KKP kongrelerine ‘Kürdistan’ engeline tepki: 'Hukuksuz'

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 'Kürdistan' ibaresi gerekçesiyle kongre yapmalarını engellediğini belirten KKP Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, 'hukuksuzluğa tepki' gösterdi.

KKP kongrelerine ‘Kürdistan’ engeline tepki: 'Hukuksuz'

Kürdistan Komünist Partisi (KKP) Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından partilerinin isminde "Kürdistan" ibaresi geçtiği gerekçesiyle Kasım ayında yapacakları 2’nci olağanüstü kongrelerinin engellenmesine ilişkin parti binasında açıklama yaptı. Açıklamaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa Milletvekili Nusrettin Maçin ile HDP ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) il yöneticileri, Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK) Genel Başkanı Mesut Tek katıldı.

'HUKUKSUZ'

Çiftyürek, 21 Aralık 2011’de Özgürlük ve Sosyalizm Partisi’ni (ÖSP) kurduklarında hiçbir engel yaşamadıklarını, fakat yaptıkları üçüncü kongre ile partilerinin adını KKP olarak değiştirdiklerini belirterek, ismin resmileşmesinden sonra Yargıtay’ın, kendilerine gönderdiği "partinizin tüzük ve programı Başsavcılığımızca incelenmiş, tüzüğünüzün, programınızın, Anayasaya ve Siyasi Partiler Yasası’na aykırı hükümler taşıdığı kanaatine varılmıştır" uyarıyla hukuksuz sürece girdiklerini belirtti.

Bu uyarı yazısından sonra yaptıkları savunmada, tüzük ve programda isim değişikliği dahil istenen siyasal içerikli değişikliği yapmayacaklarını belirttiklerini aktaran Çiftyürek, savunmadan 11 gün sonra 17 Ocak 2019’da Yargıtay’ın, KKP’nin kapatılması için Anayasa Mahkemesi’ne iddianame göndermesiyle partilerini yok sayan politikalar izlediğini dile getirdi.

KONGRELER ENGELLENİYOR

İzlenen politikalardan sonra il ve ilçe kongrelerini yapamadıklarını ifade eden Çiftyürek, "Yargıtay, 3’üncü kongre sonuçları doğrultusunda ÖSP sicil dosyasını KKP olarak değiştirmemesi ve seçim müdürlüklerine ‘KKP yok ÖSP var’ talimatını göndererek kongrelerimizi engellenmesi açıkçası hukuk suçudur. Yargıtay’ın bu hukuksuzluğunu aşmak için önce Yüksek Seçim Kuruluna yazılı başvuruda bulunduk. Talebimiz bire karşı oy çokluğuyla reddedildi. YSK’daki bir üyenin talebimizi haklı bulan muhalefet şerhi önemlidir. Sonra Hakimler ve Savcılar Kurulu ile Anayasa Mahkemesi’ne başvuruda bulunduk, ancak sonuç alamadık. Ve Kasım 2021’de KKP’nin 2. Olağan Genel Kongresi var. Açıkçası Yargıtay’ın ilçe, il kongrelerindeki engelleyici tutumuyla Genel Kongrede de yüzleşeceğimiz kaygısını taşıyoruz. Bu nedenle şimdiden basın ve kamuoyunu duyarlı olmaya çağırıyoruz" dedi.

‘KÜRDE SİYASET YASAK

Yargıtay’ın keyfi uygulamalarının sadece Kürdistan adının alınmasına bağlı olarak da gelişmediğini, bununla birlikte bu uygulamaların, Cumhur İttifakı’nın 2015 yılından beri izlediği "Kürde siyaset yasak" politikasının da bir gereği olduğundan dolayı geliştiğini vurgulayan Çiftyürek, konuşmasına şöyle devam etti: "Çünkü KKP program ve Tüzüğü, ÖSP’nin program ne tüzüğünün aynısıdır. Ama ÖSP’ye açılmayan kapatılma davası Kürdistan ismi nedeniyle KKP’ye açılmıştır. Ve bu tutum sadece KKP ile de sınırlı değil. Kürdistan ismi nedeniyle Kürdistan Özgürlük Partisi, Kürdistan Demokrat Partisi-Türkiye ve Kürdistan Sosyalist Partisi hakkında da kapatılma davasının açılması iktidarın aynı politikasının gereğidir."

ENGELİ KALDIRIN

Türkiye siyasetine çağrı yapan Çiftyürek, "Kürdistan kelimesi nedeniyle parti kapatma siyaseti çıkmaz yoldur, zira çoktandır mızrak çuvala sığmıyor. Her gün Kürdistan bayrağı ile Türk bayrağının altında Kürdistanlı yetkililerle fotoğrafa giren Türk devlet yetkilileri, bu çelişkiyi uzun süre taşıyamaz. Bu engeli kaldırın. Seçimlerin ve yeni anayasanın tartışıldığı, Kürtlerin seçimde kilit konumunu koruduğu bu süreçte Kürt siyasetini ittifakla; Anayasada Kürt milletinin tanınması, Ana dilde eğitim-öğretim hakkı ve Kürt, Kürdistan adıyla örgütlenme-siyaset yapma hakkının tanınması talepleriyle mücadeleyi büyütmeye çağırıyoruz" diye konuştu. (MA)

yasak Kürdistan siyaset KKP