İsveç’in NATO üyeliği TBMM’de görüşülmeye başlandı
Artı Gerçek - TBMM Genel Kurulu, Kuzey Atlantik Antlaşması'na (NATO) İsveç'in Katılımına İlişkin Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi görüşmeye başladı.
Genel Kurul’da İsveç’in NATO üyeliği ile uluslararası anlaşmaların görüşmelerinin tamamlanmasının ardından en düşük emekli aylığının 10 bin liraya yükseltilmesi, SSK ve Bağkur emekli maaşlarına ilave artış öngören İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmelerine geçilecek.
NE OLMUŞTU?
İsveç, Rusya-Ukrayna savaşının başlamasından sonra Mayıs 2022'de, yaklaşık 200 yıllık tarafsızlık politikasına son verme kararı almış ve Finlandiya ile birlikte NATO'ya üyelik başvurusunda bulunmuştu. Ancak Stockholm'ün katılımı, Rusya ile görece iyi ilişkileri bulunan NATO üyeleri Türkiye ve Macaristan'a takılmıştı.
Ankara'dan yapılan açıklamalarda İsveç'e bazı isimlerin iadesi ve Suriye'deki harekâtlar nedeniyle uygulanan silah ambargosunu kaldırma şartı koşulmuş, Türkiye-Finlandiya-İsveç arasında bir üç muhtıra-müzakere süreci başlatılmıştı. İsveç hükümeti silah ambargosunu Eylül 2022'de kaldırmış, yeni bir terörle mücadele yasasını da kabul etmişti. Görüşmelere "arabuluculuk" yapan Washington'ın ise İsveç'in üyeliği ile Türkiye'nin ABD'den alacağı F-16 savaş uçaklarını ilişkilendirmesi gerilim yaratmıştı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yakın ilişkileri bulunan Macaristan Başbakanı Orban da İsveç'e onay vermemiş son NATO üyesi olarak kalmak istemediğini söylemekle beraber süreci yavaşlatmıştı. Macaristan parlamentosunda 2023 sonunda başlaması planlanan görüşmeler, bazı İsveçli vekillerinin Orban hükümetine eleştirileri gerekçe gösterilerek ertelenmişti.
İsveç'in NATO’ya katılması için 27 üyenin tamamının parlamentolarından onay alması gerekiyor. TBMM Genel Kurulu'nda bugün yapılacak oylamada onay çıkması halinde, Macaristan İsveç'e yeşil ışık yakmamış olan son NATO üyesi olacak. (HABER MERKEZİ)