'KHK'lar toplumsal yaralanmaya yol açtı'

SAMER: KHK’lerin sonuçları hukuki, psikolojik, ekonomik sorunlara neden oldu.

'KHK'lar toplumsal yaralanmaya yol açtı'

HABER MERKEZİ - Sosyal ve Siyasal Araştırma Merkezi (SAMER), OHAL sonrası ilan edilen KHK'ların bölgedeki yansımaları ve ihraçlarla başetme üzerine 40 kamu emekçisiyle yüz yüze yaptıkları görüşmelerin sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı.

SAMER konuyla ilgili yayınladığı basın duyurusunda şunlara değindi:

Bilindiği üzere; 15 Temmuz 2016 tarihindeki darbe girişimi ardından 20 Temmuz 2016 tarihinde toplanan Bakanlar Kurulu kararıyla üç ay süreyle uygulanmak üzere ilan edilen ve şimdiye kadar 4 defa uzatılan Olağan Üstü Hal (OHAL) ilanının en önemli uygulamalarından biri de Kanun Hükmünde Kararname (KHK) uygulamaları olmuştur.

Sosyal ve Siyasal Araştırma Merkezi SAMER olarak; OHAL sonrası ilan edilen Kanun Hükmünde Kararnamelerin bölgedeki yansımaları, KHK’lerle ihraç edilenlerin ihraç biçimleri ve bu ihraçlarla baş etme halleri üzerine; Haziran-Ağustos aylarını kapsayan bir çalışma yürütülmüştür.

Son bir yılda çıkan KHK’lerin incelenmesi yanında; Diyarbakır Özgülünde ihraç edilen 40 kamu çalışanı ile yüz yüze gerçekleşen görüşmeler sonunda ortaya çıkan çalışma ciddi verilerin açığa çıkmasına vesile olmuştur.

"Devletin kendisine" ilan edildiği duyurulan OHAL sonrası "FETÖ üyelerinin kamudan temizlenmesi" amacıyla yayınlandığı kaydedilen KHK’lerin sonuçlarının, duyurulan amaçların dışında bir toplumsal yaralanmaya, hukuki, psikolojik, ekonomik sorunlara yol açtığını tespit eden çalışmamız özetle şu sonuçlara ulaşmıştır:

FETÖ’cü olmakla suçlanmayan ve herhangi başka bir illegal örgüt üyeliği hukuken tespit edilmemiş binlerce insanın kamudaki görevlerinden ihraç edildiği düşünülmektedir.

Haklarında bir suçlama ve karar bulunmayan insanların ihracı toplumsal bir yara açmıştır. İhraçlarla birlikte oluşan büyük mağduriyetler, mağduriyetlerin giderilebilmesi için başvurulan tüm hukuki yolların kapanmış olması nedeniyle derinleşmiştir.
Katılımcıların kayda alınan aktarımlarından elde edilen sonuçlar; KHK ile yaşanan ihraçların kısa zamanda çözülmesi zor görünen oldukça ciddi hukuki, toplumsal, ekonomik ve psikolojik sorunlara yol açtığını; devlet- yurttaş ilişkisindeki güvene dair ciddi bir kırılmaya vesile olduğunu gösterecek veriler sunmaktadır.

KHK’lerle yaşanan kitlesel ve gerekçesi bildirilmemiş, muhatabına tebliğ edilmemiş ihraç etme biçiminin devlete değil de topluma karşı ilan edilmiş bir OHAL uygulaması içinde olunduğu fikrini yaygınlaştırmıştır
Kadın kotasının uygulandığı çalışmaya göre ihraçların kadın etkisi ekonomik-sosyal-toplumsal gelişme endeksinde ciddi bir geriye düşme halinin de ipuçlarını vermektedir. Çok sayıda kadını da hedefleyen ihraçlarla birlikte; istihdam ve ekonomik özgürlüğünü kaybederek "eve dönen" kadının geleneksel rollere zorlandığı, sosyal ve kültürel yaşamında içe dönük bir değişim yaşandığı, ciddi psikolojik yarılmalara yol açtığı çalışmamızın ortaya çıkardığı önemli bir sonuç olmuştur.

Ayrıntılarına "ssamer.com" adresinden erişebileceğiniz çalışma ile ayrıca; ihraç yanında kurum kapatmaları ve medya yasakları nedeniyle, bölgede örgütlenme ile basın ve düşünce özgürlüğü alanında da ciddi bir daralmanın olduğu gözlemlenmiştir.

Zira ilki 23 Temmuz 2016 Cumartesi günü resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren ve bugüne kadar 28 tane yayınlanan KHK'lere göre; Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde toplamda 16.413 kişi kamudan ihraç edilmiş, 463 Dernek, 27 Vakıf , 20 Gazete , 2 Üniversite , 3 TV kanalı , 1 Radyo 3 Haber Ajansı kanalı, 11 Sağlık kurumu , 139 Okul , 26 Öğrenci yurdu kapatılmıştır.

SAMER