Karadeniz'de kahverengi kokarca böceği istilası: 'Önlem alınmazsa seneye 200 katını göreceğiz'

Karadeniz'de kahverengi kokarca böceği istilası: 'Önlem alınmazsa seneye 200 katını göreceğiz'
Karadeniz Bölgesi'nde kahverengi kokarca istilası yaşanıyor. Tarım ürünlerine zarar veren böceğin fındıkta verim kaybına yol açtığını söyleyen CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, "Üreticiler, devletten yardım bekliyor" dedi.

Soner Özdemir


ORDU- Düzce'den Artvin'e Karadeniz Bölgesi'ndeki birçok kentte kahverengi kokarca böceği istilası yaşanıyor. Tarım ürünlerine zarar veren böcek, havaların soğumasıyla Ordu şehir merkezinde ev, işyeri ve ağaçları da istila etti.

Ordu Tarım ve Orman Müdürlüğü, "Gördüğün yerde yok et, rahat et" yazılı broşür hazırladı.

KARADENİZ'DE ZARAR BÜYÜK

CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, kahverengi kokarca böceğinin fındıkta ortalama yüzde 2-3 rekolte kaybına yol açtığını vurguladı. Adıgüzel, "Bu kilo başına 6 TL zarar demektir. Türkiye’nin bu yıl sadece fındıkta kahverengi kokarca böceği nedeniyle zararı 1 ila 3 milyar TL arasında. Bu zarar bütün kıyı şeridinde var. Ordu’da da en yoğun zarar Fatsa, Perşembe, Gülyalı, Ünye'de. Şimdi bahçelerden çekildi, kışı geçirmek için kapalı alanlara hücum etti" dedi.

CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel

'TARIM VE SAĞLIK BAKANLIKLARI ACİLEN ÖNLEM ALMALI'

Kahverengi kokarca böceğinin yılda 140 ila 200 arasında yavru ürettiğini anlatan Adıgüzel, Acilen önlem alınmasını istedi. Adıgüzel, “Perşembe ilçesinde her yerde kahverengi kokarca böceği var. Her tarafı istila etmiş durumda. Bununla toplu bir şekilde mücadele etmek lazım. Tarım ve Sağlık Bakanlıkları bu işe el atmalı. Gelecek yıl bunun 200 katını göreceğiz. Üreticiler bununla ilgili devletten yardım bekliyor" diye konuştu.

TÜRKİYE'DE İLK DEFA 2017'DE GÖRÜLDÜ

Kahverengi kokarca böceği (Halyomorpha halys) Pentatomidae familyasından, Çin, Japonya, Kore Yarımadası ve Tayvan'a özgü bir böcek türüdür. Böcek, birçok tarımsal ürün de dahil olmak üzere 100'den fazla bitki türünden beslenmektedir.

Kahverengi kokarca böceği Türkiye'de ilk defa İstanbul-Levent'te 2017 yılının eylül ayında tespit edildi. Ertesi ay Artvin'de de saptanan böcek, daha sonra Karadeniz'in tamamına yayıldı. 2017'de 200 milyon, 2018'de 300 milyon, 2019'da ise yaklaşık 500 milyon dolarlık zarara neden oldu.

Öne Çıkanlar