Kayıp yakınları ve Cumartesi Anneleri kaybettirilenlerin akıbetini sordu: 'Yasal düzenlemeler yapılsın'

Kayıp yakınları ve Cumartesi Anneleri kaybettirilenlerin akıbetini sordu: 'Yasal düzenlemeler yapılsın'
Kayıp yakınları, Çukurca’da gözaltına alındıktan sonra cenazesi bulunan Enter Özdemir ve Bapir Çıtak’ın faillerini sordu. Cumartesi Anneleri ise, yarınki seçimler dolayısıyla bu haftaki eylemlerini online gerçekleştirdi.

Artı Gerçek - Cumartesi Anneleri/İnsanları, kayıpların akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle her hafta sürdürdükleri eylemlerinin 946’ncısını, yarın gerçekleştirilecek seçimler nedeniyle online yaptı. Eylemde, seçim başlıkları ve Cumartesi Anneleri/İnsanları olarak yeni dönemdeki iktidardan beklentilere yer verildi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları ise, “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” eyleminin 744’üncü haftasında Bağlar ilçesinde bulunan Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde bir araya geldi. Eylemde, kaybettirilenlerin ve katledilenlerin fotoğraflarının bulunduğu pankart açıldı. Bu haftaki eylemde 1994 yılında, Hakkari’nin Çukurca ilçesinde Kazandere köyünde gözaltında kaybettirilen Enter Özdemir ve Bapir Çıtak’ın failleri sordu.

CUMARTESİ ANNELERİ KUTUPLAŞTIRMAYA SON'

Cumartesi Anneleri’nin bu haftaki açıklamasını, 28 Temmuz 1993 yılında evinden çıktığı sırada sivil giyimli ve telsizli kişiler tarafından kaçırılarak katledilen Özgür Gündem Gazetesi muhabiri Ferhat Tepe’nin kardeşi ve aynı zamanda İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Ayşe Tepe Doğan yaptı.

Doğan, son beş haftadır polis ablukası ve gözaltılara rağmen Galatasaray Meydan’ında sürdürdükleri eylemlerini, seçimin hemen öncesinde, gerginlik yaratıcı ortamlara meydan vermemek ve oy kullanma haklarını riske atmamak adına online yapma kararı aldıklarını belirtti. Gerçekleştirilecek seçimlere, özgürlükçü, adil bir ortamda gidilmediğine işaret eden Doğan, "Özgür ve adil koşullarda gitmediğimiz seçim sürecinin en azından halkın iradesini yansıtan bir biçimde sonuçlanmasını, otoriter siyaseti ve şiddeti besleyen kutuplaştırma siyasetine son vermeye vesile olmasını diliyoruz” diye belirtti.

YENİ İKTİDARDAN TALEPLER

Bu nedenle Cumartesi Anneleri/İnsanları olarak, yarın ki seçimlerde oylarını insan hak ve özgürlükleri ile adalet ve demokrasiden yana kullanacaklarını belirten Doğan, seçim sonrası yönetime gelecek iktidar karşısındaki ki taleplerini ise şöyle sıraladı:

-Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan Bütün Kişilerin Zorla Kaybedilmeden Korunmasına Dair Uluslararası Sözleşme’yi hiçbir çekince koymadan imzalasın, onaylasın ve uygulasın.

-Demokratik toplumun temel değerlerinden olan toplanma özgürlüğünün önündeki engeller kaldırılsın. Galatasaray ve Taksim Meydanı başta olmak üzere mekân yasaklarına son verilsin.

-Gözaltında kaybetme fiilinin insanlığa karşı işlenen suç olarak düzenlenmesine, önlenmesine ve cezalandırılmasına yönelik yasal düzenlemeler yapılsın.

Doğan, seçimin sonucu ne olursa bugüne kadar yürüttükleri adalet mücadelelerinden vazgeçmeyeceklerinin altını çizerek sözlerini noktaladı.

KAYIP YAKINLARI: DEMOKRATİK TERCİHİMİZLE HESAP SORACAĞIZ

Kaybettirilen Özdemir ve Çıtak’ın hayat hikayesinden önce açıklama yapan İHD Amed Şubesi Başkanı Abdullah Zeytun, Türkiye'nin kritik bir seçime gittiğini belirterek, şunları söyledi:

“Bugün bir kez daha adaleti, hakkaniyeti, Kürt meselesinden doğan şiddetin sonlandırılması, barış ortamının sağlanması için bir aradayız. Türkiye yarın seçime gidiyor. Bu seçim ile büyük bir demokratik değişim ve dönüşümün de arifesinde olduğumuzu görüyoruz. Bizler, Türkiye’deki anti-demokratik, yasaları ortadan kaldıran keyfiyetin sonlandırılması için yarın sandık başında olacağız. Bir insan hakları meselesi olarak gördüğümüz bu seçim ile birlikte temel haklarımızın korunduğu, demokratik bir çözümün istişare edildiği bir siyasal ortam için tercihlerimizi kullanacağız. Haktan, hukuktan ayrılanlara karşı bu meydanlarda hesap sorduğumuz gibi; demokratik tercihlerimizle de hesap soracağız.”

ENTER ÖZDEMİR VE BAPİR ÇITAK’IN HİKAYESİNİ OKUNDU

Zeytun'un konuşmasının ardından İHD Amed Şubesi Yönetim Kurulu üyesi avukat Jiyan Orman, katledilen Enter Özdemir ve Bapir Çıtak’ın hikayesini okudu. Orman, Enter Özdemir'in oğlu Yusuf Özdemir'in anlatımlarını şu şekilde aktardı:

"6 Mayıs 1994 yılında Hakkâri İli Çukurca İlçesi’ne bağlı Kazandere köyündeki Çeto Köprüsü’nde, örgüt militanları ile askerler arasında çatışma yaşandı. Çatışma sonrası gece saat 01.00’da askerler ve köy korucuları tarafından köye baskın düzenlendi.

Babam Enter Özdemir ve köyden Bapir Çıtak’ı yol göstermeleri için yanlarına alıp götürdüler. Sonra köyün biraz ilerisinde babamı ve Bapir’i ellerini ve ayaklarını panzere bağladılar. Yaklaşık 2 kilometre sürükledikten sonra askerler onları tarayarak infaz etti. Cenazeleri dere kenarına atıldı. Sabah köye askerler tekrar baskın yaptı. Köylüleri darp edip, yoğun bir baskıya maruz bıraktılar. Daha sonra askerler köylülere ‘derhal köyü boşaltın, köyden ayrılmayanları öldüreceğiz’ dediler. Bunun üzerine tüm köy boşaltıldı. Bir gün sonra eşyalarını almaya giden köylüler, babamın ve Bapir’in cesetlerini görünce bize haber verdiler.

Cenazelerimizi almaya gittiğimizde de, yoğun bir baskı gördük. Cenazemizi gömmeye bile izin vermiyorlardı. Biz de o dönem tehdit edildiğimizden ve korktuğumuzdan dolayı askerler hakkında herhangi bir şikâyette bulunmadık.”

BATMAN

Batman’da kayıp yakınları ve İHD Şubesi üyeleri, eylemlerinin 580’inci haftasında Gülistan Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde toplandı. "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" yazılı pankart ile kayıpların fotoğraflarının açıldığı eyleme, kayıp yakınları ve insan hakları savunucuları ile ÖHD Batman Şubesi üyeleri katıldı.

Burada konuşan İHD Şube Yöneticisi Zeki Tangüner kayıpların akıbetini sormaya devam edeceklerini söyledi. Tangüner daha sonra Galatasaray Meydanı’nda devam eden ablukaya karşı hazırlanan ortak metni okudu.(HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar