Karadeniz'de kahverengi kokarca böceği istilası
Fındık bahçelerinde görülen kahverengi kokarca böcekleri Ordu'da ev ve işyerlerini de istila etmeye başladı. Tarım ve Orman Müdürlüğü muhtarları bilgilendirdi. Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, alınması gereken önlemleri Artı Gerçek'e anlattı.

Soner Özdemir
ORDU - Karadeniz Bölgesi'nin sahil kesimindeki kentlerde kahverengi kokarca böceği istilası yaşanıyor. Başta fındık olmak üzere tarım ürünlerine zarar veren böcek, havaların soğumasıyla Ordu'da ev ve işyerlerini de istila etmeye başladı. Tedirgin olan halk, soruna çözüm bulunmasını istedi.
MUHTARLAR BİLGİLENDİRİLDİ
Ordu Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, merkez Altınordu ilçesinde muhtarları bilgilendirdi. Ordu Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, kokarca mücadele yöntemleri hakkında şu bilgilendirmeyi yaptı:
"Kahverengi kokarca böceği ile dört türlü mücadele olmaktadır. Bunlar kimyasal mücadele, biyolojik mücadele, biyoteknik mücadele ve mekanik mücadeledir. Tabii bunların dönemleri var. İçinde bulunduğumuz dönemde mutlak suretle yapmamız gereken mücadele yöntemi, mekanik mücadeledir. Yani kahverengi kokarca böceğini gördüğümüz yerde imha etmemiz gerekiyor."
'SAĞLIĞA ZARARLI OLMAYAN TARIM İLACI KULLANILMALI'
Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça ise böceğin artık evlerde, ahırda ve işyerlerinde görünmeye başladığını belirterek, "Bu böcekler için insan sağlığına zararlı olmayan tarım ilaçları kullanmalıyız" dedi.
'17 DERECENİN ALTINDA HAREKET EDEMİYOR'
Böceklerin ev ve işyerlerini istila etmesini de değerlendiren Akça, "Hava sıcaklığı 17 derecenin altına düşünce bu böcekler hareket edemiyor. Sıcaklık nedeniyle ev, iş yeri ve kapalı alanlara kaçtılar" diye konuştu.
Akça, böceğin insan sağlığına zararlı olmadığını söyledi.