Kolon kesen sanıklar beraat etmişti: 51 kişinin öldüğü Furkan Apartmanı davası istinafa taşındı

6 Şubat depremlerinde 51 kişinin öldüğü Antep'in Nizip ilçesindeki Furkan Apartmanı ile ilgili dava istinaf mahkemesine taşındı. Mağdur aileler taşıyıcı kolonları kesildiği tespit edilen üç sanık hakkında beraat kararı verilmesine itiraz etti.

Kolon kesen sanıklar beraat etmişti: 51 kişinin öldüğü Furkan Apartmanı davası istinafa taşındı

Sinan ŞAHİN

ANTEP - Antep'in Nizip ilçesinde, 6 Şubat depremlerinde yıkılan tek bina olan ve 51 kişinin öldüğü Furkan Apartmanı davası mağdur aileler tarafından istinaf mahkemesine taşındı. Aileler, taşıyıcı kolonları kesildiği tespit edilen binanın girişindeki mağazanın sahibi Eyüp ve Faik Öğüt ile mağazanın önceki sahibi Necdet Alpay'ın beraat etmesine itiraz etti. Nizip Adliyesi'nin önünde toplanan mağdur aileler ve avukatları basın açıklaması yaptı. Ailelere EMEP Antep Milletvekili Sevda Karaca da destek verdi.

'KARARI ASLA VE ASLA KABUL ETMİYORUZ'

Furkan Apartmanı'nda 19 yaşındaki oğlu Emre Şahin'i kaybeden Seçkin Şahin, yargılama sonucunda verilen kararın kamuoyunun vicdanını derinden yaraladığını Söyledi. Şahin, "Çelişkiler içinde verilen bu kararı biz aileler olarak asla ve asla kabul etmiyoruz. Talebimiz, Furkan Apartmanı dosyasının yeniden ele alınıp duruşmalı olarak incelemesidir. Tüm süreçler boyunca davamızın peşinde ve yakinen takibinde olacağız. Siz kolon kesenler kimi arkanıza alırsanız alın biz canlarını kaybeden ailelere hesap vereceksiniz ve tekrar yargılanıp içeriye gireceksiniz. Biz adalet istiyoruz. Bu depremde kaybettiğimiz 51 canımız ve 53 bin insanın canı için adalet istiyoruz. Sevdiklerimizin mezarına rahatça gidebilmek için adalet istiyoruz. Mahkeme heyetinin vicdansız ve adaletsiz bir şekilde verdiği bu beraat kararının diğer deprem davalarına da emsal teşkil etmemesi için adalet istiyoruz" dedi.

whatsapp-gorsel-2024-09-30-saat-14-18-53-31c24494.jpg
Seçkin Şahin

'REZİL YARGILAMA YOK SAYILMALI'

Kamu görevlilerinin sorumluluğu tespit edilmeden davanın bitirildiğini belirten avukat Ergin Sözen ise, "İstinaf mahkemesinin şu aşamada yapması gereken devlet ve vatandaş arasında güven ilişkisini yeniden tesisi için, hukuka inancını yitirmiş ailelerin adalete olan inancını yeninden tesis etmesi için yasadan aldığı yetkiyi gereği gibi kullanmasıdır. Yani bu rezil yargılamanın yok sayılması ve davanın bütün unsurlarıyla yeniden ilk derece mahkemesi sıfatıyla Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi'nde yeniden görülmesidir" diye konuştu.

'ADALET KATLİAMI GERÇKELEŞTİRİLDİ'

EMEP Antep Milletvekili Sevda Karaca da ailerin dişleri ve tırnaklarıyla adalet aradığını belirterek, şöyle dedi:

"İşte bu binada adalet katliamı gerçekleştirildi. 19 Temmuz günü bu binanın önünde yükselen öfkeyi hatırlatmak istiyorum. O öfkenin sadece Nizip’te Furkan Apartmanı’nda değil, 11 kentte canlarını yitiren herkesin acısı, isyanı olduğunu hatırlatmak istiyorum. O gün bir şey söylemiştik: Biz bitti diyene kadar bu dava bitmeyecek. Çünkü Nizip’te Furkan Apartmanı davası 11 kentte göz göre göre işlenen cinayetlerin, kamu görevlileri görevini yapmadığı için göz göre göre gelen deprem katliamının, devlet göz yumduğu iktidar yol verdiği için rantı, sarayı, talanı elinde tutanlar bütün bu suçlara göz yumduğu için adalet mücadelesine yeni bir halka eklemek için bugün burdayız demiştik. Bu davada sonuna kadar bu süreci devam ettireceğiz."

12.jpg

NE OLMUŞTU

6 Şubat depreminde Antep Nizip'te yıkılan tek bina olan Furkan Apartmanı 51 kişiye mezar olmuştu. Binayla ilgili usulsüzlükler bilirkişi raporlarına yansımıştı. Karadeniz Teknik Üniversitesi'nin (KTÖ) hazırlandığı raporda statik ve mimari projeye uyulmadığı, kaçak kat inşa edildiği, beton kalitesinin yetersiz olduğu, taşıyıcı kolonun kesildiği ve usule aykırı tadilat yapıldığı ortaya çıkmıştı.

Haklarında gözaltı kararı verilmeyen müteahhit Hasan Hüseyin Sever ve kardeşi Abdullah Devrim Sever yurt dışında kaçmıştı. Sever kardeşler hakkında daha sonra kırmızı bülten çıkarılarak yakalama kararı verilmişti. 26 Nisan'daki duruşmada binanın ana taşıyıcı kolonlarının kesildiği tespit edilen mağazanın sahibi Faik Öğüt ve kardeşi Eyüp Öğüt ile birlikte mağazanın önceki sahibi Nejdet Aypay tahliye edilmişti. Aynı celsede mahkemenin tutukluluğuna devam kararı verdiği binanın fenni mesulü Yılmaz Şahin Yurtyapan ise avukatının itirazı üzerine serbest bırakılmıştı.

19 Temmuz’da görülen karar duruşmasında binanın fennî mesulü Yılmaz Şahin Yurtyapan 16 yıl 8 ay hapis cezasına mahkum edilmişti. Bina girişindeki mağazanın kolonlarını kesen Faik ve Eyüp Öğüt kardeşler ise beraat etmişti. Karar büyük tepkiye neden olmuş ve aileler adliye önünde kararı protesto etmişti.

antep istinaf değrem 6 şubat depremi kolon