King's College: Antikor birkaç ay içinde kayboluyor, grip gibi sürekli Coronavirüs olabiliriz
İngiltere'de yapılan bir araştırma Coronavirüs'e yakalanıp iyileşenlerin, antikorun yok olması nedeniyle grip gibi her yıl hastalığa yakalanabileceğini gösterdi.
İngiltereli bilim insanları Coronavirüs'e karşı bağışıklığın geçici olduğunu tespit ettiklerini duyurdu. Bilim insanlarının tespiti aşı çalışmalarını olumsuz etkileyebilir.
Londra Guy’s and St Thomas Hastanesi’ndeki 90’dan hasta ve sağlık çalışanının bağışıklık sistemi tepkilerinin incelenmesi ile gerçekleştirilen çalışmada virüse karşı savaşan antikorların seviyesinin ilk belirtiler göründüğü andan itibaren yükselerek üç hafta içinde zirveye çıktığı ve sonra hızla azalmaya başladığı görüldü.
BBC Türkçe’de yer alan habere göre, hastaların yüzde 60'ı virüsle savaşlarının en üst düzeyde olduğu dönemde güçlü bir antikor tepkisi geliştiriyor. Araştırma ile hastaların sadece yüzde 17’sinde bağışıklık seviyesinin korunduğu ortaya çıktı. Aynı dönem içinde bağışıklık seviyesi 23'te bire düştü. Bazı vakalarda ise hiç antikor bulunamadı.
‘ANTİKORLAR UZUN SÜRE KORUMUYOR’
King’s College Üniversitesi’nin yaptığı çalışmaya öncülük eden Dr. Katie Doores, yaptığı açıklamada "İnsanlar, virüse karşı makul seviyede antikor geliştiriyor ancak bu seviye, zirvenizin ne kadar yüksek olduğuna bağlı olarak kısa sürede düşmeye başlıyor. Bu zirve noktası, antikorların ne kadar vücudunuzda kalmaya devam edeceğini belirliyor" dedi.
Uzmanların yaptığı değerlendirmelere göre, bağışıklık sisteminin Coronavirüs'e karşı mücadele için farklı yolları var. Fakat çalışma, antikorların ana savunma mekanizması olduğu durumlarda insanların dönem dönem gelebilecek dalgalarda yeniden hasta olabileceğine ve aşının uzun süre koruma sağlayamayabileceğine işaret ediyor.
AŞI ÇALIŞMALARI OLUMSUZ ETKİLENEBİLİR
Oxford Üniversitesi’nin geliştirdiği aşıyla ilgili araştırmanın ilk sonuçları da aşının, makak maymunlarında hastalığa yakalanmış insanlarınkine kıyasla daha az antikor ürettiği ortaya çıktı. Buna göre aşı hayvanları ağır enfeksiyonlara karşı koruyor. Ancak hayvanlar tekrar hastalığa yakalanabiliyor ve başkalarına hastalık geçirebiliyor.
Imperial College’dan Prof. Robin Shattock, klinik deneylerin yolunda gitmesi halinde geliştirdikleri aşının gelecek yılın ilk yarısında hazır hale gelebileceğini, ancak geliştirilme aşamasındaki herhangi bir aşının sonuç vereceğinin garantisi olmadığını ve enfeksiyonu önlemek için ne tür bir bağışıklık tepkisine ihtiyaç duyulduğunun bilinmediğini söyledi.
Çalışmanın hastalığa karşı aşı geliştirilmesi ve zaman içinde sürü bağışıklığının kazanılması sürecinde olabileceklere ilişkin ipuçları verdiği belirtiliyor. (BBC Türkçe)