‘Katliam Yasası’ görüşmeleri sürüyor: 9 madde kabul edildi, vekillerin konuşma süresi sınırlandırıldı
TBMM'de sokak hayvanlarına ötanazi yolu açan yasa teklifi görüşülüyor. AKP'nin önergesiyle, 5199 sayılı yasanın 'hayvan' ibaresi 'köpekler' olarak değiştirildi ve sahipsiz köpeklerin bakımevi dışında terk edilmesi yasaklandı. Sekiz madde kabul edildi.
Seda TAŞKIN
ANKARA- TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda, sokak hayvanlarına ötanazi uygulanması yolunu açan 17 maddelik ‘Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmelerine üçüncü günde devam ediyor.
AKP'nin verdiği önergeyle 6'ncı madde ile düzenlenen 5199 sayılı yasanın 14'ncü maddesinin birinci fıkrasına eklenen 'hayvan' ibaresi ise 'köpekler' şeklinde değiştirildi. Buna göre yerel yönetimler tarafından toplanan sahipsiz köpeklerin bakımevi dışında bir yere terk edilmesi veya bakımevi dışında bir yere bırakılması yasaklandı. 6'ncı madde kabul edildi.
Gecikmeli başlayan komisyon toplantısında Kirişci, komisyonun “etkili ve verimli çalışması” gerekçesiyle komisyonda söz alacak milletvekili sayısı ile konuşma sürelerine sınırlama getiren önerge verdi.
AKP ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla kabul edilen önergeyle; komisyon üyeleri milletvekillerinin konuşmaları dört dakika, komisyon üyeleri olmayanların üç dakikayla; söz verilecek komisyon üyesi olmayan milletvekili sayısı ise her bir parti grubu için en fazla 2 milletvekiliyle sınırlandırıldı. Muhalefet vekilleri bu duruma tepki gösterdi.
Konuşma süresinin kısaltılmasının ardından TİP Milletvekili Sera Kadıgil, “Biz bu oyunun içinde yokuz” diyerek komisyon toplantısını terk etti.
‘IŞİD’LE İŞBİRLİĞİ YAPMISINIZ İNSAN HAKLARINDAN BAHSEDİYORSUNUZ’
Sokak hayvanlarına ötanazi uygulanmasının yolunu açan kanun teklifinin komisyon görüşmeleri tartışmalı başladı. DEM Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca ile AKP Erzurum Milletvekili Fatma Öncü'ye, "Sen mi insan haklarını koruyorsun, kaç işçi öldürüldü sen biliyor musun? Kaç emekli öldü biliyor musun sen, kaç genç intihar etti, biliyor musun sen? IŞİD'le katliam işbirliği yapmışsınız insan haklarından bahsediyorsunuz. Tarihe geçtiniz siz tarihe. Saraydan talimat al gel burada küfret, yemezler" dedi.
‘KRİZ HALİ PERDELENMEYE ÇALIŞILIYOR’
DEM Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca komisyonda söz alarak, "Emekliler geçinemiyorlar, emekçiler geçinemiyor. Kadınlar derin bir yoksulluk hali yaşıyorlar ve çocuklar yatağa aç giriyorlar. Bu kriz hali perdelenmeye çalışılıyor. Bu katliam faillerinden Ali Özkaya 'benim kedim yavruladı' dedi. İktidardakiler sarayda, fil dişi kulelerinde yaşadıkları için halkın dertleriyle, sadece kendi ceplerini doldurmakla, evlerindeki kedileriyle minnoş minnoş geçinebileceği bu tatlılığı bu minnoşluğu anlayabilecek durumda değil” dedi.
‘ÖNCE YAPARSINIZ KANUN ARKANIZDAN GELİR’
Koca, henüz bu yasanın kanulaşmadığını belirterek, “Elbirliğiyle uğraşsanız da bu yasa fiili olarak sokaklarda uygulanıyor. Bugün Arnavutköy'de köpekler işkenceyle toplatılmıştır. Eski içişlerinin söylediği bir laf vardı 'önce yaparsınız kanun arkanızdan gelir'” diye konuştu.
Koca'nın sözlerine AKP sıralarından tepki geldi. Koca'nın iktidar sıralarına "niteliksizler" sözlerinin ardından komisyon Başkanı Kirişci, "Milletvekili ağzına yakışmıyor" diyerek Koca'yı uyardı. Koca, "Uyarmak zorundasınız oradan hakaret ediyor küfür ediyor" diyerek şunları söyledi:
"Sen mi insan haklarını koruyorsun, kaç işçi öldürüldü sen biliyor musun? Kaç emekli öldü biliyor musun sen, kaç genç intihar etti, biliyor musun sen? IŞİD'le katliam işbirliği yapmışsınız insan haklarından bahsediyorsunuz. Tarihe geçtiniz siz tarihe... Saraydan talimat al gel burada küfret, yemezler... Çekin ellerinizi bu ülkenin emekçi insanlarının yakasından, yeter bu nedir yahu... Al sözü konuş iki cümle edebiliyor musun?"
‘KOMİSYONA ARA VERİLDİ’
Koca’nın sözlerine AKP'li Fatma Öncü, "Hadi oradan, muhatabımız değilsin" diyerek karşılık verdi. Karşılıklı tartışmaların ardından komisyona ara verildi.
Öte yandan sokak hayvanlarının katledilmesini öngören yasa teklifinin TBMM Genel Kurulu’na indirilmeden yeni yasama yılına bırakılacağı belirtiliyor.
9’UNCU MADDE KABUL EDİLDİ
Aranın ardından komisyonda teklifin 9’uncu maddesi de AKP milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi. 9’uncu madde mevcut yasanın 24’üncü maddesinde değişiklik yapılmasını öngördü.
Mevcut yasanın 24’üncü maddesi şu şekilde düzenlenmişti:
“Madde 24- Bu Kanunun hayvanları korumaya yönelik hükümlerine aykırı hareket eden ve bu suretle bulundurduğu hayvanların bakımını ciddi şekilde ihmal eden ya da onlara ağrı, acı veya zarar veren kişilerin denetimle yetkili merci tarafından hayvan bulundurması yasaklanır ve hayvanlarına el konulur. Söz konusu hayvan yeniden sahiplendirilir ya da koruma altına alınır.”
Maddenin değişiklik yapılan hali ise şöyle şekillendi:
“6299 sayılı Kanunun 24üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan "ve bu suretle bulundurduğu" ibaresi "veya sahiplendiği" şeklinde ve fıkranın son cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. "Söz konusu hayvanlardan sahiplendirilme niteliği olanlar sahiplendirilinceye kadar hayvan bakımevinde barındırılır."
Değişiklik teklifinin gerekçesinde ise "Bu Kanunla sahipsiz hayvanların popülasyon yönetimine dair getirilen yeni yaklaşıma uyum sağlanması amaçlanmaktadır” denildi.
Komisyonda teklifin 10’uncu maddesi görüşülüyor.
(HABER MERKEZİ)
'Hayvanlar için Katliam Yasası' görüşmeleri 14 saat sürdü, dört madde daha kabul edildi
'Katliam yasası'nda düzenleme: 'Ötanazi' ibaresi çıkarılıyor