Kayyum kursları da vurdu
Van Büyükşehir Belediyesi’ne atanan kayyum İbrahim Taşyapan’ın talimatı sonucu Nûda Kültür Merkezi’nin kapatılmasıyla yüzlerce kursiyerin eğitimi yarıda kaldı.
VAN - Van Büyükşehir Belediyesi’ne kayyum olarak atanan Vali İbrahim Taşyapan’ın talimatı sonucu Nûda Kültür Merkezi’nin kapatılmasıyla yüzlerce kursiyerin eğitimi yarıda kaldı. Belediye tarafından 2012 yılında açılan bölgenin en büyük merkezi, yaklaşık 5 yıl içinde 2 bin öğrenciye sanatsal eğitim veren kentin ilk kültür merkezi olarak faaliyet yürütüyordu. 4 Mart 2017 tarihinde faaliyetleri kapatılan merkez, toplamda 2 bin öğrenciye müzik, tiyatro, halk oyunları, resim, plastik sanatlar, bağlama, gitar, kaval, perküsyon, erbane, keman, piyano gibi birçok alanda eğitim veriyordu.
Farsça, Ermenice, Kürtçe ve Türkçe müzik eğitiminin verildiği merkezde, 25 eğitimci 49 kişi çalışıyordu. Kadın, genç ve çocuklara eğitim veren merkezin kapatılmasının etkilerine dikkat çeken eğitimcilerden müzik eğitmeni Kemal Yıldırım, "Oradaki öğrencilerin alan bulma şansları zayıfladı. Van için önemli bir yerdi. Önemli bir yerin kapanmasından kaynaklı genç arkadaşlarımızın faaliyet alanın kalmadığını görüyoruz" dedi.
'TÜM ALANDA ÖĞRENCİLER YETİŞTİRDİ'
Müzik, sinema, tiyatro, halk oyunları gibi birçok alanda çalışmalar yürüten merkezin ülkede halkoyunları yarışmalarında birincilikleri olduğuna dikkat çeken Yıldırım, "Sinema alanında birçok öğrenci yetiştirdi. Tüm alanlarda öğrenciler yetiştirdi. 5 yıllık kurum olmasına rağmen, Van’da Türkiye’de ve uluslararası alanda prestij kazandı" diye konuştu.
'VAN'DA KÜLTÜR SANAT ALANINI GÜÇLENDİRDİK'
Kültür merkezine yurtdışından gelen sanatçıların da çalışmalarının olduğunu dile getiren Yıldırım, "Hem kendi öğrencilerimiz ile hem dışarıdan gelen öğrenciler ile çalışmaları oldu. Bu yönlü çalışmalar yaptık. Van’da ve bölgede yapılan festivallerde birebir kendi grupları ile bu festivallere katılım sağladı. Van'da kültür sanat alanını güçlendirdik" ifadesinde bulundu. Merkeze duyulan ilgiyi anlatan Yıldırım, merkezin kapanması ile birlikte kentteki sanat faaliyetlerinin de durduğuna da vurgu yaptı.
MERKEZİN ÇEKTİĞİ FİLM ÖDÜL ALDI
Yapımcı, yönetmen, senaryo yazarı Handan İpekçi ile Osmanlı döneminde zorunlu vergi almaya gelenleri konu edinen bir kısa film çektiklerini paylaşan Yıldırım, filmin Duhok’ta ödül aldığını belirtti. Kültür merkezinin açtığı atölyelere değinen Yıldırım, "Ünlü erbane ustası Hüseyin Zahawy geldi onun erbane kursları oldu. İran rejiminden kaçan Mahsa Vahdat onunla konser yaptık, atölye yaptık. Bir sürü uluslar arası sanatçılar ile hem atölyeler yaptık hem konserler yaptık. Onlarca tiyatro gösterisi yaptık" diye konuştu.
‘SANAT YAPMANIN ZEMİNİ DARALDI'
Sanat alanının günden güne daraldığını söyleyen Yıldırım, şöyle devam etti: "Sanatın ya da sanat zemini yapma çok daraldı. Bir sürü sanatçı arkadaşımız sanat yapmak isteyen, arkadaşlarımız çoğu üretemez duruma geldi. Üretince nerede sergileyeceği konusunda alan yok. Alanlar daraldı. Çoğu alan kapandı bununla birlikte sanat alanı daraldı. Türkiye’de üretime dönük bir alanımız yok. O eski olanakları bulamıyoruz. En büyük sanat kenti olan İstanbul’da bile sıkıntılar var. O zemin yok. Kurumların kapatılmasından sonra bunları yapma zemini kalmadı. Bizim sözleşmekler iptal olduktan sonra kültür merkezi ne amaçla kullanılacak orasını bilmiyoruz." (dihaber)