Kara listeye dört basamak kaldı

Sınır Tanımayan Gazeteciler'in 2016 yılı raporuna göre Türkiye basın özgürlüğünde 4 sıra daha geriledi.

Kara listeye dört basamak kaldı

GÜNCEL- Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünün Dünya Basın Özgürlüğü raporunda demokrasiler dahil olmak üzere gazetecilerin durumunun kötüleştiğine dikkat çekiliyor. Raporda "Liderlerin medya düşmanı söylemi, baskıcı yasalar ve siyasetin nüfuz kurma çabaları dünya çapında gazetecilerin ve medya mensuplarının durumunun kötüleşmesine sebep oluyır" ifadesi yer aldı.

Türkiye yine geriledi

180 ülkenin yer aldığı Basın Özgürlüğü Endeksi’nde Türkiye bu yıl da geriledi ve dört basamak inerek 155’inci sırada yer aldı. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından bağımsız gazetecilere ve medyaya baskının daha önce hiç görülmemiş bir seviyeye çıktığına dikkat çekilen raporda, yaklaşık 150 gazetecinin hapiste olduğu, 150’ye yakın medya kuruluşunun kapatıldığı ve yüzlerce basın kartının iptal edildiği vurgulanıyor. Medyada çoğulculuğun büyük ölçüde yok edildiğini ve geriye kalan az sayıda bağımsız medyanın da sürekli korku içinde çalıştığını kaydeden Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütü, Türkiye'nin son 12 yılda Basın Özgürlüğü Endeksi’nde toplam 57 basamak gerilediğini hatırlatıyor. Bu yılki gerilemeyle birlikte Türkiye’nin en kötü kategoride bulunan ve kara liste olarak adlandırılan ülkelerle arasında yalnızca dört ülke kaldı.

Demokratik ülkeler de greiledi

Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütünün sözcüsü Michael Rediske, demokratik ülkelerdeki kötü gidişatın endişe verici olduğunu dile getirerek, ABD, Polonya veya İngiltere gibi ülkelerde lider politikacıların gazetecilere yönelik küçümseyici tavırlarını gizlemekten sakınmadıklarını kaydetti.
Sınır Tanımayan Gazeteciler tarafından incelenen 180 ülkenin yaklaşık üçte ikisinde durumun geçen yıl zarfında kötüleştiği tespit edilmiş. Bu olumsuz gelişmenin arkasında demokratik ülkelerde siyasetçilerin gazetecilere sözlü olarak saldırmaları, hükümetlerin istihbarat teşkilatlarının gözetleme yetkilerini artırmaları ve gizli belgeleri ifşa edenleri tehdit etmeleri de gerekçe olarak gösteriliyor.

Mısır ve Burundi gibi ülkelerde hükümetlerin basına karşı acımasız tutumunun, yıllık raporla çizilen tablonun daha da olumsuz olmasına yol açtığını kaydeden Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütü, Suriye, Libya veya Yemen gibi kriz ve savaş ülkelerinde gazetecilerin her yönden ölümcül tehlikeyle karşı karşıya olmaya devam ettiğine dikkat çekiyor.

Gazeteciler için en tehlikeli ülke Suriye

Ortadoğu ve Kuzey Afrika gazeteciler için en tehlikeli bölgeler olmayı sürdürüyor. 161'inci sıradaki Mısır’da 20’den fazla gazeteci hapiste, bir kısmı hakkında yıllardır bir iddianame bile hazırlanmış değil. Yıllardır süren savaş nedeniyle Suriye gazeteciler için dünyanın en tehlikeli ülkesi. 177'nci sıradaki ülkede 2016 yılında en az 11 profesyonel ve sekiz vatandaş gazeteci yaptıkları işlerle bağlantılı olarak öldürüldüler.
Bazı ülkelerde ise İslamcı gruplar gazetecileri tehdit etmeyi sürdürüyor. 120'nci sıradaki Afganistan’da Taliban ve IŞİD medya çalışanlarına yönelik acımasızca şiddet uygulamaya devam ederken, ülkede 2016’da en az 10 gazetecinin işlerini yaparken öldürüldüğü kaydediliyor. 146'ncı sırada bulunan Bangladeş’te de özellikle seküler blog yazarları, İslamcı grupların hedefinde. 139'uncu sıradaki Pakistan’da ise eleştirel gazetecilerin radikal grupların, İslamcı örgütlerin ve istihbarat teşkilatlarının tehdidi altında olduğu belirtiliyor.
Daha önce 10 yıl boyunca listenin son sırasında bulunan Eritre, bir basamak yükselerek 179'uncu sıraya çıktı. 2016’da az sayıda yabancı gazetecinin ülkeye girip, yoğun gözetim altında da olsa haber yapmasına izin verildiği bildiriliyor. Basın Özgürlüğü Endeksi'nde sonunculuk bu yıl Kuzey Kore'nin oldu. Ülke, aynı 178'inci sırada olan Türkmenistan gibi tüm medyanın tamamen kontrol altında tutulduğu bir diktatörlük olarak nitelendiriliyor.

Endeksin ilk 10 basamağında sırasıyla Norveç, İsveç, Finlandiya, Danimarka, Hollanda, Kosta Rika, İsviçre, Jamaika, Belçika ve İzlanda yer alırken, son sıralara ise Çin, Suriye, Türkmenistan, Eritre ve Kuzey Kore yerleşti.

Türkiye Sınır Tanımayan Gazeteciler