İşten çıkarılan Xiaoma işçisi Katibe Ortakçı: Bizi ekmeğimizden ettiler

Xiaoma ve iş ortağı Salcomp'un Avcılar'da bulunan fabrikasında işten çıkarılan 110 işçiden biri olan 52 yaşındaki Ortakçı, 'Ölelim mi, hırsızlık mı yapalım?' diyerek tepki gösterdi.

İşten çıkarılan Xiaoma işçisi Katibe Ortakçı: Bizi ekmeğimizden ettiler

Yağmur KAYA

+GERÇEK- Xiaomia Salcomp'ta daralma gerekçesiyle 110 işçinin fabrika önünde sürdürdükleri eylem 22'inci gününde.

Fabrika önünde eylemlerine devam eden işçileri, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu dayanışma ziyaretinde bulundu. Eylemde, örgütlü oldukları Türk Metal Sendikasının kendilerine destek vermemesine tepki gösteren işçiler, sık sık "Atılan işçiler geri alınsın" ve "İşçiler burada, Türk Metal nerede", 'Birleşe birleşe kazanacağız" sloganları attı.

PİROĞLU: İŞÇİ YAŞAMAK İÇİN ÇALIŞMAK ZORUNDA

İşçilerin, daralma, küçülme bahanesiyle işten çıkarıldığını söyleyen vekil Musa Piroğlu, işten çıkarılan işçilerin genel olarak iş yerinde bir yıl çalışma süresini doldurmayan kişiler olduğuna dikkat çekti. Piroğlu, "Patronlar, krizin faturasını işçiye çıkarıyorlar. İşçinin sırtından servetlerine servet ekleyen patronlar, kârlarından zarar etmemek için işçinin ekmeği ile oynuyorlar. İşçi yaşamak için çalışmak zorunda. Bu kriz ortamında işçiyi işten çıkarmak işçiyi yoksulluğa ve ölüme terk etmek demektir. Çin fabrikası devlet desteğiyle Türkiye de yatırım yapan bir firma. Çin emek gücünün en düşük olduğu ülkelerden biri. Çinliler biliyor ki Türkiye' de yatırım Çin:den bile kârlı durumda" dedi.

AYDOĞAN: BU ÜLKENİN ÇOK CİDDİ YANLIŞLARI VAR

CHP Milletvekili Turan Aydoğan, İstanbul’un neredeyse tamamının yoksulluk sınırı altında yaşadığınız vurguladı. Asgari ücretle geçinmenin imkansız hale geldiğini ifade eden Aydoğan, "Böyle bir ortamda işsiz kalıyorsanız bu ülkenin çok ciddi yanlışları var demektir. İş haktır, onurlu bir yaşamın parçasıdır. Eğer özel sektör sizi taşıyamayacağını deklare ediyorsa, kamu sizin onurlu yaşamanızı sağlayacak alanları açmakla mükelleftir. Bu ülkede yüz binlerce insan pandemi döneminde işsiz kaldı, aç kaldı, ekmeksiz kaldı. İnsanların nasıl geçindiğini soran olmadı. Pandemide vatandaşına destek veren ülkeler sıralamasında Türkiye sonuncu oldu' diye konuştu.

BİR MESAJLA İŞLERİNE SON VERİLDİ

Kızıyla birlikte eylemde olan işçilerden Nurettin Yıldız, Xiaomi Salcomp’ta 13 ay çalıştığını söyledi. Fabrikada büyük bir emek gösterdiğini söyleyen Yıldız, emeğinin hiçe sayıldığı ve bir mesajla işten çıkarıldığını belirtti. Maaş ve mesai ücretlerinin yatmadığını bu yüzden sendikalaşma süreci başlattıklarını söyleyen Yıldız, Türk Metal Sendikası'nın fabrikada işçileri sendikalı yapmasının ardından işten atıldıklarını vurguladı.

İşçi Yıldız sözlerine şöyle devam etti:

110 kişiyi işten geldikten sonra iş yok diye çıkardılar. İşten eve geldim akşam bir mesajla çıkarıldığımı öğrendim bu olacak iş değil başımdan aşağı kaynar sular döküldü. Emek verdiğim fabrika beni bir çöp gibi bir paçavra gibi kapının önüne koydu gitti.

İŞÇİ YILDIZ: SENDİKA 'SİZİN İÇİN BİR ŞEY YAPAMAYIZ' DEDİ

Sendikanın kapısına gittik. Sendika bize 'sizin için bir şey yapamayız ne yapıyorsanız yapın' dedi. Böyle bir sendikayı içeri soktuğumuz için kendime kızıyorum. Kızımı evde tek başına bırakıp işe geldim. Şu an kızıma istediği kalemi olacak param yok. Bizi işe geri almaları için mücadeleye devam edeceğiz."

İŞÇİ ÖZDEMİR: FİRMA DEVLETTEN 7 YILDIR TEŞVİK ALIYOR

Xiaomi Salcomp’ta 13 ay çalıştıktan sonra daralma gerekçesiyle işten çıkarılan Özgür Özdemir, devletten yedi yıldır teşvik alan bir firmanın 'daralma' bahanesiyle işleri işten çıkarılmasına gerçekçi bulmadığını söyledi.

‘KÖLELİK DÜZENİ KURULMAK İSTENİYOR’

Özdemir, "İnsanca yaşamak, insanca çalışmak istiyoruz. Bu yabancı sermayeli fabrikada iş güvenliğimiz yok. Bize destek olmak isteyen iş arkadaşlarımızın üstüne kapıları kilitliyorlar; sendika temsilcileri bizlerin yanına gelmek isteyen işçileri sizi de işten atarlar diye tehdit ediyor. Burada bir kölelik düzeni kurulmak isteniyor. Biz buna karşı direndik direnmeye devam edeceğiz."

İŞÇİ ORTAKÇI: BİZ NASIL GEÇİMİMİZİ SAĞLAYACAĞIZ

52 yaşındaki Katibe Ortakçı, fabrikada 10 ay her gün 10 saat ayakta kalarak çalıştığını söyledi. Zorlu çalışma koşullarına dikkat çeken Ortakçı,

Xiaomi Salcomp firmasının işe girmelerini engelleyecek söylemlerde bulunduğunu vurguladı ve "52 yaşındayım. Devlet diyor ki 60 yaşına kadar çalışmazsan emekli olamazsın. Biz nasıl çalışıp geçimimizi sağlayacağız. Ölelim mi, hırsızlık mı yapalım? Biz sadece işimizi istiyoruz.

'İŞTEN ÇIKARILANLARIN LİSTESİNİ TÜRK METAL SENDİKASI YAPTI

İşe dönmek istemek suç mu? Ekmeğinin peşine düşmek suç mu? İşten atılanların hepsi adamları olmayan insanlar. Salcomp'ta sendikayı eleştiren herkes işten çıkarıldı. Arkadaşlarımız tek tek işten atılırken bunu sorgulayan, sendikaya müdahale etmesi gerektiğini hatırlatan herkes bugün işten çıkarıldı. İşten çıkarılanların listesini Türk Metal Sendikası yaptı. Bizi ekmeğimizden ettiler" diye ekledi.

İşçilerin talepleri ise şöyle:

-İşten atılan ve işe geri dönmek isteyen arkadaşlarımız işe geri alınsın.

-Kıdem ve ihbar süresinin dolmasına birkaç gün kala resmen kötü niyetle işten atılan arkadaşlarımızın mağduriyeti giderilsin.

-Sendika bu işçi kıyımına ortak olmaktan geri çekilsin ve bu yanlış tutumundan vazgeçsin, biz işçilerle birlikte bu sürecin bir parçası olsun.

-İşten atmalar durdurulsun."

chp Musa Piroğlu Turan Aydoğan