‘Katliam Yasası’ görüşülüyor: ‘Biz Meclis’te mücadele edeceğiz, 85 milyon sokakta dirensin’

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, Ankara'da eylemlerini sürdüren hayvan hakları savunucularını ziyaret etti. Başarır "Biz Meclis’teyken 85 milyon yurttaşımız da ilçelerinde, mahallelerinde, sokaklarında, illerinde dirensin" dedi.

Seda TAŞKIN

ANKARA - Yaşam hakkı savunucularının, AKP tarafından hazırlanan ve sokak hayvanlarının 'ötanazi' adı altında katledilmesinin yolunu açan yasa teklifinin geri çekilmesi talebiyle Ankara Kuğulu Park'ta başlattığı 'Yaşam Nöbeti' 8'inci gününde devam ediyor. Yaşam İçin Yasa İnisiyatifi üyeleri, Kuğulu Park'ta tuttukları nöbetle yasanın geri çekilmesi çağrısı yapıyor.

Meclis Parkı'nda başlayan nöbetlerini, polis müdahalesi sonrasında Kuğulu Park'a taşıyan yaşam hakkı savunucuları hem iktidara hem de halka seslendi, dayanışma çağrısı yaptı.

Yaşam Nöbeti’nin sürdüğü Kuğulu Park’ta insan hakları savunucuları sık sık “İnsana, hayvana, yeryüzüne özgürlük”, “Toplayamazsın, hapsedemezsin, öldürümezsin, “Hak, hukuk, adalet” sloganlarını haykırdı.

‘BEŞ MADDENİN ÇIKARILMASINI İSTİYORUZ’

Kuğulu Park’ta hayvan hakları savunucularını ziyaret eden CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, bugün komisyon görüşmelerinin devam edeceğini belirtti. Başarır, sadece hayvan hakları ile ilgili yasanın gelmediğini, adalet ve vergi kanunu olmak üzere birçok yasanın görüşüldüğünü vurgulayarak, “Toplam tüm yasalarda yüz otuz civarına madde var. Beş maddenin çıkartılmasını istiyoruz. Eğer bunları çıkartırlarsa gerekli desteği vereceğiz” dedi.

‘SON 22 YILDA GÖRMEDİKLERİ BİR DİRENCİ MECLİS’TE GÖRECEKLER’

Başarır, hayvan yasasının dört ve beşinci maddesinin Meclis Genel Kurulu’na getirilmesi durumunda Meclis’i 'onlara dar' edeceklerini söyledi. Başarır, “Genel Kurul’da bu hafta ben nöbetçiyim. Ülkeme sizlere söz veriyorum. İç tüzüğün bize vermiş olduğu tüm hakları kullanacağız. Son 22 yılda görmedikleri bir direnci mecliste görecekler.”

‘BİZ MECLİSTE MÜCADELE VERECEĞİZ, YURTTAŞIMIZ SOKAKTA DİRENSİN’

“Buradan ülkeme sesleniyorum” diyen Başarır, “Biz milletvekilleri Meclis’te bir mücadele vereceğiz. Bir kelime geçiyor sahipsiz köpekler köpeklerin hiçbiri sahipsiz değil. Köpeklerin sahibi Türkiye. Biz Meclis’teyken 85 milyon yurttaşımız da ilçelerinde, mahallelerinde, sokaklarında, illerinde dirensin, dirensin, dirensin” dedi.

BARO TEMSİLCİLERİ DE EYLEMDE

Farklı illerden gelen baro temsilcileri de Kuğulu Park’ta eylemdeydi. Ankara Baro Başkanı Mustafa Köroğlu, "5199 Sayılı Kanun'da yapılması öngörülen değişiklik teklifi, geçtiğimiz hafta Tarım Komisyonu’nda görüşülmeye başlanmış, tasarının ilk 3 maddesi komisyon üyesi tüm muhalefet partisi vekillerinin olumsuz oyuna rağmen AKP ve MHP'li vekiller tarafından onaylanmıştır” hatırlatmasını yaptı.

Köroğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ankara Barosu Hayvan Hakları Merkezi olarak, sokak hayvanlarının popülasyon kontrolüyle ilgili, TVHB, Türk Veterinerleri Derneği, akademisyenler ve tüm il bürolarının önerileri doğrultusunda hazırlanan bilimsel çözüm önerilerini içeren raporumuzu, Tarım Komisyonu vekillerine bizzat illettik. Ancak, yasa teklifinin içeriğine bakıldığında, kedi ve köpeklerin doğal yaşam alanı olan sokaklardan toplanarak barınaklara kapatılması ve 'ötanazi' adı altında öldürülmesiyle sonuçlanacak olan, etik ve vicdani değerlere, kültürümüze, bilimsel verilere aykırı bir düzenlemenin getirildiği görülmüştür.”

‘BU ZULMÜ KABUL ETMİYORUZ’

Köroğlu, bilime ve hukuka aykırı bir kanun teklifi ile bugüne dek kanunun uygulanmamış olmasının sorumluluğunu üstünden atmak isteyenlerin, sorunun mevcut kanundaki yetersizlikten kaynakladığı algısı yaratarak, kendilerine kurban olarak sokak hayvanlarını seçtiklerini söyledi. Köroğlu, yaşam hakkı mümkünken öldürmeyi seçmenin zalimce bir tercihin sonucu olduğunu söyleyerek, bu zulmü kabul etmediklerini söyledi.

Köroğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

“Kamu kurumlarının hatırlaması gereken tek şey, kamu hizmeti kavramının, sokak hayvanlarının sağlıklı ve refah içinde yaşamlarını sürdürmelerini de kapsadığını, çevrenin ve hayvanların korunması için akla, hukuka ve bilime uygun biçimde yasaları uygulamakla sağlamakla yükümlü olduklarıdır. Çözüm, öldürmenin yasallaştırılması değil, mevcut yasanın etkin biçimde uygulanması iradesinin gösterilmesidir. Ölümün ve katliamın tartışıldığı hiçbir akıl dişi teklifi kabul etmiyor, daima yaşam hakkını savunacağımızı ve katliam teklifleriyle mücadele edeceğimizi saygıyla kamuoyuna duyuruyoruz.”

Hayvan hakları savunucuların eylemi alkış ve sloganlarla sürüyor.

Ankara Sokak Hayvanları ötanazi