Köpeklerin tutulacağı barınakların çoğunun durumu Nazilerin toplama kamplarından farksız olduğu için bu yeni formülün aslında köpekler için bir ölüm fermanı olduğuna yönelik haklı bir endişe doğdu.
"Katliam yasası" olarak adlandırılan yeni Hayvan Koruma Yasası, tepkilere rağmen AKP ve MHP oylarıyla Meclis'te kabul edildi. Yasayla belediyelere bakımevi kurma ve sahiplendirilmeyen hayvanlara veteriner onayıyla ötanazi yapma sorumluluğu getiriliyor.
Meclishay, 31 Temmuz’a kadar çalışmaya devam edecek. Sokak hayvanlarına "ötanazi" yolunu açan kanun teklifi bugün Genel Kurul’da görüşülecek. Ziyaretçi yasağı nedeniyle hayvan hakları savunucuları Meclis'e giremeyecek.
AKP Sözcüsü Ömer Çelik, MKYK toplantısı sonrasında sokak hayvanları tasarısından 'ötanazi' sözcüğünün çıkarılması hakkında konuştu. Çelik, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in Kürtlerle ilgili sözlerine de yanıt verdi.
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, TBMM’de komisyonda görüşmeleri süren sokak hayvanlarıyla ilgili 'katliam' yasasına dair konuştu. İmamoğlu, "Bu iş, uygulayacak olan belediyelerin işi. Oturalım, konuşalım. Toplumsal vicdanı önümüze koyalım" dedi.
CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, Ankara'da eylemlerini sürdüren hayvan hakları savunucularını ziyaret etti. Başarır "Biz Meclis’teyken 85 milyon yurttaşımız da ilçelerinde, mahallelerinde, sokaklarında, illerinde dirensin" dedi.
Sokakta yaşayan hayvanların katledilmesini öngören yasa tasarısı Artvin'in Hopa ilçesinde düzenlenen eyleme protesto edildi. Eyleme destek veren Hopa Belediye Başkanı CHP'li Utku Cihan, yasa geçse bile sokak hayvanlarını öldürmeyeceklerini açıkladı.
Saadet Partisi Eskişehir İl Teşkilatı ve hayvanseverler, 'ötanazi' adı altında sokak hayvanlarının öldürülmesini öngören yasa teklifini protesto etti. İl Başkanı Fesih Bingöl, “Ötanazi infiale yol açabilir” dedi.
CHP’li milletvekilleri ve belediye başkanları AKP’nin sokak köpeklerini 'uyutmayı' öngören yasa teklifine tepki gösterdi. Sosyal medya hesaplarından yaptıkları paylaşımla “Üretimi durdur, ticareti yasakla; kısırlaştır, aşılat, yerinde yaşat” dedi.
Türk Veteriner Hekimler Birliği, sahipsiz hayvanların ötanazi ile öldürülmesini içeren yasa taslağına tepki gösterdi. Yapılan açıklamada, "Meslek yeminimize bağlı kalacağız, yasa çıksa da, ötanazi yapmayacağız, yaşatacağız" denildi.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.