‘Kişiye göre hukuk uygulanıyor’
'FETÖ' suçlaması yöneltilen herkesin baba yadigarı mallarına bile el konulurken Ebru Gündeş'in 'evlilik sözleşmesi' ile bunun dışında tutulması 'çifte standart' tartışması yarattı.
Aynur TEKİN
15 Temmuz darbe girişiminden sonra açılan soruşturmalarda çok sayıda kişinin ve kurumun mallarına el konuldu ve bazı şirketlere kayyum atandı. El koyma sürecinin hukuki kurallarla uygun bir şekilde işlemediğini belirten avukat Efkan Bolaç, "Bu suç örgütüyle hukuk içerisinde mücadele etmek mümkünken, OHAL koşulları vardır deyip KHK’larla veya idari tasarruflarla bu şekilde yaptırımlar uygulamak doğru değil" diye konuştu.
"HUKUK DÜZENİ İÇERİSİNDE MÜCADELE EDİLEBİLİRDİ"
Avukat Efkan Bolaç, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası Gülen Cemaati’yle ilgili açılan soruşturmalar çerçevesinde yapılan el koymaların, hukuka uygun bir şekilde yapılmadığını belirtti. Bolaç, yaptırımların yasal düzenleme ya da mahkeme kararı olmaksızın uygulandığını söyledi: "Bu sözlerim bir suç örgütüyle mücadelenin yapılmaması anlamına gelmiyor. Bana göre Gülen Cemaati bir suç örgütüdür. Ama bu örgütle, hukuk düzeni içerisinde mücadele edilebilirdi."
Geçtiğimiz hafta İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından açılan soruşturma kapsamında Reza Zarrab ve 22 yakının mal varlığına el konulmasına karar verilmiş; fakat Zarrab’ın eşi Gündeş, imzaladığı evlilik sözleşmesi gerekçe gösterilerek bu kararın dışında tutulmuştu. Kararı değerlendiren Bolaç, "Önemli olan kişinin mal varlığının ne zaman ve ne şekilde elde ettiğidir. Eğer bu mallar evlilik birliği içinde elde edilmişse, evlilik sözleşmesi sebebiyle dışarıda tutulamaz."
Evlilik öncesi yapılan sözleşmeyle, mal ayrımının belirlendiğine ve kişilerin mallarının bir dökümünün yapıldığına dikkat çeken Bolaç, evlilik birliği içerisinde eşlerin birbirlerine aldığı hediyeler ve arazi, ev gibi taşınmazların bu kararın içinde tutulamayacağını söyledi: "Kişinin üzerine kayıtlı olan mallar, suç iddia edilen mevzuyla ilgili bir kazanç sebebiyle oluşmuşsa bu durumda mal ayrılığı rejimi diye bir şeyin kabul edilmesi mümkün değildir. O zaman Zarrab’ın çocuğunun mallarına neden el koydular diye sormak lazım. Burada, kişiye göre hukuk uygulanıyor ve siz birinin yakınıysanız ya da bir politikacıyla biraz ilişki kurmuşsanız çok rahatlıkla bundan bir yararlanma söz konusu oluyor."
"HUKUKUN EŞİTLİK İLKESİNİ ORTADAN KALDIRIYOR"
Gündeş’in el koyma kararının dışında tutulmasını avukat Ergin Cinmen’e de sorduk. Cinmen, kararı "Hukukun eşitlik ilkesini ortadan kaldıran bir durum" olarak yorumladı. "Bu tamamen işlenen suç, suçtan elde edilen bedel ve o bedelle o kişi arasındaki irtibatla ilgilidir" diyen Cinmen şöyle konuştu: "Eğer suçtan elde edilen bir para söz konusuysa, böyle bir soruşturma varsa o kişilerin mallarına el konabilir. Karısı suç işlememekle beraber, kocasının suçtan elde ettiği mal varlığı karısına devredilmişse bu durumda o mala da el konabilir. Komik bir soruşturma açıldı, bunlar artık mizah konusu. Bütün bilgileri Zarrab’a ver, konuştuğu zaman da casusluktan soruşturma aç. Bunlara artık tüm dünya gülüyor. Uzun zamandır Türkiye’de hukuk konuşulmuyor, son derece büyük bir sessizlikle hareket ediliyor."