İzmir Alsancak Limanı satıldı iddiası
Alsancak Limanı’nın yüzde 50’sinin Birleşik Arap Emirlikleri merkezli bir şirkete devredildiği iddia edildi. Liman-İş Sendikası Şube Başkanı Akdoğan, "Limanın satıldığı iddiaları doğru değil" dedi
Artı Gerçek- Nurcan Etik'in Yenigün'deki haberine göre İZFAŞ (İzmir Fuarcılık Hizmetleri Kültür ve Sanat İşleri Tic. A.Ş.) tarafından düzenlenen 3. İzmir Lojistik, Depolama ve Teknolojileri Fuarı'nda Başkanlar Oturumu'nda konuşan Türkiye Liman İşletmecileri Derneği Başkanı Hamdi Erçelik, İzmir Alsancak Limanı'nın yüzde 50 hissesinin Birleşik Arap Emirlikleri merkezli limancılık firması Abu Dhabi Port'a devri için anlaşmaya varıldığını söyledi.
Konu ile ilgili, Deniz Ticaret Odası Başkanı Yusuf Öztürk, “Devletimiz, Alsancak Limanı için en doğru olan kararı verecektir” derken Liman-İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Serdar Akdoğan, “Alsancak Limanı’nın yarısının satıldığı iddiaları doğru değil” ifadelerini kullandı.
Türkiye Liman İşletmecileri Derneği Başkanı Hamdi Erçelik ise, “Henüz kesinleşmiş bir durum yok ancak satış tartışmaları bu eksende dönüyor” dedi.
ZAMANLAMA MANİDAR
11 Eylül’de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı sayfasında Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan 'ÇED Süreci Başladı' duyurusunun zamanlaması dikkat çekti. Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü Liman ve Feribot Yönetim Dairesi Başkanlığı İzmir Liman İşletme Müdürlüğü tarafından, Liman Yaklaşım (Navigasyon) Kanalında yürütülecek dip tarama faaliyetlerinin başlatılabilmesi için öncelikle 'Yanaşma Kanalı Bakım Taraması' projesine ihtiyaç duyulduğu belirtildi.
BİR GÜN SONRA AÇIKLAMA YAPILDI
2016 yılında ÇED Olumlu kararı verilen İzmir Körfezi ve Limanı Rehabilitasyonu projesi bir türlü hayata geçirilememişti. İzmir Körfezi’ndeki kirlilik ve son dönemlerde yaşanan balık ölümleri ile ilgili İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, bakanlığa işbirliği çağrısı yapmıştı. Yaşanan gelişmelerin ardından, “İzmir Körfezi’nin ekonomik ve ekolojik değerini artırmaya yönelik” olduğu belirtilen “Yanaşma Kanalı Bakım Taraması” projesinin ÇED sürecinin başlatılmasından bir gün sonra Alsancak Limanı’nın yarısının satılmasında uzlaşıldığı açıklaması yapıldı.
Proje dosyasında, "İzmir, ticaret ve liman kenti. Alsancak Limanı yük limanı olarak kalmalı" ifadeleri yer aldı.
İHALE İPTAL EDİLMİŞTİ
TCDD’ye ait İzmir Limanı, 2007 yılında 49 yıl süre ile “işletme hakkının verilmesi” yöntemiyle özelleştirilmesi için ihale edilmişti. İhale Hutchison Grubu ve yerel ortakları Global Yatırım Holding ile Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) tarafından verilen 1 milyar 275 milyon dolarlık teklifle kazanılmıştı. Ancak Liman-İş Sendikası’nın limanın özelleştirilmesine karşı verdiği mücadele ve açtığı dava sonucunda 2009 yılında ihale iptal edilmişti.
HALK TEPKİ GÖSTERMİŞTİ
Limanın ikinci ihalesi 21 Eylül 2012’de yapılmış ve yeni planlamada limana yapılması düşünülen AVM, halkın, yerel yönetimin ve STK’ların tepkisiyle karşılaşmıştı. İtirazlar sonucu ihaleye yalnızca bir firma teklif vermiş ve bu nedenle ihale yine iptal edilmişti. İzmir Alsancak Limanı, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından 2017 yılında kiralama, devretme veya satma yetkisiyle Varlık Fonu’na aktarılmıştı. 2023 yılında limanın satışı yeniden gündeme getirilmiş ve yine birçok tepkiyle karşılanmıştı. (Kaynak)
Reuters: İzmir Limanı'nın BAE devlet şirketine satışı için görüşmeler sürüyor