Kamu emekçileri: OHAL Komisyonunun devam etmesi OHAL’in devam ettirildiğinin ispatıdır
Kamudan ihraç edilen emekçilerin mağduriyeti sürüyor. Diyarbakır’da bir araya gelen emekçiler, ihraç kararının yıl dönümünde ortak açıklama yaptı.
ARTI GERÇEK- Kanun Hükmünde Kararnamelerle ile yüzbinlerce kamu emekçisi mesleklerinden ihraç edildi. Kamudan ihraç edilen emekçilerin mağduriyeti henüz giderilmiş değil. Diyarbakır’da Amed Emek ve Demokrasi Platformu, 29 Ekim 2016’da yayımlanan 675 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin yıl dönümünde Bağlar ilçesi Koşuyolu Parkı’nda basın açıklaması yaptı. Çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisinin katıldığı basın açıklamasında basın metnini Amed Emek ve Demokrasi Platformu Dönem Sözcüsü Mehmet Ceylan okudu.
KHK İLE İHRAÇLARIN 5’İNCİ YILI: 15 AYRI KHK İLE 130 BİNE YAKIN KAMU ÇALIŞANI İHRAÇ EDİLDİ
AKP’nin 15 Temmuz darbe girişiminin ardından 20 Temmuz’da OHAL ilan etmesi ile ülkede tam bir hukuksuzluk ve keyfiyet rejimi hakim olduğunu ifade eden Mehmet Ceylan, "Daha önceki OHAL, Sıkıyönetim ve Darbe dönemlerinde görmediğimiz sayıda kamu çalışanı OHAL KHK’larıyla ihraç edilmiştir. 2 yıl boyunca yayınlanan 15 ayrı ihraç KHK’sı ile 130 bine yakın kamu çalışanı ihraç edildi. Bunlardan yaklaşık 7 bin 500’ü, KHK’larla ya da Komisyon Kararıyla işlerine geri döndü. Halen yaklaşık 122 bin kişi ihraç durumda bulunmaktadır. İhraç edilenlerin arasında 4543 KESK üyesi kamu çalışanı var. Çoğunluğu kayyum atanan belediyelerden olmak üzere 2 bine aşkın DİSK üyesi işçi, 3 bin 500 civarı TTB üyesi hekim ve 3700 üzerinde mühendis, mimar ve şehir planlayıcısı ihraç edilmiştir" dedi.
'EMEKÇİLERE SAVUNMA HAKKI TANINMADI'
İhraçlar arasında hayatını darbeci ve gericilerle mücadele ederek geçiren çok sayıda üyelerinin olduğunu hatırlatan Ceylan, KHK ihraçlarının hukukla, adaletle açıklanacak hiçbir yanının olmadığını söyledi. Kamudan ihraç edilenlere ‘savunma hakkı’ bile tanınmadığını ifade eden Ceylan, OHAL ve KHK’lere gerekçe gösterilen ‘darbecilerle mücadele’ ediyoruz söyleminin gerçeği yansıtmadığını söyledi.
'HAKLARINDA TAKİPSİZLİK KARARI VERİLEN EMEKÇİLER İŞLERİNE İADE EDİLMİYOR'
Türkiye’de özellikle 15 Temmuz sonrasında idarenin temel sendikal hak ve özgürlüklerin kullanılmasını bile ‘suç’ kapsamına alarak doğrudan cezalandırma yöntemini hayata geçirdiğini ifade eden Ceylan, "Haklarında soruşturma yürütülen ve savcılıklar tarafından takipsizlik kararı verilen, on binlerce eğitim ve bilim emekçisinin görevlerine geri dönmesinin önünde herhangi bir yasal engel yoktur. Bu açık gerçeğe rağmen, arkadaşlarımızın görevlerine başlatılmaması hukuksuzluğun geldiği noktayı göstermektedir. Örneğin ilgili makamlara dilekçe ile başvuran Kamu Emekçileri hakkında, ihraçlara neden olan suçlamalarla ilgili herhangi bir soruşturmanın olmadığı ortaya çıkmasına rağmen gerekli adımlar ısrarla atılmamaktadır" dedi.
'OHAL DEVAM EDİYOR'
Eğitim ve bilim emekçilerinin iç hukuk ve uluslararası hukukta güvence altına alınan demokratik haklarını kullandıkları için suçlanarak ihraç, açığa alma ve sürgün cezaları ile karşı karşıya bırakıldığını ifade eden Ceylan, bu uygulamaların hukuka, evrensel hukuk ilkelerine aykırı olduğunu söyledi. Kaldırılmasına rağmen OHAL kurallarının hala uygulandığına dikkat çeken Ceylan, şunları söyledi: "OHAL’in kaldırılmasına rağmen hala OHAL Komisyonunun devam etmesi OHAL’in devam ettirildiğinin ispatıdır. Yine kurumlardan atılmalar işten uzaklaştırmalar KHK’sız hala devam edildiğini görmekteyiz. Bizler sivil toplum kuruluşları olarak OHAL komisyonunun derhal lağvedilmesi, bu komisyona takılan herkesin görevlerine iade edilmesini istiyoruz. OHAL KHK’lerinden güç alarak her türlü hukuksuzluğa imza atanlar yargı önünde mutlaka hesap vereceklerdir."