile 31 Mart 2023 tarihinde düzenlenen toplantıda depreme ilişkin kritik gündem maddeler belirlendi.

İBB Genel Sekreter Yardımcısı ve İETT Genel Müdürü Dr. Buğra Gökce, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda 7 maddelik eylem planını şu şekilde açıkladı:

-Uzlaşı kültürüyle riskli yapılarda dönüşümü ateşlemek.
- Kira yardımını ekonomi şartlara uygun hale getirmek.
- Kamu yararına maliyetine güçlendirme gerçekleştirmek.
- Zemin katlarda kolon-kiriş kesilmesinin önüne geçmek.
- İnşaatlarda imar ve yapı denetimini gerçekleştirmek.
- Depreme duyarlı park ve meydanlar oluşturmak.
- Kurtarma ve afete müdahalede yerel kapasiteyi artırmak.

İSTANBUL'DA KAÇ BİN RİSKLİ KONUT VAR?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul'da 6 milyon civarında konut, 1,5 milyon civarında da iş yeri bulunduğunu belirterek, yaklaşık 600 bin konutun riskli olduğunu söyledi.

Son olarak, 7 Şubat 2024 tarihinde, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı İmamoğlu, 10 ayrı temada oluşturulan 'Afetlere Karşı Dayanıklı İstanbul' projesinin tanıtımında bu konuda bilgiler verdi.

İmamoğlu, hedeflerinin 50 bin konutu güçlendirmek olduğunu belirterek "2024-2029 arasında ilk etapta 22 bin konutu dönüştürmek için açıkçası gaza basacağız" dedi.

İmamoğlu ayrıca, "TOKİ 21 yılda, İstanbul'da toplam 98 bin 246 adetlik projenin sadece yüzde 60'ı tamamlanmış. Yani 21 yılda yapılan 60 bin konut bile değil" bilgisini verdi.

'İSTANBUL DEPREME HAZIR DEĞİL'

Depreme hazırlık konusunda çok sayıda toplantı ve rapor hazırlanmasına karşın pratikte gerekli ve yeterli adımların atılmadığı biliniyor.

Prof. Dr. Naci Görür bu konuda son olarak şunları söylemişti:

1999'dan beri İstanbul'u depreme hazırlayın dedik. Yeterince başaramadık yani. İstanbul henüz tam olarak depreme hazır değil. Hem hazırlanması lazım. Ülkenin en önemli birincil diyelim gündeminin olması lazım. Yani sık sık siyasiler beka meselesi diyorlar ya, asıl beka meselesi işte deprem. İnsanlarımız ölmesin diye bunu ciddiye almak lazım. Çünkü insanlarımızı kaybetmek istemiyoruz. Deprem milyonlarca senedir bu coğrafyada oluyor. Daha milyonlarca sene devam edecek. Eğer biz sağlıklı ekonomik siyasi bağımsızlığımızı koruyacaksak bu asrı çıkartacaksak deprem sorununu çözmemiz lazım. İşin şakası yok" ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar