'Katliam Yasası' görüşmeleri başladı: Koridordaki ekranlar kaldırıldı, güvenlik önlemleri artırıldı

'Katliam Yasası' görüşmeleri başladı: Koridordaki ekranlar kaldırıldı, güvenlik önlemleri artırıldı
‘Katliam Yasası’ olarak bilinen ve sokak hayvanlarının katledilmesinin önünü açacağı gerekçesiyle eleştirilen kanun teklifinin görüşmeleri başladı. Meclis’te yoğun güvenlik önlemleri alınırken, izleyiciler için koridora kurulan ekranlar kaldırıldı.

Seda TAŞKIN


ANKARA - AKP milletvekillerinin imzasıyla TBMM’ye sunulan, Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’ndaki ikinci görüşmelerine geçildi.

Sokak hayvanlarının katledilmesinin önünü açacağı gerekçesiyle eleştirilen ve ilk üç maddesi 17 Temmuz’da komisyondan geçirilen kanun teklifinin görüşmeleri devam ediyor. Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’ndaki görüşmeleri öncesinde yoğun güvenlik önlemleri alındı.

MECLİS’TE YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMİ

Bir önceki görüşmede komisyon salonunun bulunduğu koridorda yer alan ve ziyaretçilerin görüşmeleri takip etmesi için kullanılan televizyonun da yerinden söküldü.

bbbb.jpg

Yoğun güvenlik önlemleri arasında başlayan görüşmeler öncesinde hayvan hakları savunucularının salona girişinin engellenmesi için yoğun güvenlik önlemleri alındı.

BÜROTRAT VE VEKİLLER DIŞINDA SALONA KİMSE ALINMAYACAK

Komisyon Başkanı Vahit Kirişci, milletvekilleri ve bürokratlar dışında salona kimsenin alınmadığını söyledi. Muhalefet milletvekilleri, izleyiciler için kurulan televizyonun kaldırılmasını eleştirdi. AKP’li Kirişci, televizyonun 17 Temmuz’daki görüşmelerde zarar gördüğünü ve tamir için kaldırıldığını iddia etti.

Görüşmenin başlamasının ardından DEM Parti Milletvekili Perihan Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “An itibarıyla kanlı yasa komisyon görüşmeleri başlıyor. Bilim insanları avukatlar veteriner hekimler hayvan hakları savunucuları meclis kapısından geri döndürülüyor. Komisyon toplantısı önündeki salona bile insanlar alınmıyor. Olağanüstü hal önlemleri ile katliam yasasını geçirtmeye ant içmişler. Düşünün, komisyon önünde komisyon görüşmelerini canlı yayan yapan televizyonu bile kablolarıyla yerinden söküp televizyonu gözaltına almışlar! Neyden korkuyor, neyi kaçırıyorsunuz? Halktan neden gizleyerek yangından mal kaçırır gibi kapalı kapılar ardında idam naraları atarak yasa geçirtmeye çalışıyorsunuz?” dedi.

protesto.jpg

Öte yandan Komisyon’da görüşmeler sürerken, Meclis Parkı’nda başlayan nöbetlerini polis müdahalesi sonrası Kuğulu Park’a taşıyan hayvan hakları savunucularının eylemi sürüyor.

BAŞARIR: 4 MİLYON HAYVANIN KATLEDİLMESİNİ GÖRÜŞMEK DE YOK

CHP’li Ali Mahir Başarır “Bazı basın mensupları, Veterinerler Birliği üyesi içeriye alınmamasına tepki gösterdi. Başarır, “Meclis geleneğinde 4 milyon hayvanın katledilmesini görüşmek de yok. Barolar Birliğinin Hayvan Hakları komisyonu başkanının buraya alınmasını da talep ediyoruz” dedi. Bunun üzerine Kirişci “Sayın Sarıbal'ın talebi üzerine Veterinerler Birliği’nden bir temsilci alınmasını kabul ettik biz. Sizden isteğim yol almamız gerekir” dedi.

KOÇYİĞİT: BENİM TELEVİZYONU İNDİREBİLİRİM

DEM Partili Gülistan Koçyiğit de “Meclis zapturapt altında. CHP'nin grup salonu önünde birikmeler var bizim salonumuz dolu. Bu yasa toplumu yakından ilgilendiren bir yasa. Çok açık ve net koridordaki TV özel olarak kaldırılmadıysa benim televizyonumu indirebilirim. Geçen haftadan beri olan sorunun çözülmemesini eleştiriyorum. Zaten çok sorunlu bir yasa teklifi getirdiniz bir de ilgililerin dinlemesine kapattığınızda kapalı kapılar altında yapmış olacaksınız. Basın bölümündeki TV'ye canlı yayın verirseniz herkes sağlıklı bir şekilde takip eder” diye konuştu.

TOPLANTI BAŞLADI

Komisyon toplantısı gergin başladı. Komisyonun AKP’li Başkanı Vahit Kirişci, komisyon üyesi olmayan milletvekillerine söz vermeyeceğini belirtti. Muhalefet vekilleri ise komisyonu keyfi bir şekilde yürütemeyeceklerini belirterek karara tepki gösterdi. Usul tartışmasını kapatan Kirişci, komisyonun maddelerinin görüşülmesine geçilmesini istedi. Bunun üzerine milletvekilleri, sıralara vurarak protesto ederken komisyona beş dakika ara verildi.

‘BU MADDE ONAYLANIRSA KATLİAMIN ADI ONAYLANACAK’

Komisyonda söz alan CHP Milletvekili Orhan Sarıbal, şu değerlendirmede bulundu: “Bu hayvanların toplandığında barınaklarda olmayacağına göre ne olacak bu hayvanlar? Merada hayvanların sayısı bilinmiyorken, sokak hayvanların sayımını kim yapacak? Bu madde geçerse, bu kanunda onaylanırsa ertesi gün açık bir katliamın adı onaylanacak. Şu anda barınaklar gerçekten ölüm kampları. Hayvanlar açlıktan, birbirlerini yiyerek ölüyorlar, barınaklardakilerin zulmüne maruz kalıyorlar. Bu madde geçerse ötanaziyi onaylamış oluyorsunuz. Biz biliyoruz ki hayvanları toplarken bile en az yarısını öldürüleceksiniz.

Bu mesele buranın değil evrenin meselesi. Yapılan bir araştırmaya göre toplumun yüzde 91’inin kesinlikle ölümü reddediyor. İktidar oysa araştırmaları çok sever de işine gelenleri kamuoyu ile paylaşmaz. Toplumun yüzde 91’i hayvanların ötenazi ile ölündürülmesini kabul etmiyor. Hayvanları öldürerek bu sorunu çözemeyeceğimizi ifade etmek isterim. Kesinlikle biz hayvanların kısırlaştırılması ve tekrar yerine bırakılmasını istiyoruz. Hayvan ticaretinin derhal sonlandırılmasını istiyoruz.”

AKIN: GELİN DEMOKRATİK BİR ŞEKİLDE ÇÖZELİM

Daha sonra söz alan DEM Parti Milletvekili İbrahim Akın ise geçen yapılan komisyon toplantısında hiç arzu etmedikleri şekilde manipülasyonlara maruz kaldıklarını söyledi. Akın, “Biz bütün mağduriyetlerin giderilmesini için elimizden geleni yapıyoruz. Örneğin, köpekler yüzünden bir çocuktan bahsediliyor ama tır altında kaldığı için öldüğünü biliyoruz. Eğer bu kapsamda çocuklar savunulacaksa 2013 yılında 2 bin 84 çocuk ihmalden öldüğünü açıklayan raporlar var. Ama bu mağduriyetlerin sorumlusu bizleri suçluyor” dedi.

Akın, Konya’da 4 bin civarında hayvanı topladıklarını ve hayvanların büyük sıkıntı yaşadığını belirterek, “Ancak çözüm bulamadılar, farklı yerlere dağıttılar. Gelin insanları birbirine düşman etmekten vazgeçin. Gelin demokratik bir şekilde bu soruna çözüm bulalım” çağrısı yaptı.

ERKAN BAŞ: SİLİVRİ’YE MECLİS’TEN DAHA KOLAY GİRİYORSUNUZ

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, kanunların apar topar geçirilmek ve Meclis’in bir an önce yaz tatili için kapatılmak istendiğini söyledi. Baş, “Bu durum insanları rahatsız ediyor. Biz neyi tartışıyoruz arkadaşlar? Geçmişte hayvan hakları raporuna imza atanlar bugün tam tersini konuşuyor. Bu değişikliğin ayrıntılı bir şeklide anlatılması gerekiyor. Bu kanun teklifine imza atanlar açıklama yapsın. Bugün Silivri’ye Meclis’e daha kolay giriyorsunuz. Vatandaş sormayacak mı ya siz ne saklıyorsunuz, bu önlemler nedir? Meclis’in kapısından insanlar içeri giremiyor” eleştirisinde bulundu.

‘ÇOCUKLARINIZA SÖYLEYECEK BİR ŞEYİNİZ OLMAYACAK’

Meclis televizyonda komisyon toplantısı yerine belgesel gösterildiğini belirten Baş, konuşmasına şöyle devam etti:

“Buradaki kurum temsilcileri Meclis televizyonunda burayı izlesin istiyoruz. Demek ki bir şeyleri kendi iletişim kanallarında yayınlayıp, onların istediği gibi bilinmesini istiyorlar. Günlerdir hayvan hakları savunan insanlara her şeyi yaptınız. Çok basit yasayı geri çekin. Akılla, bilimle, vicdanla çözüm bulun. An itibariyle çoğunluk sizde olduğu için bu kanunu geçirirsiniz ama 10 yıl sonra çocuklarınız karşınıza gelip bu kanuna nasıl evet oyu verdiniz diye sorar. İnanıyorum ki söyleyecek bir şeyiniz olmayacak.”

BARUT: ÖTANAZİNİN YOLU AÇILIYOR

CHP Milletvekili Ayhan Barut da, komisyona getirilen teklif ile ötanazinin yolunun açılacağını söyledi. Barut, kanun teklifi ile hayvanların sahipli ve sahipsiz diye ayrıştırıldığını belirterek, çözüm yolunun hayvanlarını kısırlaştırılması ile mümkün olacağını söyledi.

ÖZDEMİR: YASA YENİDEN HAZIRLANMALI

İYİ Parti Milletvekili Nimet Özdemir, “Bu yasanın ertelenmesini ya da geri çekip yeniden hazırlanmasını rica ediyoruz. Toplum katliam yasasını istemiyor. Yurtdışına baktığımız zaman temel amacı öldürme olan bir uygulama yoktur. Yeni yaralar açacak bu yasanın geri çekilmesini, bilim insanları ile üzerinde çalışılıp yeniden üzerinde çalışılmasını talep ediyoruz. Toplumun neredeyse yüzde 85’i bunu kabul etmiyor. Halka rağmen siyaset yapmamız doğru olmayacaktır” dedi.

KILIÇ: HAYVANIN RIZASI OLMADIĞI İÇİN ÖTANAZİ DİYEMEZSİNİZ

Saadet Partisi Milletvekili Şerafettin Kılıç ise şunları söyledi: “Bu şekilde sorunlar çözülmemiştir. Hayvanlardan saldırgan olan, hastalığı bulunan hayvanlara yerel yönetimlerce ötanazi yapılacağı belirtiliyor. Bu kavram neye dayanıyor, insana dair bir kavramdır. Hiçbir hayvanın rızasını alamayacağınız için buna ötanazi diyemezsiniz. Bizler hayvanları yaşat politikasının en insanı çözüm olduğuna inanıyoruz. Sokak hayvanlarının güvenilir bir ortamda yaşamasının alt yapısının sağlanmasını istiyoruz. Hayvanlara uygulanan şiddetin toplumsal şiddeti beslediğini unutmamalıyız. Her canın huzuru bizim için kıymetlidir.”

SUİÇMEZ: HAYVANLARIN SOKAKTA OLMASININ ÖNÜ KESİLECEK

CHP Milletvekili Sibel Suiçmez ise yasaların problemi çözmek için yapıldığını belirterek, “Kanunu hazırlayanların içinde olanlar da mutsuz, biz de mutsuzuz. Bu yasa geçtiği zaman hayvanların ipini çekmek kolay hale gelecektir. Çok açık şekilde hayvanların artık sokakta olmasının önü kesilecek. Bu yasa geçtiği anda tüfekleri ile hayvanları vurmaya başlayacak. Kabul edilmeyecek maddenin de diğer maddelerin de geri çekilmesi gerekiyor. Burada arkadaşlarımızın dışarıda bırakılması, televizyonun kapatılması, Meclis’in yurttaşa kapatılması, dışarda bariyerlerin kurulması Meclis’in çalışma sistemine yakışmıyor” eleştirisinde bulundu.

KOCA: BU KOŞULLARDA YASA YAPILMAZ

DEM Parti Milletvekili Perihan Koca, halkın sürecin dışında tutulduğunu belirterek, AKP-MHP ittifakının TBMM’nin altına dinamit yerleştirdiğini söyledi. Koca, “Bütün ülkenin gözü kulağı burada bu hengâme içinde, bu darbe mekaniği içiresinde bu kanun teklifi görüşülemez bir halde. Televizyon ile ilgili bir öyle bir böyle dediğiniz, bir söylediğiniz bir söylediğinizi tutmuyor” diye konuştu. Koca, teklifte bilimsel verilerin olmadığını belirterek, “İdam naraları atanlardan biz usul öğrenmeyeceğiz. Bu koşullarda yasa yapılmaz. Bu yasanın karşısında biz varız” ifadesini kullandı.

KARACA: İFADE ETTİĞİNİZ GEREKÇELER DOĞRU DEĞİL

EMEP Milletvekili Sevda Karaca da ilgili kanunda tek bir gerçeğe uygun veri olmadığını belirterek, “Burada ifade ettiğiniz gerekçeler doğru değil. Siz bir tane nesnel bilimsel veri sunamıyorsunuz. İlgili kişileri de komisyona almıyorsunuz. Kim bu verileri ortaya koyuyor, ses yok. Kamu sağlığını kuduzdan daha fazla tehdit ettiği ortaya çıkmış hastalıklar var. Resmi verilere göre kuduz oranından çok daha fazla kamu sağlığını tehdit ediyor. Bununla ilgili Sağlık Bakanlığı’nın attığı adım yok. Ama kuduz var diyerek ölüm barınaklarını bize dayatıyorsunuz” dedi.

KADIGİL: YÜZDE 15 UYUTULSUN DİYOR, BİZ NEYİ KONUŞUYORUZ?’

TİP Milletvekili Sera Kadıgi “Hiç kediniz, köpeğiniz oldu mu bilmiyorum, duyguları vardır bu hayvanların. Eğer inancınız varsa Kuran’da da böyledir. Ölmesin bu hayvanlar ama sokakta da yaşamasın barınakta yaşasın diyorlar. Burada insani duyguların sömürüldüğü yer burası. Bu yalan. Sizin rakamınız 4 milyon, bu 4 milyon hayvanı koyacak bir barınak yok. Bunu diyenler bilsin ki bu hayvanların sonu ölüm olacak. Bu hayvanlar ölsün diyorlar. Şu an kuduz yok yalan söylüyorlar. Erdoğan iki yıl önce ‘onlar bize emanet’ diyordu. Bahçeli öyle diyordu. Ülkedeki vatandaşların yüzde 63’ü uyutmaya karşı. Çünkü sadece yüzde 63’ü öldürülmesine karşıyım diyor. Yüzde 15 gerekirse bu hayvanlar uyutulmalı diyor, o zaman biz burada ne konuşuyoruz? Çünkü iletişim başkanları böyle istedi” konuştu.

‘KÖPEĞİ ÖLDÜRMEYE ÇALIŞANLAR CESARETİ SİZDEN ALDILAR’

Çok acımasız bir operasyonla karşı karşıya olduklarını belirten Kadıgil, “90 yaşındaki bir amcamızı neymiş köpekler öldürmüş, adam kalp krizi geçirmiş. Dün İzmir Buca’da uyuyan bir köpeği iki katil sizlerden, bu tartışmadan cesaret alarak kafasına vura vura öldürmeye çalıştılar. Sizden cesaret aldılar. Devlet bizim arkamızda diyorlar. Şu an getirdiğiniz kanun teklifinde bir tek çocuğun ölmesin diyorsunuz ama ticareti hala serbest. O halde siz çok aleni bir iletişim operasyonuna su taşıyorsunuz” uyarısında bulundu.

DİNÇER: BU PLANLI KATLİAMDIR

“Bu yasa sokak hayvanların katliam yasası” diyen CHP Milletvekili Semra Dinçer, “Kanun gerekçesi olarak hayvanların korunması olarak açıklansa da bu büyük bir katliamın önünün açılmasıdır. Siz kolayı, katliamı seçtiniz, bu yasa ile de kolaycılığa kaçıyorsunuz. Türkiye’de 4 milyona yakın köpeği barındıracak barınak yok. Bu planlı bir şekilde katliamdır. Bu yasa teklifini geri çekin. Kapsamlı bir çalışma yaparak, hayvanları gözeten yeni bir yasa yapın. Güvenli sokaklar kedi ve köpekleri toplayarak mı olacak? Güvenli sokak istiyorsanız tacizcileri, katilleri, hırsızları toplayın. Sokak hayvanları toplumun vicdanıdır” ifadesin kullandı.

TARTIŞMA SONRASI ARA VERİLDİ

Komisyon sürerken muhalefet ve iktidar vekilleri arasında söz alma tartışması yaşandı. Bir vekil, “Siz Erdoğan’a sormadan konuşma cesaretinde bulunamazsınız” dedi. Bunun üzerine komisyon başkanı toplantıya 5 dakika ara verdi.

OTURMA EYLEMİ BAŞLATTILAR

Meclis’te mesai saatinin bitiminin ardından hayvan hakları savunucularının Meclis’ten çıkmaları istendi. Bunun üzerine hayvan hakları savunucuları çıkmayacaklarını belirterek oturma eylemine geçti.

Öne Çıkanlar