'Katliam Yasası' Edirne'de protesto edildi

'Katliam Yasası' Edirne'de protesto edildi
Sokak hayvanlarının katledilmesini öngören yasa tasarısı Edirne'de protesto edildi. Açıklamada, "Katliam yasasını asla kabul etmiyoruz. Hiçbirimiz sokağımızda baktığımız, başını okşadığımız canlarımızı kanlı yasanıza teslim etmiyoruz" denildi.

EDİRNE - Edirne'de Kent Konseyi'nin çağrısıyla düzenlenen eyleme hayvan hakları dernekleri, siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları destek verdi. Edirne Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın ve CHP İl Başkanı Harika Taybıllı'nın da eyleme katıldı. Eyleme katılanlar Eski Cami önünden Saraçlar Caddesi'ne yürüdü.

'YASAYI UYGULAMAYIP SORUMLUĞU SOKAK HAYVANLARINA YÜKLEDİLER'

Burada basın açıklamasını okuyan Edirne Kent Konseyi Hayvan Hakları Çalışma Grubu Başkan Yardımcısı Gözde Kirezci, "2004 yılında kendi çıkardıkları yasanın sorumluluklarını alamayıp hem hayvan popülasyonunun artmasına hem de insanların mağduriyet yaşamasına sebep olanlar, bugün yine kendi yetkilerinden kaçarak, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nu kamu kuruluşlarına uygulatmak yerine sorumluluklarını masum sokak hayvanlarına yükleyerek onları günah keçisi ilan etmektedirler. Kendilerinin hazırlayıp Tarım Orman ve Köy İşleri Komisyonu’na sundukları teklif gerekçesinde ‘kısırlaştır, aşıla, yerinde yaşat’ maddesinin denenip başarısız olduğu yazmaktadır. Ancak yine kendi teklif gerekçelerinde 2004 yılından bugüne kadar kısırlaştırılan hayvan sayısı 2 milyon 504 bin 595 olarak verilmiştir. Yine aynı metnin devamında ‘ Bilimsel verilere göre sahipsiz hayvanların popülasyonunun kontrol altına alınabilmesi maksadıyla tüm popülasyonun yüzde 70'inin kısırlaştırılması gerekmektedir. Ülkemizde bir yılda en fazla 342 bi 879 hayvan kısırlaştırılmış olup, bu rakam popülasyonun yüzde 8.5 oranına denk gelmektedir.’ denilmiştir. Bu rakamlar gösteriyor ki; 2004 yılından beri hayvanları koruma ile ilgili bir yasa olmasına rağmen yasa da mevcut olan ‘kısırlaştır, aşıla, yerinde yaşat’ maddesi hiçbir zaman uygulanmamıştır" diye konuştu.

denemeler-8.jpg

'4 MİLYON HAYVANI 322 BARINAKTA NASIL BARINDARACAKSINIZ?'

Türkiye'de 4 milyon sokak hayvanı ve 105 bin kapasiteli 322 dbakım evi olduğunu belirten Kirezci, "Yasa yapıcılara sormak istiyoruz: Çıkarmak istediğiniz bir yasa ile tüm sokak hayvanlarının barınaklara alınarak orada bakılacağını ve sokaklarda hayvan bulunmayacağını söylüyorsunuz. Beyan ettiğiniz gibi 4 milyon sokak hayvanının varlığını kabul etsek bile bu hayvanları 105 bin kapasiteli 322 barınakta nasıl barındıracaksınız? Bu uygulaması dahi imkânsız olan yasa maddesinin masum sokak hayvanları için katliam anlamına geldiğini görmüyor musunuz?" dedi.

'HAYVANA YÖNELİK ŞİDDET ARTACAK'

Barınaklarda 'yasaklı ırk' olarak tutulan köpeklerin bahaneyle katledileceğine dikkat çeken Kirezci, "Tecrit altında hapis tutulan öncelikle ‘yasaklı ırk’ dedikleri çocuklarımız, sonrasında da barınaklara alınan tüm canlarımız 'hastalık ya da sahiplendirilemiyor' bahaneleriyle katledileceklerdir. Yasanın hiçbir maddesinde üretimi durdurmak adına tek bir satır yazmıyorken, belediyelere 2028 yılına kadar barınak kurma zorunluluğu ile 4 yıl daha zaman tanınıyorken, sokağımızda beslediğimiz hayvanlara bedel ödetmek insafsızlıktır. Tarihe kara bir leke olarak geçecek bu yasa ile barınaklara alınan hayvanlar açlıktan ve hastalıktan hayatlarını kaybedecek, hayvana yönelik şiddet artacaktır. Ellerinde kısırlaştırma imkânı dahi bulunmayan tüm belediyeler ceza almamak için toplu katliamlar uygulayacaktır" diye konuştu.

'KATLİAM YASASINI KABUL ETMİYORUZ'

Yasanın akla ve vicdana sığmadığını belirten Kirezci, "Bu yasa kan kokmaktadır.Yaşam hakkı savunucuları olarak bir kez daha söylüyoruz. İnsani ve bilimsel çözümler mümkündür. Üretim ivedilikle durdurulmalıdır. Nüfusa bakılmaksızın her ilçe belediyesinde bir kısırlaştırma merkezi kurulmalıdır. Yalnızca bu iki maddeyle dahi sokak hayvanı popülasyonu bir sene içerisinde kontrol altına alınacaktır. Her birimiz ‘yaşam hakkı’nın korunacağı tüm insani çözümlerde ortak çalışmalara hazırız. Ancak bu katliam yasasını asla kabul etmiyoruz. 6'ncı maddeden vazgeçmiyoruz. Hiçbirimiz sokağımızda baktığımız, başını okşadığımız canlarımızı kanlı yasanıza teslim etmiyoruz" dedi.

Açıklamanın ardından bir süre oturma eylemi yapıldı. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar