İsviçre gazeteci Emeç'in iltica talebini kabul etmedi
Türkiye'de çarptırıldığı hapis cezası nedeniyle İsviçre'ye giden Hülya Emeç, Brezilya üzerinden bu ülkeye geçtiği gerekçesiyle iltica talebine ret cevabı aldı.
ARTI GERÇEK - Gazeteci Hülya Emeç gazetecilik faaliyetleri nedeniyle 7 yıl 6 ay cezaya çarptırıldı. Cezası kesinleşen Emeç iltica talebiyle Brezilya üzerinden İsviçre’ye geçip bu ükeden sığınma talebinde bulundu.
15 Ocak 2018 tarihinde Brezilya üzerinden Zürih Havalimanı’na geçerek siyasi iltica talebinde bulunan Emeç, geldiği ülke Brezilya 'güvenli ülke' statüsünde bulunduğu için sığınma talebine ret cevabı aldı.
Zürih Havalimanı’nda tutulan Emeç, bulunduğu bir önceki ülke olan Brezilya’ya geri gönderilmek isteniyor. Brezilya’da bulunduğu beş gün içerisinde tacize uğradığını belirten ve bir kadın için bu ülkenin güvenli olmadığını söyleyen Emeç "Türkiye’de zaten cezaevinde kaldım ve burada kaldığım koşullar nedeniyle psikolojik olarak ciddi bir yıpranma yaşıyorum" dedi.
Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) üyesi olan Emeç’in yargılandığı üç dava daha var. Emeç, biri 301. maddeden biri örgüt üyeliği diğeri de kamu çalışanına hakaretten açılan bu davalar henüz sonuçlanmış değil.
Dicle Haber Ajansı ve Van TV’de çalışan Emeç bu kurumların KHK ile kapatılmasından sonra ANF, Gazete Karınca ve Özgürlükçü Demokrasi gazetelerine telifle haber yapıyordu. Hülya Emeç hakkında verilen bir cezanın onaylanması üzerine önce Brezilya’ya ardından İsviçre’ye geçti.
'BİR KADIN İÇİN GÜVENLİ OLMAYA BREZİLYA’YA DÖNMEK İSTEMİYORUM'
İsviçre Havaalanı’nda fiilen gözaltında olduğunu ve dış hatlarda bir odada tutulduğunu söyleyen Hülya Emeç, "10 gündür fotoğraf makinem, bilgisayarım, basın kartım ve pasaportum incelemede. Telefonumu bugün iltica talebim reddedildikten sonra alabildim. Beni Brezilya’ya geri göndermek istiyorlar. Onlara şunu belirttim. Brezilya bir kadın olarak benim için kesinlikle güvenli bir ülke değil eğer öyle olsa orada iltica talebinde bulunurdum. Ben bir gazeteciyim ve orada yürürken fotoğraf makinemi çantamdan çıkaramadım" dedi.
Brezilya’da taciz ve gasp nedeniyle kendini güvende hissetmediğini fakat Zürih’te bulunan görevlilerin Brezilya için ‘güvenli ülke’ ifadesini kullandığını ifade eden Emeç "Normal koşullarda benim 5 günlük itiraz hakkım var ama onlar burada şu an karar vermek istiyorlar. Hakkımda 7 yıl 6 ay onaylanmış ceza var. Kendimi güvende hissetmediğim Türkiye gibi bir ülkeden geliyorum. yeniden güvensiz bir ülkeye dönmek istemiyorum" şeklinde konuştu.
Emeç, içinde bulunduğu durumdan çıkabilmek için meslek örgütlerine dayanışma çağrısında bulundu.