İstismarcıya dolaylı af geliyor
Nüfus Yasası’ndaki değişiklikle kız çocuklarının doğum yaptıklarında bildirim zorunluluğu ortadan kalkıyor. Böylece istismarın tespiti ve failin yargı önüne çıkarılması engelleniyor.
Sibel HÜRTAŞ / ANKARA
AKP hükümeti tarafından, Nüfus Hizmetleri Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasını öngören yasa tasarısı Meclis’e sunuldu. Yasa tasarısına göre il ve ilçe müftülerinin nikâh kıyabileceğine ilişkin bir düzenleme getirildi.
Tasarıdaki diğer en dikkat çekici değişiklik ise çocuk istismarcılarına "örtülü af" olarak da yorumlanabilecek kız çocuklarının doğum yapmalarına ilişkin değişiklik.
Tasarıya göre bundan böyle sağlık personelinin takibi dışında doğan çocukların doğum bildirimi nüfus müdürlüklerine sözlü beyanla yapılacak. Yani kız çocuklarının yaptıkları doğumların bildirimine ilişkin zorunluluk ortadan kalkıyor. Daha da önemlisi sözlü beyan, kız çocuklarının doğum yapmalarının takibini ortadan kaldırıyor.
TAKİP EDİLMEZSE NE OLUR?
Peki kız çocuklarının yaptıkları doğumlar resmi makamlar tarafından takip edilmezse ne olur? Türkiye’de kız çocuklarının istismara uğradıkları genellikle kız çocuklarının doğum yapmasıyla ortaya çıkan bir durum. Ebe ve doktorların bu doğumları resmi yerlere bildirmesi zorunluluğu var. Bu bildirim sonucunda kız çocuklarını hamile bırakan istismarcılar hakkında Türk Ceza Kanunu uyarınca dava açılıyordu.
Bu zorunluluğun ortadan kaldırılması ve sözlü beyana bağlanarak, takibin zorlaştırılmasıyla artık kız çocuklarını hamile bırakan istismarcılar tespit edilemeyecek ve dava açılamayacak.
GERİ ÇEKTİĞİ TASARIYI DOLANIYOR
AK Parti Hükümeti, geçen yıl istismarcılara kız çocuklarıyla evlenmeleri durumunda cezalarının ortadan kaldırılacağına ilişkin af düzenlemesi getirmek istemiş, kadın örgütlerinin tepkileri üzerine bu tasarı geri çekilmişti.
Hükümet bu kez istismarcıların tespitini zorlaştırarak, kız çocuklarına yönelik istismarda bulunanların yargı önünden kaçırılmasını sağlayacak bir tasarı getiriyor. Bu tasarı Meclis’ten geçerse, kız çocuklarının doğum bildirimleri yapılamayacağından istismarcılar yargılanamayacak.
DAHA ÖNCE DE DENENMİŞTİ
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, 2011 yılında Türkiye genelinde yaptığı toplantıların sonucunda bir öneri listesi hazırlamış ve kız çocuklarının tecavüzcüsüyle evlenmelerine yönelik yasal düzenlemelerin yapılmasını önermişti. Kurul, bu önerisinde ise gerekçe olarak, "Kız çocukları doğum yapınca failler yargı önüne geliyor. Kadın hastanede, adam cezaevinde mağduriyet oluşuyor" diye açıklamıştı.
Bu tasarı ile kız çocuklarının doğumlarına ilişkin bildirim ortadan kaldırılıyor ve yönelik istismar faillerinin yargı önüne gelmeleri de engellenmiş oluyor.
İSTİSMAR DAVALARI ARTIYOR
Kız çocuklarının istismarı konusunda son 10 yılda büyük artış yaşandı. Adalet Bakanlığı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü istatistiklerine göre 2006 yılında çocuklara yönelik cinsel istismar suçundan 3 bin 778 dosyada karar verilirken, 2016 yılında bu sayı 21 bin 189’a yükseldi.
İSTİSMAR GÖRÜNMEZ KILINACAK
"Sözlü beyan" aynı zamanda devletin kız çocuklarının doğum yapmalarının takibini de ortadan kaldıracak. Bu düzenleme Meclis’ten geçerse, kız çocuklarına yönelik istismar da görünmez kılınılacak.
KIZ ÇOCUKLARINI PEŞKEŞ ÇEKECEKLER
Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, bu düzenlemenin kız çocuklarının istismarına yönelik cezasızlığı getirdiğini belirterek, "Bu uygulama Cumhuriyet döneminin kadının insan haklarıyla mücadele konusunda getirdiği kazanımlara tırpan vurulmasıdır. Vahim bir durumdur. Çocukların erken yaşta peşkeş çekilmesine –tabir çok ağır özür dilerim ama durum böyle- Cumhuriyet Hükümetinin olanak sağlaması çok üzücüdür. Meclis’ten geçeceğini sanmıyorum. Bu haklar kazanılmış haklardır" diye konuştu.