Kayyım yönetimindeki Mardin'de Dazerkê köyüne 4 yıldır su verilmiyor
Kayyım yönetimindeki Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı MARSU’nun 4 yıldır su vermediği köylüler, ihtiyaçlarını tankerle sağlarken, yetkililer ‘Ne yaparsanız yapın’ dediğini aktardı.
Mardin’in Artuklu ilçesinde şehir merkezine 2 kilometre mesafedeki Dazerkê (Nur Mahallesi Küme Evleri) mahallesi 4 yılı aşkın bir süredir su hizmeti almıyor. Şehir merkezine en yakın kırsal mahalle olmasına rağmen 4 yılı aşkındır suları akmayan mahalle halkı, tankerle taşıdıkları suyu bidonlara koyarak evlerine taşıyor. Kayyım yönetimindeki Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Mardin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MARSU) tarafından talepleri karşılanmayan mahalle halkı, verdikleri dilekçelere de olumlu bir cevap alamadı.
Şikayetlerini dile getiren mahalle halkı her defasında "tamam" yanıtı veren yetkililer, su sorunun çözülmesi için 10 ay önce köyde sondaj kuyusu açtı ancak bu defa da elektrik ve şebeke hattı çekilmediği için evlere su verilmedi.
‘ELİNİ UZATSAN MARDİN’DESİN, NASIL SUYUN YOK, SERVİSİN YOK, ULAŞIMIN YOK’
Mezopotamya Ajansı’na konuşan mahalleli Hüseyin Öztap, köylerinin 400 yılı aşkın bir tarihi olduğunu belirterek, "Şu an Mardin Devlet Hastanesinin olduğu yer bu köyün mezrasıydı. Dazerkê denildiği zaman herkes orası olarak biliyor. Burayı kimse bilmiyor" dedi. Kargoya sipariş verdiklerinde ya da bir postaları olduğunda hastane bölgesi sanıldığını belirten Öztap, "Tarif edene kadar içim kararıyor. Ne sokak adı, ne sokak numarası var. Köy kayıtlarda yok. Tinne köyü vardı ya, bugün biz o köyüz" diye konuştu. Belediyeye gidip yollarının yapılmasını istediklerinde "tamam" cevabı aldıklarını ifade eden Öztap, buna rağmen sonuç alamadıklarını söyledi. Öztap, "Başkalarına köyde su olmadığını anlattığımda inanmıyorlar. ‘Elini uzatsan Mardin’desin, nasıl suyun yok, servisin yok, ulaşımın yok’ diyorlar. Sabah akşam bir şehir içi istiyoruz, onu da vermiyorlar. Yerleşim kaydımızı yapın diyoruz, onu da yapmıyorlar" diye belirtti.
‘NE YAPARSAN YAP DİYORLAR’
Sularının bir süre ara sıra gelip gittiğini ve kendilerinin de bununla idare ettiklerini anlatan Öztap, şöyle devam etti:
"Zaman geçtikçe azaldı. 4-5 yıldır, kökten kesildi. 4-5 yıldır yetkililer ‘tamam tamam’ diyor. Tanker gönderiyorlar. Burada 30-40 eviz. Her ev için bir tanker gönderseler, 40 tanker yapar. Bir tanker gönderiyorlar. Buradaki tankerlere dolduruyoruz. Bitiyor. Bir sonraki tanker haftaya geliyor. Haftada bir defa. Her defasında bir tanker gelmesini bekliyoruz. 10 gün 20 günde bana sıra geliyor. Eve geliyorum su yok, kendim gidip tankerle su getiriyorum." 10 aydır su için sondaj vurulduğunu ancak tamamlanmadığını vurgulayan Öztap, "MARSU’ya gidiyorum, ‘ne yapıyorsan yap’ diyorlar. 2 defa dilekçe verdim. Bir dilekçem ortadan kayboldu. İkinci defa dilekçe verdim halen gelecekler. Bir yıldan fazla oldu" şeklinde konuştu.
Soruna çözüm isteyen mahalleli Gülseren Mengirkaon da bölgelerinde akan tek bir dere ve kuyunun kalmadığını dile getirerek, tankerle su taşıdıklarını onun da kendilerine yetmediğini söyledi. Yıllardan bu yana susuz olduklarını belirten Mengirkaon, "Belediye, ‘yapacağız, yapacağız’ diyor ama biz susuzuz" dedi.
‘30 HANEYE BİR TANKER SU…’
Mahalle halkından Lamia Öztap ise, öncelikli sorunlarının su olduğunu dile getirerek, şunları söyledi: "Su derdinden perişanız. Muhtarı arıyoruz, geleceğini söylüyor. Hafta geçiyor, 20 gün sonra bir tanker su geliyor. Bu tanker de 2 eve ancak yetiyor." 30 haneye bir tanker su gönderildiğini ve bunun adalet olmadığını sözlerine ekleyen Öztap, "Belediyenin bu işin üzerinde durması gerekiyor. Bize su vermesi gerekiyor. İnsanlar susuz yapamaz. Köyümüzde yol ve ulaşım da yok" diye konuştu.