İşte İmralı'daki ikinci görüşmeden öne çıkan detaylar
DEM Parti kaynakları, İmralı'da yapılan ikinci görüşmede Kürtlerin Türkiye ve Ortadoğu'daki durumu ile statüsünün ele alındığını aktardı. Yangın felaketi nedeniyle açıklamanın kısa tutulduğunu ve yeni bir açıklama yapılacağını belirten kaynaklara göre üçüncü görüşmede heyet genişleyebilir.
Seda TAŞKIN
ANKARA - Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) heyeti İmralı’da ikinci görüşmesini yaptı. İmralı Heyeti, PKK lideri Abdullah Öcalan'la ikinci görüşmenin ardından kısa bir açıklama yaptı.
Açıklamada Heyetimiz, yürüttüğümüz görüşmelerle ilgili olarak kendisine gerekli bilgilendirmelerde bulunmuştur. Sayın Öcalan’ın sürece ilişkin çalışmaları devam etmektedir. Bu konudaki hazırlıkları tamamlandıktan sonra kamuoyuna gerekli açıklamalar yapılacaktır" denildi.
DEM Partili kaynaklar, ikinci görüşmenin detaylarına ilişkin Artı Gerçek’e konuştu. Görüşmede Kürtlerin durumu, statüsü ve hakları konularının tartışıldığını söyledi. Aynı kaynak üçüncü görüşmede heyetin genişleyebileceğini ve hem Öcalan'ın hem de heyetin umutlu olduğunu belirtti.
'KAPSAMLI AÇIKLAMA YAPILACAK'
DEM Partili yetkili, heyetin dönüşte daha etraflıca bir açıklama yapmayı planlandığını ancak Bolu'daki yangın felaketi nedeniyle açıklamanın kısa tutulduğunu ve yakın zamanda daha kapsamlı bir açıklama yapılacağı söyledi:
“Kapsamlı mesaj değil ama daha etraflı bir açıklama yapacaktı heyet. Heyet biraz daha önümüzdeki dönemin çalışmalarına dair detay, yani heyetin ne yapacağını, biraz buradaki tartışmaları da yansıtacak bir çerçeve düşünüyordu. Bu çerçeve biraz belli yönleriyle mevcut Türkiye'deki gündemle uyuşmayacaktı. Bu kaygıyla son dakika heyet koordinasyonu inisiyatif alarak, böyle bir karar aldı."
'PARTİ VE STK'LERLE GÖRÜŞMELER ETRAFLICA AKTARILDI'
İkinci görüşmenin çerçevesine ilişkin bilgi veren partili, heyetin bu görüşmede STK, siyasi partiler, iktidar odakları ve Meclis başkanı ile yapılan görüşmeleri etraflıca aktardığını belirtti. Aynı partili, şunları söyledi:
“Basına yansıdığı kadarıyla KCK'den ve PKK'den gelen açıklamalar aktarıldı. Yine tecrit koşullarında çalışma yürütmenin doğru olmayacağı ve tecridin kaldırılmasına dair hem DEM Parti'nin hem diğer tüm temas kurulan siyasi hareketin birleşenlerinin görüşleri aktarıldı. Çünkü tarihi bir rol ve misyon bekleniyor ama bu rol ve misyonun koşulları tecrit olamaz. İmralı’daki izolasyon koşulları olamaz. Bunlar tartışıldı.”
‘SÜRECİN NİHAYETE ERMESİNİN YOLU TECRİDİN KALDIRILMASIDIR’
Erdoğan’ın “Öcalan hapisten çıkmayı kendisi de istemiyor” sözlerini hatırlattığımız partili, “Koşulların düzeltilmesi kişisel bir talep değildir” dedi ve şöyle devam etti:
“Dolayısıyla nerede olduğumla ilgili şeyden bahsetmiyorum, diyor. Sürecin nihayete erdirilmesi öngörülüyorsa bu gereklidir. Zaten KCK’den PKK’ye gelen açıklamalar da o yönde. Sürecin nihayete ermesinin yolu tecridin kaldırılmasıdır. KCK ve PKK’nin açıklamalarının tümünün ortak noktası tecrit. Tecridin kaldırılması ve sürecin ise yasal çerçevede yürütülmesi.”
‘GÖRÜŞMENİN MECLİS’TE YÜRÜTÜLMESİ GÜNDEME GELDİ’
Görüşmede yasal çerçeveye ilişkin konunun da gündeme geldiğini belirten partili, bunun etraflıca değerlendirildiğini aktardı. Aynı partili şu değerlendirmelerde bulundu:
“Önceki mesajlar, Meclis’in bu konuda yürütülen çalışmaların merkezi haline gelmesi, Meclis’te bu çalışmaların bütün toplumsal kesimlerin katkı sunacağı bir zeminde yürümesi önemli. Bu açıklıkla konuşuldu. Bu tartışma Türkiye’deki bütün toplumsal kesimlerin demokratik bir ülkede yaşama tartışmasıdır. Dolayısıyla olumlu ve olumsuz yönleriyle herkes etkilenir. Bu konu herkesi ilgilendirir.”
‘ÖCALAN SİYASİ PARTİLERİN ÖNERİ VE ELEŞTİRİLERİNİ ÇOK ÖNEMLİ BULDU’
Öcalan’ın siyasi partilerle yapılan görüşmelere ilişkin değerlendirmesini de paylaşan partili, bu konuda Öcalan’ın öneri ve eleştirileri çok olumlu ve önemli bulduğunu aktardı.
‘SİYASİ PARTİLERLE TEMASLAR SÜRECEK’
İkinci görüşmenin ardından siyasi parti ve çeşitli çevrelerle temasların süreceğini belirten DEM Partili yetkili Meclis zeminindeki partilerle yeniden bazı görüşmelerin ihtiyaç temelinde olabileceğini belirtti ve “Demokratik kitle örgütleriyle, STK’larla bir temas olacak. Heyet, Emek ve Özgürlük İttifakının bileşeni ve paydaşlarıyla tartışma yürütülmesini öngörüyor” dedi.
‘DEM PARTİ TEMASLARI ARTIRACAK’
DEM Parti’nin bu süreçte daha çok inisiyatif alacağını belirten partili, “DEM Parti bu konuda Sayın Öcalan’ın geliştirmeye çalıştığı iradeyi daha fazla toplumsallaştırmak için çaba sarf edecek. Toplantılar, buluşmalar, temaslar yani DEM Parti üzerine düşeni yapacak” dedi.
‘GÖRÜŞMELERİN ODAĞI SORUNUN ŞİDDET VE ÇATIŞMA ZEMİNİNDEN TÜMDEN ÇIKARILMASI’
Üçüncü görüşmede bir silah bırakma çağrısı olur mu sorusuna yanıt veren partili, “Nihayetinde İmralı’daki görüşmelerin tümünün odaklandığı konu sorunun şiddet ve çatışma zemininden tümden çıkarılması. Ama bunun karşılığında bu soruna sebep olan bütün gerekçelerin, yasal düzenlemelerin ortadan kaldırılması gerekir” dedi ve şunları ekledi:
“Sonuç ortadan kaldırılırken sebeplerin de ortadan kaldırılması lazım. Sonuçları ortadan kaldıracak düzenlemelerin ve değişikliklerin yapılması şiddet ve çatışma zeminini tarihsel olarak tümden ortadan kaldırmaktan daha önemli. Çünkü o zemin düzeltilmezse bugün bir sorun biter yarın bir sorun başlar. Ne heyetin ne İmralı’nın yürüttüğü tartışma buraya odaklı bir tartışma ile sınırlı bir tartışma değildir, bunu bilmek lazım. İktidarın bu konuda ısrarla kendi pozisyonunu ön plana çıkardığı bir tutumu var. Bunun sebebi, kendine bir başarı öyküsü çıkarmaya motive bir çalışmadır. İyi değil.”
‘ÖCALAN DA HEYETİMİZ DE UMUTLU’
Yürütülen sürece ilişkin Öcalan’ın umutlu olduğunu vurgulayan partili, “Bu görüşmede hem heyetimiz hem Sayın Öcalan umutlu hem de devletin bu konuda en azından yaptığı temaslardan anlaşılıyor ki umut besleyen bir tutumu var” dedi.
Detaylı açıklamanın ne zaman yapılacağını sorduğumuz partili, bunun, aktarımlar etraflıca ele alındıktan sonra belirleneceğini söyledi. Aynı partili, “Bu görüşme bir hazırlık, bir enforme etme, aktarım yapma görüşmesiydi. Açıklamanın detaylarına dair bir takvim yok” dedi.
‘ÖCALAN EMPERYALİST MÜDAHALELERE KAPIYI KAPATACAK BİR MODEL OLUŞTURMAYA ÇALIŞIYOR’
“Sayın Öcalan’ın yapmaya çalıştığı şey tarihsel bir çözüm yaratmak, çözüm perspektifi oluşturmak” diyen partili, “Lanse edildiği gibi sadece silah bırakma ya da fesih odaklı değil. Öcalan, Suriye, Türkiye, Irak ve İran’ın da etkileneceği emperyalist müdahalelere-emperyalist güçlere kapıyı kapatacak bir model oluşturmaya çalışıyor.”
Öcalan’ın kendine bağlı olan taraflara çağrısının olacağını belirten partili, “Kendine bağlı güçlere mutlaka seslenecek. Ama onun takvimi ve içeriği bizde yok” dedi.
‘BU DEFA DAHA NET BİR İRTİBAT KURULMASI ÖNGÖRÜLÜYOR’
Öcalan’ın bir çağrısının olup olmayacağını sorduğumuz partili, mesajının olacağını aktararak, “Bu defa daha net bir irtibat ve iletişim kurulması öngörülüyor. Talep bu. Kendi hareketinin, örgütünün, halkın da talebi bu. Aracılar olmadan liderler ile iletişim kurmak istiyor” açıklamasında bulundu.
‘MESAJ HEYETİMİZİN VERECEĞİ DEMEÇLERLE PAYLAŞILACAK’
"Türkiye’nin yas içinde olması sebebiyle biraz daha ötelediğiniz mesajın yakın zamanda duyulması ihtimali var mı?” sorumuza yanıt veren partili, “O mesajları muhtemelen bu değerlendirmeler heyetimiz tarafından yer yer verecekleri demeçlerle açıklayacaktır. Genel başkanların açıklamalarıyla kamuoyuna yansıyabilir” dedi.
ÜÇÜNCÜ GÖRÜŞMEDE HEYET GENİŞLEYEBİLİR
Heyet üçüncü görüşme için başvuruda bulunacağına yönelik sorumuzu yanıtlayan partili, bu konunun çok teknik bir konu olduğunu belirterek, “Heyet kendi çalışmalarını hazırlıyor, çalışmalarını bitiriyor, hazırlık bittikten sonra bir mekanizma var o mekanizmaya koşullar soruluyor” ifadesini kullandı. Yapılacak üçüncü görüşmede heyetin genişleyebileceğini belirten partili, “Üçüncü görüşmeden itibaren Sayın Öcalan’ın da talebi olursa heyet genişleyebilir. Üçüncü görüşmeyi gelişmeler belirler” açıklamasında bulundu.
ÖCALAN ÇALIŞMALARINI KONAR, YILDIRIM VE AKTAŞ'LA BİRLİKTE YÜRÜTÜYOR
Öte yandan Abdullah Öcalan'ın devam eden çalışmalarını İmralı Cezaevi'nde hükümlü olarak bulunan Ömer Hayri Konar, Hamili Yıldırım ve Veysi Aktaş ile birlikte yürüttüğü, üç ismin çalışmalara katkı sunduğu öğrenildi.
İKTİDAR SORUNUN ŞİDDET POZİSYONUNDAN ÇIKMASINA İSTEKLİ’
İktidar adım atmaya hazır mı sorusuna ise aynı partili şu yanıtı verdi:
“İktidar sorunu şiddet ve çatışma pozisyonundan çıkarmaya dair istekli. Tarihsel olarak bu sorumluluğun ondan çıkması için belli adımları atabileceğinin sinyallerini veriyor. İkinci görüşmenin içeriğine dair bir şey söylemek heyetin işi. Genel olarak olumlu değerlendirmeleri var. Pozitif bir hava var. Öcalan'ın da sorunun bu defa çözüleceğine dair genel bir kanaati var. Bu defa ıskalamamak gerektiğini vurguluyor."
'DÜNÜN ÖZELEŞTİRİSİNİ DE YAPIYOR'
Öcalan 1992-1993 yılında neredeyse bugün de orada olduğunu belirten partili, sistematik ve sade bir istikrarla yürüdüğünü aktardı. Aynı partili şunlardı dedi:
“Dünün özeleştirisini de yapıyor. 2013 notlarına bugünün tarihini koysan çok az şey ıskalanır. Çünkü Türkiye'de ısrarla öcüleştiriliyor. Ama bence Bahçeli de bunu gördü. 40 yıldır uğraştığı kişi istikrarlı bir şekilde Türkiye halklarının yararına süreci nihayete erdirmek istiyor.”