Kırklareli'ndeki maden projesine Manisa izin verecek

Bürokraside bir 'kopyala yapıştır' vakası daha yaşandı. Proje dosyasında Kırklareli'ndeki linyit madeniyle ilgili izinlerin Manisa’dan alınması gerektiği belirtildi.

Kırklareli'ndeki maden projesine Manisa izin verecek

ARTI GERÇEK- Çeşitli projelerle ilgili ÇED dosyalarında görülen 'kopyala yapıştır' vakalarından biri de Kırklareli'nde yaşandı. Daha önce ÇED süreci sonlandırılan Kırklareli Topçuköy'deki linyit kömürü madeniyle ilgili projenin tanıtım dosyasında gerekli izinlerin Manisa’dan alınması gerektiği ifadesi yer aldı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 2 Ekim 2018 tarihinde internet sayfasından yaptığı duyuruda, "Kırklareli ili Vize ilçesi Topçuköy mevkiindeki Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan 83628 ruhsat numaralı sahada yeraltı işletme yöntemiyle İlinyit üretimi projesi ile ilgili olarak Kırklareli Valiliğimize sunulan dosyayı proje taslak dosyası Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği'nin 17. maddesi doğrultusunda incelenmiş ve uygun bulunmuş olup, projeye ilişkin ÇED Süreci başlamıştır. İlgililere ve kamuoyuna duyurulur" ifadeler yer aldı.

Yaklaşık dört yıl önce (15 Ocak 2015) Topçuköy’de 'IV. Grup Linyit Kömürü Ocağı' açılıp işletilmesi planlanmış, ancak halkın karşı çıkması ve ÇED sürecine itirazları sonucu ÇED süreci sonlandırılmıştı.

Kırklareli'ndeki maden projesine Manisa izin verecek - Resim : 1

Kırklareli'ndeki maden projesine Manisa izin verecek - Resim : 2

Trakya Platformu Kırklareli Yürütme Kurulu Üyesi ve Kırklareli Kent Koseyi Çevre Meclisi Başkanı Göksal Çidem, bu gelişme üzerine dosyaya baktıklarını belirterek, "Söz konusu ÇED alanında yerüstü tesislerinin kurulacağı alan şahıs arazileri üzerinde bulunuyor. Bu kapsamda 'ÇED Gerekli Değildir' kararının alınmasının ardından hak sahibi olan şahıslardan muvafakatname alınacak. İzinler alınmadan faaliyete geçilmeyecek. Bahse konu alanların tamamı, 1/100.000 Ölçekli Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası Çevre Düzeni Planlarının E19 paftasında tarım arazisi alanı içerisinde kalıyor. Proje alanının yakın çevresinde göller, akarsular, yeraltı suyu işletme sahaları bulunuyor" dedi.

Çidem, asıl sorunun bundan sonra başladığını belirterek, "TKİ Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan yeraltı işletme yöntemiyle linyit üretimi proje tanıtım dosyası için izin Manisa’dan alınacakmış. Dosyada izinlerin Manisa Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ya da Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan alınması gerektiği yazılmış. Herşeyden önce Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın adı değişti, Tarım ve Orman Bakanlığı oldu" dedi.

Kırklareli'ndeki maden projesine Manisa izin verecek - Resim : 3

Çidem, "Proje tanıtım dosyasının 85. sayfasında proje konusu yatırım kapsamında izni istenen alanların tarım arazisi vasfında olması münasebeti ile, proje kapsamında kullanılacak tarım alanlarının tarım dışı amaçla kullanılması için, 19.07.2005 tarih ve 25880 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 5403 sayılı "Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu" hükümleri gereğince, Manisa Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve/veya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan, gerekli izinler alınacaktır ifadesi yer alıyor" değerlendirmesinde bulundu.

manisa bürokrasi kırklareli