İzmir’de okullara 'Mescit' yazısı: Kütüphaneler ve sığınaklar da listede
İzmir Buca İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün okullardan mescit ve abdesthane bilgisi istediği belirtildi. Eğitim Sen İzmir 5 No’lu Şube, bazı okullarda kütüphane ve sığınakların mescide dönüştürülmesinin talep edildiğini açıkladı
Artı Gerçek - İzmir Buca İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün, ilçe genelindeki okullara gönderdiği yazıyla mescit bulunup bulunmadığına ve mevcut alanların metrekare bilgilerine dair veri talep ettiği bildirildi.
Konuya ilişkin açıklama yapan Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) İzmir 5 No’lu Şube, talebin İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün isteği doğrultusunda iletildiğini duyurdu.
Sendikanın aktardığına göre, gönderilen yazıda şu başlıklar yer aldı:
Okulda 45 metrekare üstü uygulama mescidi bulunup bulunmadığı
Yoksa bu büyüklükte mescit yapılabilecek alan olup olmadığı
Sınıf, sığınak veya diğer alanların metrekare bilgileri
Kütüphane gibi alanların eski mescitlere taşınarak 45 metrekare üstü alan oluşturulup oluşturulamayacağı
Abdesthane bulunup bulunmadığı ve yapılabilecek alanların metrekaresi.
Tablonun 24 Şubat 2026 tarihine kadar doldurularak gönderilmesinin istendiği belirtildi.
'KÜTÜPHANELER KAPATILIYOR' İDDİASI
Eğitim Sen’in açıklamasında, ortaokul ve lise müdürlerine gönderilen bir başka yazıda kütüphane ve sığınakların kapatılarak mescide dönüştürülmesinin talep edildiği öne sürüldü. Ayrıca okul koridorlarında abdest alma yerleri oluşturulmasının istendiği ifade edildi.
Açıklamada, İzmir’de deprem nedeniyle çok sayıda okulun yıkıldığı, birçok okulun aynı binayı paylaştığı ve kalabalık sınıflarda eğitim verildiği hatırlatıldı. Bu koşullarda sınıf ve kütüphanelerin mescide dönüştürülmesinin kabul edilemez olduğu vurgulandı.
'LAİK VE BİLİMSEL EĞİTİM' VURGUSU
Eğitim Sen, okulların eğitim-öğretim faaliyetleri yerine dini faaliyetlerin merkezine dönüştürülmeye çalışıldığını söyleyerek, laik ve bilimsel eğitim ilkesinin korunması gerektiğini belirtti.
Konuya ilişkin İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden ise henüz resmi bir açıklama yapılmadı. (MA)