İzmir’de kışla Ticaret Odası'na veriliyor: 'İmara ve anayasaya aykırı'

İzmir’de kışla Ticaret Odası'na veriliyor: 'İmara ve anayasaya aykırı'
İzmir’in Bornova ilçesindeki 681 bin 965 metrekare büyüklüğündeki Cemal Gürsel Askeri Kışlası’nın Milli Savunma Bakanlığı tarafından İZTO’ya devrine yönelik anlaşma sağlanmak üzere. TMMOB imar mezvuatına aykırı işlem yapıldığını belirtti.

İZMİR - Bornova ilçesindeki Hacılar Kırı olarak adlandırılan bölgede yer alan ve İzmir Ticaret Odası’nın satın almak için bir süredir çaba gösterdiği Cemal Gürsel Askeri Kışlası ile ilgili yeni bir gelişme daha yaşandı.

Geçen haftada Ankara’ya giden İZTO heyeti, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’in sanayi sitesi ve ticaret merkezlerinin kurulması amacıyla Oda’ya devrini onayladığını duyurdu.

Açıklama yapan İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener, “Üyelerimizden bu yönde yoğun bir talep var. Bulunduğu lokasyon itibariyle lojistik açıdan avantajlara sahip olan bu bölgenin Odamıza tahsisi hususunda gösterdikleri güven için, üyelerimiz adına Milli Savunma Bakanımız Yaşar Güler'e özellikle teşekkürlerimi sunuyorum. Ayrıca Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Mehmet Özhaseki'ye de destekleri için çok teşekkür ediyoruz. Kısa süre içinde devir protokolünü yapacağız. Projemizi hızla planlayıp hayata geçirmeyi planlıyoruz” dedi.

2023’TE 2,7 MİLYARLIK BEDEL

681 bin 965 metrekare büyüklüğündeki 24 parselden oluşan askeri alan için 2023 yılında 2,7 milyar bedel biçilmişti. İzmir Ticaret Odası yapmayı planladığı projede üyelerine yönelik çarşı ve site içerisinde bağımsız bölümler, mesleki lise ve çıraklık eğitim binaları, otopark alanları, banka, restoran, market gibi ticari alanlar yer alıyor.

TMMOB İTİRAZ EDİYOR

Askeri alanın devrinden sonra bölgeye yönelik imar planı çalışmalarının başlaması bekleniyor. İzmir’deki TMMOB’a bağlı meslek odaları ise söz konusu askeri alanın ticarete açılmasının hem imar mevzuatına hem de Anayasa’ya aykırı olduğunu dile getiriyorlar.

İMAR PLANLARINA AYKIRI

1/25000 ölçekli İzmir Çevre Düzeni Plan Notları’nın 7.6.2. maddesinde askeri alanların ve askeri yasak bölgelerin askeri alandan çıkarılması ile ilgili "Kentsel Yerleşmeler içerisinde yer alan Askeri Alanların, Milli Savunma Bakanlığı`nın programı dahilinde Askeri Alandan çıkarılması halinde, bu alanlar sosyal donatı alanı olarak değerlendirilebilir" ifadeleri yer alıyor.

PLAN ASKIYA ÇIKTIĞINDA İTİRAZ

Artı Gerçek’e açıklamada bulunan Mimarlar Odası İzmir Şube Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Yıldırım, sadece ticareti esas alarak kentin genelini ilgilendiren bir planlama kararının hayata geçirilemeyeceğini vurguladı.

yildirim.jpeg

Yıldırım şunları söyledi:

"Askeri alanlar bu kentteki yeşil dokunun son örnekleri ve İzmir gibi kent merkezinde kişi başına düşen yeşil alan oranı diğer şehirlere göre çok çok düşük. Bu anlamda kamusal alan olarak kalmalı ve kamuya faydalı bir şekilde dönüşümünü önemsiyoruz ve bu anlamda da mücadele vereceğiz.

Planlama her kurumun bakış açısı ile gerçekleştirilemez. Burada bir ana yürütücü olması gerekir ki burada bu İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin planlama birimidir. Ancak bu süreç şu şekilde ilerlemiş: Kent içinde belirli boşluklar ve bu boşluklar askeri alanlar. Bu boşlukları alıp ticarete yönlendirebiliriz diye bir anlayış var. Ama dediğim gibi bu bilimsel ve teknik bir çalışma sonucunda çıkmış değil tamamen bir grubun karlılık oranını gözeterek attığım adımlar var. Kenti bu şekilde yıpratma, gerçekten sürdürülebilirlik ilkesine de aykırı. Kenti bir makine, bir fabrika gibi ele almak son derece yanlış.

Uygulamada sonuçlarını görüyoruz. Şu an atılan adımlar üst ölçekli planlarla örtüşen adımlar değil. Buranın tahsisinden sonra bir imar planı değişikliği gerekecektir ve bu planlar askıya çıktığında itirazlar muhakkak gerçekleşecektir.”

ÖNCE REZERV ALAN ARDINDAN SATIŞ

Gaziemir’deki benzer bir askeri alanın sanayileşmeye açılması örneğini veren mimar Yıldırım “Deprem sonrasında rezerv alan diye bir kavram ortaya çıktı. Konut yapılaşmasının önünün açılabilmesi için bazı alanlar rezerv alan edildi. Depreme karşı konut üretimini kolaylaştırabilmek adına böyle bir uygulama hayata geçirildi. Ancak İzmir’de rezerv alan adı kullanılarak yapılaşmaya açılan alanların tamamı, Bayraklı Şehir Hastanesi’nin üst kısmı hariç, ticari amaçlı yapılar. Bugün, Kısıklı Mobilyacılar Sitesi’nin girişindeki, daha önceki askeri alan rezerv alan olarak ilan edildi, ondan sonra özel şirkete devri gerçekleşti. Şu an orada bir ticaret yapılaşması gerçekleştiriliyor. Doğru bulmadığımız bir kavram tahrip edilerek uygulama kolaylığı sağlanıyor. Bornova’daki askeri alanla ilgili de bu tür adımlar atılmak istenecektir.” dedi.

BUCA CEZAEVİ ÖRNEĞİ

Buca Cezaevi alanı için verilen ortak mücadeleyi hatırlatan Mimar Yıldırım “Askeri alanların hepsi sadece İzmir’de değil, tüm Türkiye’de kent içinde kalmış, korunması gereken yeşil alanlardır ve en önemlisi kamuya ait alanlardır. Kamunun kaynağı özel sermayeye aktarılıyor ve özel sermaye üzerinden yabancı sermeye aktarılıyor. Kamunun olan, halkın olan el değiştiriyor. Bunu ticareti geliştirmek adına yapıyorlar ama kimin ticareti, neyin ticareti diye sorgulamak gerekir. Bu alanlar ticari alanlara dönüştürülmemeli. Bunu Buca’da cezaevi alanında kentin paydaşları olarak başardık ve o alan yoğun yapılaşmaya açılmadı.” diye konuştu.

Öne Çıkanlar