'İstiklal Caddesi'nde bombalı saldırı' davası: Altı kişi hakkında tahliye kararı
Osman ÇAKLI
İSTANBUL - İstiklal Caddesi’nde altı kişinin ölümüyle sonuçlanan bombalı saldırı sonrası açılan davanın 5'inci duruşması bugün İstanbul Çağlayan Adliyesi 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Ahlam Albashır’in arasında bulunduğu 24’ü tutuklu 36 sanığın yargılandığı davada, altı sanığın tahliyesine karar verildi.
MÜTALAA HAZIRLANACAK
Tahliye edilenler: Mahmud Haso, Hadice Alkurdia, Salih Carkes, Hadir Carkes, Yasir Al Korali, Ahmed Elşeybun.
Tahliye edilen sanıklar hakkında ayrıca yurt dışı çıkış yasağı konuldu. Bir sonraki duruşma 22 Ocak 2024' ertelendi. Mahkeme başkanı, bir sonraki duruşmada savcının mütalaa hazırlaması gerektiğini ifade etti.
ALBASHIR'İ TAKSİM'E GÖTÜREN SANIK TAHLİYE EDİLDİ
Duruşmada, mahkeme başkanı sanıkların ifadesinin tamamlanması için herkese tek tek söz vererek, tahliye hakkındaki beyanlarını istedi. Bütün sanıkların tahliye talep ettiği duruşmada yalnızca 6 sanık tahliye edildi. Tahliye edilenler arasında en dikkat çeken isim ise Yasir Al Korali, oldu. Korali, İstiklal Caddesi'ne bomba bırakan Albashır'i Taksim'e götürüp, Esenler'deki evine geri dönen kişi olarak biliniyor.
ALBASHIR YAKLAŞIK İKİ BUÇUK AY AYNI YERDE KALMIŞ
Albashır'in 50-60 gün atölyesinde, 15-20 gün de evinde kaldığı gerekçesiyle tutuklu bulunan Ferhat Habeş ise savunmasında, Suriye iç savaşından kaçıp Türkiye'ye geldiğini ve 7 yıldır aynı adreste olduğunu söyledi. Habeş, ailesinden haber alamadığını kimsenin kendisini ziyarete gelmediğini, dosyadaki kimseyi tanımadığını ifade etti. Habeş, hakkındaki iddialara yönelik şu savunmayı yaptı:
"Hasan yanıma birilerini getirdi. 3 gün sonra Avrupa'ya gideceklerdi. 15-20 gün evimde kaldılar. Ne ben ne de eşimin bunlarla bir ilişkisi ya da alakası yoktur. Ahlam, atölyemde de 50-60 gün kadar kaldı. Bu sırada kimlerle görüştüğünü ya da telefonda konuştuğunu bilmiyorum. Benim yanımda hiçbir şey konuşmadı. Ben en son çantasını hazırlayıp evimden ayrılması gerektiğini söyledim."
'DOSYADA DELİL YÖNÜNDEN SOMUT İLERLEME YOK'
Aynı aileden altı kişinin tutuklu olduğu dosyada, aile olmayanların dışındakilerin hepsi birbirini tanımadığını ve insan kaçakçılığını yaptıklarını söyledi. Sanık beyanlarının ardından sırayla söz alan avukatlar, iddianame yazılmasından sonra dosyada delil yönünden somut ilerleme kaydedilmediğini ifade etti. Avukatlar, dosya içerisinde örgüt üyeliğine dair somut delil bulunmaması nedeniyle, insan kaçakçılığı yapanların tutuklu bulunduğu süre göz önünde bulundurularak tahliye edilmesi gerektiğini söyledi.
NE OLMUŞTU?
13 Kasım 2022’de Taksim İstiklal Caddesi’ne Ahlam Albashir’in bıraktığı çantadaki bombanın patlamasıyla 6 kişi öldü, 99 kişi yaralanmıştı. Saldırıdan sonra yapılan operasyonda, el yapımı bombanın bulunduğu çantayı İstiklal Caddesi'ne bırakan Ahlam Albashir yakalandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı saldırıyla ilgili hazırladığı iddianamede 36 sanığın cezalandırılması talep edildi.
Diğer sanıkların ise tutukluğunda bir değişim olmamıştı. Albashir ile aynı evde kalan 3 kişinin serbest bırakılmasıyla birlikte dosyada ilk kez tahliye yaşanmıştı. Sanıklar, yalnızca insan kaçakçılığı yaptıklarını belirtmiş, alınan çeşitli ifadeler sonrasında, mahkeme heyeti 25 Eylül 2023’te görülen duruşmada, 27 tutuklusu bulunan dosyada 3 kişinin tahliyesine karar vermişti. İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmalarda, Albashir hakkında 7 kez ağırlaştırılmış müebbet istenirken, bin 949 yıldan 3 bin yıla kadar da hapis cezası talep ediliyor.
Taksim saldırısının sanığı Albashir: Bombayı Suriye'den getirmedik İstanbul'dan aldık