İzmir Büyükşehir Belediyesi hisselerini TMSF'ye devretti: Limak, Cengiz ve MNG, Basmane Çukuru'na göz dikti

İzmir Büyükşehir Belediyesi hisselerini TMSF'ye devretti: Limak, Cengiz ve MNG, Basmane Çukuru'na göz dikti
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Basmane Çukuru’ndaki hisselerini, Konak'ta yeni hizmet binası yapılması karşılığında TMSF’ye devretti. Limak Holding, Cengiz İnşaat’ın yanı sıra MNG Holding'in Basmane Çukuru’nu almak için girişimde bulunduğu ortaya çıktı.

İZMİR - İzmir Büyükşehir Belediyesi, halk arasında Basmane Çukuru olarak bilinen Kültürpark’ın yanı başındaki atıl alandaki yüzde 30’luk hissesini, hisselerin geri kalanını elinde bulunduran Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) devretti. TMSF, bunun karşılığında depreme dayanaksız olduğu gerekçesiyle yıkılan İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Konak’taki ana hizmet binasını bedelsiz olarak inşa edecek.

PLAN DEĞİŞİKLİĞİ KOMİSYONDA

İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi, Basmane Çukuru’nun mevcut imar planındaki yapılaşma koşullarının ve plan notlarının düzenlenmesine yönelik hazırlanan 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği önerisini komisyonlara gönderdi. Plan, meclis tarafından kabul edilmesinin ardından onay için Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kuruluna gönderilecek. Planın önümüzdeki aylarda askıya çıkması bekleniyor.

LİMAK, CENGİZ VE MNG BASMANE ÇUKURU'NUN PEŞİNDE

'Beşli çete' olarak anılan ve aldığı kamu ihaleleriyle bilinen Limak Holding ve Cengiz İnşaat'ın yanı sıra MNG Holding'in de Basmane Çukuru'nun peşinde olduğu ortaya çıktı.

'ÇÖZÜM KAMUSAL ALANIN DEVRİ DEĞİL'

Artı Gerçek’e konuşan TMMOB İzmir Mimarlar Odası İzmir Şubesi Başkanı Uğur Yıldırım, “Bundan üç sene öncesine kadar bir belediye binamız ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bu alanda bir hissesi vardı. Ancak kamu yararı gözetilmeden verilen kararlar sonucu belediye binası yıkıldı. Buna da hepimiz şahitlik ettik. Derli toplu bir binasının olmaması belediyenin problemidir ama bunun çözümünün kamuya ait bir alanın devri ile sağlanmaması gerekir” dedi.

'İZMİR META OLARAK SUNULMAMALI'

Büyük sermaye gruplarının Basmane Çukuru ile ilgilenmesini değerlendire Yıldırım, "Bu tür yatırımların kimler tarafından yapılacağı, yatırımların büyüklüğünden dolayı az çok belli oluyor. İzmir bu anlamda herkesin iştahını kabartan bir şehir. Sermayenin kazanç sağlayabilmesi için İzmir’in de bir meta olarak sunulmasını da doğru bulmuyoruz çünkü İzmir’in şehircilik, yapılaşma ve deprem güvenliği anlamında çok büyük sorunları var. Kentin bir rehabilitasyona ihtiyacı var, ekstra bir yüke değil. Kente dair alınacak bütün kararları, kentin sürdürülebilirliği ve geleceği göz önünde bulundurularak almak gerekiyor. İklim şartları da değiştikçe İzmir’in altyapı problemleri daha da belirgin hale geliyor. O yüzden yoğunluğu ve sermayenin metasını artırıcı adımları çok öncelememek gereki. Bu alan sadece bu parsel üzerinden düşünülerek planlanmamalı. Bütün bir bölgenin yoğunluğunu ve kullanım alışkanlıklarını düşünerek belirlemek gerekir. Çok merkezi bir alan, Kültürpark’ın hemen yanında, potansiyeli de çok yüksek. Gelecekte Konak’ta ne olması gerektiğini tartışarak bu parselin de işlevi belirlenmesi gerekir" diye konuştu.

BASMANE ÇUKURU HAKKINDA

1922’deki Büyük İzmir Yangını sonrası enkaza dönen bu alan uzun yıllar hem şehir içi hem de şehir dışı otobüsler için garaj bir dönem de ESHOT’un otobüs garajı olarak kullanıldı.1985 yılında ilk kez yapılan planlardan itibaren ticaret merkezi alanında kalan Konak İsmet Kaptan Mahallesi, 1039 ada 8 parsel, kentin simgelerden Kültürpark’ın yanında, önemli bir konumda bulunuyor.

1990'LARDA YAPILAŞMAYA AÇILMAK İSTENDİ

1990’lı yıllarda dönemin belediye başkanları bölgenin yapılaşmaya açılması için girişimlerde bulundu. Kat karşılığı özel şirketle önemli protokoller yapıldı ancak dava ve itiraz süreçleri nedeniyle yapılaşmaya açılmadı.

GÜÇBİRLİĞİ HOLDİNG TMSF'YE DEVRETTİ

1997 yılında Anavatan Partili Belediye Başkanı Burhan Özfatura, parseli satışa çıkardı. Güçbirliği Holding araziyi satın aldı. Dünya Ticaret Merkezi yapmak için harekete geçen Güçbirliği Holding, 2001 krizi sonrası hisselerini TMSF’ye devretmek zorunda kaldı.

FOLKART HOLDİNG İNŞAATA BAŞLAYAMAYINCA TMSF'YE İADE ETTİ

TMSF, hisselerini 2014’te satışa çıkardı. İhaleyi, Folkart’ın sahibi Sancak ailesi aldı ancak imar planı değişiklikleri sürecin uzamasına neden oldu. Folkart Yapı da TMSF'ye projeden çekildiğini bildirdi. Folkart, TMSF’nin ihale sözleşmesinde belirlediği 30 aylık sürede projeye başlayamamasını gerekçe gösterdi.

Öne Çıkanlar