Kılıçdaroğlu kadın zirvesinde zor anlar yaşadı

Geçtiğimiz günlerde 'Erkek işsizse hıncını karısından alır' sözleriyle tepki çeken Kılıçdaroğlu, Eşitlik Adalet ve Kadın Zirvesi'nde kadınlara hesap verdi.

Kılıçdaroğlu kadın zirvesinde zor anlar yaşadı

Fatma YÖRÜR

ARTI GERÇEK - Toplumsal cinsiyet eşitliği için düşünen, örgütlenen, politika üreten akademisyenler, politikacılar, sivil toplum kuruluşları ve medya temsilcileri Eşitlik, Adalet ve Kadın Zirvesi'nde bir araya geldi. Zirvenin liderlik oturumunda konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, geçen hafta sarf ettiği sözler nedeniyle zor anlar yaşadı. Kılıçdaroğlu, cinsiyet eşitliğine yönelik mesajlar verdi.

Toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda yaşanan geri gidişin nedenlerinin derinlemesine tartışılıp geniş kapsamlı bir dayanışma zemininin yaratılması hedefiyle yapılan "Eşitlik, Adalet, Kadın Zirvesi" pek çok alandan uzman konuşmacıların katılımıyla başladı.

Organizasyon komitesi sözcüsü Gülseren Onanç "Uzun zamandır bir araya gelemeyen kadın aktivistler, politikacılar ve akademisyenler bir araya gelip, sorunları konuşalım, çözüm üretelim umudu ve cesareti yeşertelim istediğimiz için bu zirveyi organize ettik" dedi.

"TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ DEMOKRASİNİN TURNUSOL KAĞIDIDIR"

Moderatörlüğünü Nevşin Mengü'nün yaptığı "Eşitlik olmadan adalet olmaz" isimli ilk oturuma Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Bertil Emrah Order, Akademisyen Prof. Dr. Fatmagül Berktay, Dilbilimci ve Yazar Necmiye Alpay konuşmacı olarak katıldı.

Nevşin Mengü, adalet ihtiyacına dikkat çekerek başladığı konuşmasında "Bir kişi twit atıp aylarca yatıyor. Bakan milyonlarca rüşvet alıyor. Kahraman oluyor." dedi.

Türkiye'nin ciddi bir çoğulculuk ve özgürlük krizinden geçtiğini vurgulayan Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Bertil Emrah Order, "İnsan hakları değerini öne çıkarmak zorundayız; insan haklarını gözeten bir siyasal sistem ve ekonomik düzen kurmazsak adaletli bir toplum olmamız mümkün değil. Adalet için de eşitlik için de aslında temel değer insan haklarını güvence altına alabilmektir. Yargı alanında etkili denetim mekanizmaları oluşturmazsanız bu cinsiyetçi yaklaşımlar devam edecektir" dedi.

Toplumsal cinsiyet eşitliğinin demokrasinin turnusol kağıdı olduğunu söyleyen Akademisyen Prof. Dr. Fatmagül Berktay ise "Kadın hakları konusunda siyasi iradenin rolü çok önemlidir ama onu harekete geçiren kadın hareketidir. Kazanımlar, kadın hareketinin sahip olduğu feminist bilinç sayesindedir. Kadınların insan hakları meselesi bütün toplumun meselesidir. Kadın erkek eşitliğini sağlamadığınız zaman o toplumda demokrasi olmaz. Erkekler de ‘kadınları korumak' için değil, demokrasiyi ve kendi insan haklarını korumak için feminist harekete katılmalılar" dedi.

Oturumda konuşan Dilbilimci Necmiye Alpay ise eğitimin önemine şu sözlerle dikkat çekti:

"Cumhuriyet kadına bir miktar özgürlük getirdi ama doğa gibi ya geriye ya da ileriye gidersiniz. İleri giderken de durmamak gerekiyor. İnsan hakları eğitimlerinin mümkün olduğunca küçük yaşta verilmesi lazım. Cinsiyet eşitliği, insan hakları, adalet gibi kavramlar toplumun hava kadar su kadar ihtiyacı olan kavramlardır."

Kılıçdaroğlu kadın zirvesinde zor anlar yaşadı - Resim : 1'KADINLAR SİYASETTE DAHA AKTİF OLMALI'

Eşitlik, Adalet, Kadın Zirvesi'nin Liderlik oturumunda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu konuk oldu. Ayşe Arman'ın sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu, kadınların adalet arayışında CHP'nin duruşu ve siyaseti hakkında bilgi verdi.

Ayşe Arman, Kılıçdaroğlu'na geçen hafta sarf ettiği "Erkek işsiz kalır, eve ekmek getiremezse tabi karısından hırsını alır" sözlerinin ne anlama geldiğini sordu. Kılıçdaroğlu, bu konuda şiddetin ekonomik boyutu olduğunu savunsa da salondaki kadınlar, erkek şiddetinin gerekçelendirilemeyeceğini Kılıçdaroğlu'na anlatmaya çalıştı. Kılıdaroğlu konuyu "Tabi ki erkek şiddetinin gerekçesi olamaz." diyerek toparladı.

Kılıçdaroğlu, söyleşide şu konulara değindi; "Katıldığım her toplantıda kadın erkek eşitliği konusunu mutlaka vurgularım. Kadın arkadaşlarımız çok önemli çalışmalar yürütüyorlar. Eşit olmayan koşullarda, hapishanelerde hayata tutunmaya çalışan kadınlar var, kendi doğasına, suyuna sahip çıkmaya çalışan kadınlar var. Biz destek olmak için mücadelenin olduğu yere gidiyoruz. Fakat, onların mücadelesinin bir siyasi parti hareketi gibi gözükmesini istemiyoruz. Bunun ötesinde başka hiçbir partide olmayan %33 cinsiyet kotasını getirdik. Fakat siyasi partiler yasasında da kotaların getirilmesi gerekiyor. Kadınların siyasette daha etkin olmasını istiyoruz. Bu nedenle; Ankara, İzmir ve İstanbul'da birinci sıralarda kadın adaylarımız vardı. Kadınlara açık çağrı yapıyorum gelin üye olun! Kurultay yapın cinsiyet kotası %50 olsun, ben desteklerim. Çağdaş tüm dünyanın ortaya koyduğu kurallar neyse Türkiye için de onu istiyorum. Kadın hakları konusunda belirleyici unsur ben değilim, kadınlar olmalı. Kadınların da kendi haklarına sahip çıkma konusunda daha güçlü seslerini yükseltmesi gerekiyor."

Kadınlar salondan, yüzde 33 oranına tepki göstererek eşitliğin yüzde 50 ile sağlanacağını söyledi. Kılıçdaroğlu sorunların çözümü için kadınları siyasete çağırdı.

"ERKEK ŞİDDETİNİN ASLA BİR GEREKÇESİ OLAMAZ."

Şiddeti doğuran unsurları, şiddeti minimize edebilmek için araştırmak gerektiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, "Psikolojik, kültürel, ekonomik sebepler ya da yasaların erkekleri koruyor olması erkek şiddetini artıran sebeplerdir. Erkek şiddetinin asla bir gerekçesi olamaz" dedi.

"ATAERKİLLİK İSLAM'IN GETİRDİĞİ BİR DÜZEN DEĞİLDİR"

Toplumsal cinsiyet eşitliği hakkında düşünen herkesi bir araya getirerek dayanışma zeminini güçlendirmeyi hedefleyen Eşitlik, Adalet ve Kadın Zirvesi'nde İslam’ın eşitliğe yönelik yorumları konuşuldu.

Toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda yaşanan hak kayıplarının ve ihlallerinin nedenlerinin derinlemesine tartışıldığı "Eşitlik, Adalet, Kadın Zirvesi"nde kadının İslam'daki yeri ve Müslüman kadınların mücadelesi konuşuldu.

Moderatörlüğünü Deniz Bayramoğlu'nun yaptığı "İslamın eşitlikçi yorumları ve toplumsal cinsiyet" oturumuna Fatma Bostan Ünsal, Cihangir İslam, Ömer Atalar ve Rümeysa Çamdereli konuşmacı olarak katıldı.

Teorik bir eşitlikten bahsetmenin yeterli olmadığını vurgulayan Siyasetçi ve İnsan Hakları Aktivisti Fatma Bostan Ünsal, "Teorik bir eşitlikten bahsetmek yeterli değildir. Kuran psikolojik ve hukuki olarak kadınları cesaretlendirir. Şu anki haliyle İslam kendi çıktığı halinden çok uzaklaşmış durumda. Kadının çalışmasını ailenin yapısını bozan bir unsur gibi göstermeye çalışıyorlar, halbuki Kuran'da ‘Hür kadınlarla evlenin' diye emredilir. İslam'da hakikat kurucu olarak kadının kendisini görüyoruz" şeklinde konuştu.

"Kadın mücadelesi ideolojiler üstü olmayı bu zamana kadar çok güzel başarmıştır"

Müslüman bir müzisyen kadın olarak çok fazla tepki çektiğini belirten Rümeysa Çamdereli "Müziğe başladığımda başıma gelenlerinin hepsini başörtülü olmama bağlıyordum, feminizm okumaları yapmaya başladığımda bu tepkilerin kadın olduğum için geldiğini anladım. Kadın mücadelesi ideolojiler üstü olmayı bu zamana kadar çok güzel başarmıştır. Bu nedenle farklılıklar ve bir arada durma konusunu en iyisi kadınlar başaracaklardır." dedi.

Konuşmasında saha çalışmalarından anekdotlar paylaşan İnsan Hakları Savunucusu Ömer Atalar, "Üç norm kaynağından bahsederiz; en dar haliyle hukuk, sonra din ve en geniş olanı ahlak. Biz şu anda ahlak konusunda bile ortaklaşma sorunu yaşıyoruz. Halbuki bir insanı dost kılan şey siyasi düşüncesi ya da sınıfı değildir. Yeterince iyi Müslüman, yeterince iyi Ateist, yeterince iyi Türk, iyi Çerkez bir araya gelirse adaletsizlik ve eşitsizliğe karşı başarı şansımız artar" şeklinde konuştu.

BİZ, EŞİTLİĞİ KURABİLME YETİSİNE SAHİBİZ

"Ataerkillik İslam'ın getirdiği bir şey değildir, tüm dünyadaki mülklerin %96'sı erkeklere aittir. Sadece Müslüman toplumlarda değil en çağdaş bildiğimiz batı toplumlarında da böyledir." diye konuşan Akademisyen ve Siyasetçi Cihangir İslam, "Hayata baktığımızda doğadan bir anlam çıkartacak olursak, doğada sadece olgular vardır. Aslanın ceylanı yemesini günah, ayıp, ahlaksız diye niteleyemeyiz. Doğada iyi diye bir kavram yok, ama biz insanlarda var. Biz eşitliği kurabilme yetisine sahibiz. İnsan etik ve estetik anlayışla bunu geliştirebilir." dedi.

kemal kılıçdaroğlu 2017