Kayıp yakınları 2 yıl aradan sonra yeniden aynı yerde

Kayıp yakınlarının 2 yıldır Koşuyolu Parkı'nda gerçekleştirdiği oturma eylemi OHAL nedeniyle yasaklanmıştı.

Kayıp yakınları 2 yıl aradan sonra yeniden aynı yerde

Remzi BUDANCİR

ARTI GERÇEK - Diyarbakır’da her hafta "Kayıplar Bulunsun Failler Yargılansın" sloganıyla eylem yapan İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları, OHAL döneminde açık alanda eylem yapamıyordu. Kayıp yakınları OHAL’in sona ermesi ile birlikte ilk eylemini yine Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde gerçekleştirdi. Eylem öncesi polis açıklamanın yapılacağı alanda önlem aldı. Bir TOMA parkın girişinde bekletildi ancak OHAL döneminde yaygın görülen engellemeler yaşanmadı.

Uzun bir aradan sonra Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde gerçekleşen eyleme ilgi oldukça yoğundu. Eyleme HDP Diyarbakır İl Örgütü Eş Başkanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çok sayıda kişi katıldı. Ellerine kayıpları fotoğraflarını alan aileler yakınlarının akıbetini sordu.

ÖRHAN: YİNE BU MEYDANDAYIZ

İHD Kayıp Komisyonu Üyesi Adnan Örhan, 20 Ağustos 2016 tarihinden bu yana, OHAL gerekçesi ile eylemlerini İHD şube binasında gerçekleştirdiklerini söyledi. 100 haftadır dışarda eylem yapılmasına izin verilmediğini belirten Örhan, "Hakikatlerin araştırılması, açığa çıkması, adaletin sağlanması için biz kayıp yakınları, insan hakları savunucuları bugün yine bu meydandayız" dedi.

'DAVALAR NAKLEDİLİYOR, BERAAT VERİLİYOR, ZAMAN AŞIMINA UĞRATILIYOR'

Yakınlarının 1990’lı yıllarda katledildiğini, faili meçhullerle başlarına felaketler getirildiğini ifade eden Örhan şunları söyledi: Maalesef bugüne kadar geçmişe ışık tutularak hakikatler araştırılmadı, siyasi faili meçhul cinayetler aydınlatılmadı. Geçmişten günümüze birçok davada soruşturma açılamasına rağmen davalar güvenlik gerekçesi ile batı illerine nakledildi. Nakledilen davalarda hiçbir şekilde ceza hali uygulanmadı. Musa Çitil, Derik’te 13 kişinin ölümünden, Yavuz Ertürk ise onlarca kişinin ölümünden sorumlu tutuluyordu. Cemal Temizöz, Cizre’de yine 20 kişinin ölümünden sorumluydu. Hasan Atilla Uğur, Kızıltepe’de birçok kişinin ölümünden sorumluydu. Bu görülen davalarda tarih buna şahittir ki hiçbirine ceza verilmedi. Bir çoğu ya beraat edildi ya da zaman aşımına uğratıldı. Bizler yakınlarımızın akıbetini soracağız. Bize açıklamak zorundasınız.

GALATASARAY'DAN KOŞUYOLU MEYDANI'NA DAYANIŞMA MESAJI

Eylemde İstanbul’da her hafta Galatasaray Meydanı’nda oturma eylemi yapan Cumartesi Anneleri ve Cumartesi İnsanları'nın gönderdiği mesaj da okundu. Mesajda şu ifadeler kullanıldı: Neredeyse iki yıldır, OHAL gerekçe gösterilerek hukuksuz bir şekilde kayıplarınızın fotoğraflarını Koşuyolu’nda taşıyamadınız. Uzun bir aradan sonra yeniden İnsan Hakları Anıtı önünde bir aradasınız. Biz Galatasaray Meydanı’nda bir araya gelen kayıp yakınları ve insan hakları savunucuları, ülkenin doğusundan batısına meydanlarda gözaltında kaybedilenlerin fotoğraflarının taşınacak olmasının heyecanını yaşıyoruz. Galatasaray’daki mücadelemiz aynı zamanda Koşuyolu’ndaki mücadelenizdir. Koşuyolu’ndaki mücadeleniz Galatasaray’daki mücadelemizdir. Taleplerimiz aynı, kayıplarımızın akıbetinin açıklanmasını istiyoruz."

Açıklamaların ardından İHD Kayıp Komisyonu Üyesi Hasan Yalçın, 20 Temmuz 1992 tarihinde İstanbul Tarabya’da evinden işe gitmek üzere çıkan ve bir daha dönmeyen Hasan Gülünay’ın hikayesini okudu. Gülünay’ın hikayesinin okunmasının ardından oturma eylemi yapıldı.

artı gerçek İHD İnsan Hakları Derneği Remzi Budancir Kayıp yakınları 2 yıl