Furkan Apartmanı davasında karar açıklandı: 51 kişi öldü, 1 kişi ceza aldı

Maraş merkezli depremlerde 51 kişinin öldüğü Furkan Apartmanı davasında mahkeme heyeti kararını açıkladı. 51 ölümlü davada, mahkeme sadece binanın fennî mesulü Yılmaz Şahin Yurtyapan'a 'iyi hal' indirimli ceza verdi. Aileler, kararı protesto etti.

Sinan ŞAHİN


ANTEP - Maraş merkezli 6 Şubat depremlerinde 51 kişinin öldüğü Furkan Apartmanı davasının karar duruşması, Nizip Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. 18 aydır mücadele veren ailelerin adalet beklentisi yerine getirilmeyerek, sadece bir kişiye ceza verildi. Binanın fennî mesulü Yılmaz Şahin Yurtyapan 16 yıl 8 ay hapis cezasına mahkum edildi. Bina girişindeki mağazanın kolonlarını kesen kardeşler ise beraat etti.

Karar büyük tepkiye neden oldu. Aileler adliye önünde kararı protesto etti.

'51 CANIMIZ İÇİN ADALET İSTİYORUZ'

Furkan Apartmanı davasının karar duruşması öncesi aileler Artı Gerçek'e konuştu.

Depremde 28 saat boyunca enkaz altında kalan Döne Özkılıç, "Yakınlarımı kaybettik. Adalet istiyoruz. 51 canımız için adalet istiyoruz. Müebbet istiyorum" dedi. Üniversite sınavlarına hazırlanan 19 yaşındaki oğlu Emre Şahin'i kaybeden Seçkin Şahin, "Bizleri ve kamu vicdanını yaralamayacak bir karar verilmesini istiyoruz, bunun için mücadele ettik. 51 canımızı kaybettik. Mahkeme heyetinin gerçekten kamu vicdanını yaralamadan karar vermesini bekliyoruz" diye konuştu.

whatsapp-image-2024-07-19-at-08-56-23.jpeg

'KATİLLER EN YÜKSEK CEZAYI ALSIN'

Furkan Apartmanının enkazında iki kızını ve eşini kaybeden Özlem Taşdemir, "Adalet mücadelesi veriyoruz. Bugünkü mahkemede istiyoruz ki en yüksek cezayı alsınlar, suçlular, katiller. Canlarımızı bizden ayıranlar en yüksek cezayı alsınlar. Adil bir sonuç istiyoruz ki diğer davalara da örnek olsun. 51 canımız için adalet istiyoruz" dedi.

EMEP VE CHP'Lİ VEKİLLER DE DURUŞMAYI İZLEDİ.

Maraş merkezli 6 Şubat depremlerinde Antep'in Nizip ilçesinde sadece Furkan Apartmanı yıkıldı. Apartmanın enkazında 51 kişi öldü. EMEP Antep Milletvekili Sevda Karaca ile CHP Antep Milletvekilleri Hasan Öztürkmen Melih Meriç de duruşmayı izledi.

ERSAN ŞEN KATILMADI

Duruşmada, yakınlarını kaybeden aileler ve taraf avukatları hazır bulundu. Tutuksuz yargılanan Eyüp Öğüt duruşmaya katılırken, diğer sanıklar Faik Öğüt ile Nejdet Alpay ve Yılmaz Şahin Yurtyapan duruşmaya katılmadı.

Yurt dışına kaçan müteahhit Hasan Hüseyin Sever ve kardeşi Abdullah Devrim Sever'in avukatı Ersan Şen de duruşmaya gelmedi.

'HÜKÜMET SORUMLULARIN AÇIĞA ÇIKMASINI İSTEMİYOR'

Müşteki avukatlarından Ergin Sözen, "Hükümet sorumluluğu kapatmak, kendi belediyelerinin bulunduğu yerlerde ihmallerin üstünü örtüyor. Göstermelik cezalar veriliyor. Hükümet sorumluların açığa çıkmasını istemiyor. İşin kendilerine uzanacağını biliyorlar çünkü" diye konuştu.

'BUGÜN KARAR VERMEK ZORUNDA DEĞİLSİNİZ'

Kamu görevlilerinin de soruşturmaya dahil edilmesi gerektiğini belirten Sözen, "Bu dosyada kast var. 200 bin insan yaşıyor Nizip'te. Yüz yıllık evler yıkılmadı. ‘Olası kast' dışında değerlendirme hukuken garabettir. Zemin etüdü yapılmış mı? Kimin ihmali var? Bunlar ortaya çıkmadan sadece kolon kesildi deyip ceza vermek doğru mu? Gerekli incelemeler yapılmadan karar vermek doğru mu? Bugün karar vermek zorunda değilsiniz" dedi.

'51'DEN FAZLA KİŞİ ÖLDÜ'

Depremde oğlunu kaybeden Seçkin Şahin ise şunları söyledi: "Raporlarda 21'den fazla kolon kesildiği açıkken neye dayanılarak bu insanlar serbest bırakıldı? Bilirkişi nasıl yerinde inceleme yapmaz? Mahkeme heyetine soruyorum; siz gelip binayı gezdiniz mi, enkaz orda duruyor? Kesilen kolonları gördünüz mü? Rapora itiraz ediyoruz bizi duymuyorsunuz. Kolon kesmekle yetinmeyip kiraya veriyorlar bununla da kalmayıp asma katı 1+1 daireye çeviriyorlar. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KATÜ) 'kolon garaj katından kesilmiş olabilir' dedi yerinde inceleme yapmadan. Neden kamu görevlilerinden herhangi birisi yargılanmıyor? O binadan 51 kişiden fazla kişi öldü."

'HEP BİR TADİLAT VARDI BİNADA’

Döne Özkılıç ise "Sürekli binanın altında bir tadilat vardı. Hiç bitmedi o tadilat. Önce Bellona mağazası, sonra 1+1 daireler. Hep bir tadilat yaptılar. En sonunda Öğüt kardeşler başımıza yıktı binayı. Daha fazla para kazanmak için bizim canımıza kıydı bu caniler" dedi.

'KAÇMA SÜPHELERİ VAR, SANIKLAR TUTUKLANMALI'

Avukat İbrahim Halil Şanlı tutuksuz yargılanan sanıkların tutuklanması istedi. Şanlı, "Bu davada tolerans gösterme şansınız olduğunu düşünmüyorum. Bu dosyada ihmal yok, kusur var. Siz bu adamları bırakırsanız biz bir daha bu adamları bulamayız. İki kişi gitti zaten, koskoca devlet onları getiremiyor. Bu da gider. (Eyüp Öğüt'ü göstermek) Gelen bilirkişi raporlarında görüldüğü gibi bunlar birilerinden etkilenmiş. Kanun yetersiz kalıyor. Bu işin hesabı 22 buçuk yıl olmamalı. Kaçma şüpheleri ve infaz sağlığı açısından bunların tutuklanmaları lazım" diye konuştu.

SANIK ABİSİNİ SUÇLADI

Söz hakkı verilen sanık Eyüp Öğüt ise kendisine yöneltilen suçlamaları reddetmek, "Ben kolon kesmedim. Benim orada 1+1 dairem de yok. Abim yaptı. Suçlamaları kabul etmiyorum" dedi.

'KAMU GÖREVLİLERİ DE YARGILANSIN'

Ailelerin ve avukatların kamu görevlilerin yargılanmasıyla ilgili taleplerini dile getirmeleri üzerine, duruşma savcısı kamu görevlileri hakkında soruşturma izni verildiğini ancak kamu görevlilerinin karara itiraz ettiğini ve sürecin devam ettiğini belirtti.

SANIK AVUKATI DAVANIN BAŞKA BİR ŞEHİRE ALINMASINI İSTEDİ

Binanın fenni mesulü sanık Yılmaz Şahin Yurtyapan'ın avukatı Yaşar Sağlam, davanın siyasileştirilmeye çalışıldığını ve mahkeme heyetinin baskı altına alınmaya çalışıldığını iddia ederek, davanın başka bir şehirde görülmesi talebinde bulundu. Bir önceki duruşmada firari Sever kardeşlerin avukatı Ersan Şen de aynı talepte bulunmuştu.

KOLONLARI KESEN MAĞAZA SAHİPLERİ BERAAT ETTİ

Duruşmaya ara verilmesinin ardından mahkemet heyeti saat 16.00'da kararını açıkladı. Binanın altında bulunan ve kolonları kesilen mağazanın sahibi Eyüp Öğüt, kardeşi Faik Öğüt ve mağazanın önceki sahibi Nejdet Alpay beraat etti.

Mühendis sanık Yılmaz Şahin Yurtyapan hakkında 'Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma' suçundan 20 yıl hapis cezası verdi ve iyi hal indirimi uygulayarak 16 yıl 8 ay hapis cezasına hükmetti.

Yurt dışına kaçan müteahhit Hasan Hüseyin Sever ve kardeşi Abdullah Devrim Sever'in dosyaları ayrıldı.

Kararın ardından yakınlarını kaybedenler sinir krizi geçirdi. Karar, depremde yakınlarını kaydeden aileler tarafından adliye önünde protesto edildi. Aileler, 'satılmışlar, adalet yok, katiller' diye bağırdı. Bir depremzede, "Yarattığınız adaletle gurur duyun, kendinizi alkışlayın. 51 canı öldüren herkes beraat etti. Siz de bu adaletinizle gurur duyun" diye bağırdı.

KAPLAN: BU ÜLKEDE ADALET YOK

Annesi, babası ve iki kız kardeşini kaybeden Elif Buse Kaplan ise tepkisini şöyle anlattı: "Keşke bende hırsızlık yapsaydım. Vergilerimi günü gününe ödedim. Faturalarımı günü gününe ödedim. Neden, bu ülke benim ailemi alsın diye mi? Bu ülkede adalet yok. Ben Türk vatandaşı olduğum için utanıyorum. Utanıyorum. Herkesten utanıyorum artık. Ne olur artık duysunlar, ne olur duysunlar. Dertleri paraysa alsınlar. Ama başka Sude'ler ölmesin, başka Müge'ler ölmesin. Başka öğretmenler öğrencilerini yetim bırakmasınlar. Ne olur?"

'KOLON KESİLMESİNE BERAAT VERDİLER, BU NASIL BİR KARAR?'

Kararını açıklayan mahkeme heyetinin sadece bir kişiye ceza vermesi, yakınlarını kaybedenlerin tepkisine neden oldu.

Furkan Apartmanı'nda 19 yaşındaki oğlu Emre Şahin'in kaybeden Seçkin Şahin kararın ardında gözyaşları içinde konuştu. Şahin, "Her şey bilirkişi raporlarında açık ve net bir şekilde meydandayken, binanın kolon kesilmesinden dolayı yıkıldığı bu kadar açık ve net ortadayken içerdeki mahkeme heyeti üç sanığa beraat kararı verdi. Bu dava deprem davaları içinde emsal karar oluşturacak bir davaydı. Bütün davaları etkileyecek bir karar verdi. Kolon kesilmesine beraat verdi. Bu nasıl bir karardır? Bu kararı asla ve asla kabul etmiyorum. Kamu vicdanını yaralayan bir karar verişlerdir. Aileler olarak bu işin peşini bırakmayacağız. Bu ülkede artık adaletin tecelli etmesini istiyorum" dedi.

'TÜRK VATANDAŞI OLMAKTAN UTANIYORUM'

Annesi, babası ve iki kız kardeşini kaybeden Elif Buse Kaplan, "Keşke bende hırsızlık yapsaydım. Vergilerimi günü gününe ödedim. Faturalarımı günü gününe ödedim. Neden, bu ülke benim ailemi alsın diye mi? Bu ülkede adalet yok. Ben Türk vatandaşı olduğum için utanıyorum. Utanıyorum. Herkesten utanıyorum artık. Ne olur artık duysunlar, ne olur duysunlar. Dertleri paraysa alsınlar. Ama başka Sude'ler ölmesin, başka Müge'ler ölmesin. Başka öğretmenler öğrencilerini yetim bırakmasınlar. Ne olur?" dedi ve fenalık geçirdi.

KARACA: HEPİMİZİN ORTAK ADALET DAVASI

EMEP Antep Milletvekili Sevda Karaca, "Bu davaları tek tek değil; her birimizin, hepimizin ortak adalet davası olarak yürütmek durumundayız. Biz bunun için yurttaşların yanında olacağız ama aynı zamanda da deprem suçlarıyla ilgili yargılamalarda mücadele eden bütün aileler Nizip'ten sesleniyoruz. Bu mücadeleyi hep birlikte sürdürmek zorundayız. Aynı süreçlerle, aynı adaletsizlikle karşı karşıya kalmamak için birleştirmek zorundayız" dedi.

'DEPREM DAVALARIND TEK KAMU GÖREVLİSİ YARGILANMIYOR'

Adliye önünde açıklama yağan EMEP Antep Milletvekili Sevda Karaca da "Bu davadan bu deprem suçlarının bir daha bir bu ülkede gerçekleşmeyeceği bir karar bekliyoruz. Bugün bu davalarda tek bir kamu görevlisi yargılanmıyor. Bu suçlara göz yumanlar var. Onlar dava dosyalarına dahil bile edilmiyorlar. Dolayısıyla buradan çıkacak adaletli karar; suçu olan ve bu suçlara göz yuman kamu görevlilerinin yargılamasının kapısını açacaktır" diye konuştu.

USULSÜZLÜKLER BİLİRKİŞİ RAPORLARINA YANSIDI

Binayla ilgili usulsüzlükler bilirkişi raporlarına yansıdı. Karadeniz Teknik Üniversitesi'nin (KTÖ) hazırlandığı raporda statik ve mimari projeye uyulmadığı, kaçak kat inşa edildiği, beton kalitesinin yetersiz olduğu, taşıyıcı kolonun kesildiği ve usule aykırı tadilat yapıldığı ortaya çıktı.

MÜTEAHHİT KARDEŞLER YURT DIŞINA KAÇTI

Müteahhit Hasan Hüseyin Sever ve kardeşi Abdullah Devrim Sever ile ilgili bir gözaltı kararı verilmedi. Yurt dışına kaçan Sever kardeşler hakkında daha sonra kırmızı bülten çıkarıldı ve yakalama kararı verildi.

TÜM SANIKLAR TAHLİYE EDİLDİ

26 Nisan'daki duruşmada binanın ana taşıyıcı kolonlarının kesildiği tespit edilen mağazanın sahibi Faik Öğüt ve kardeşi Eyüp ile birlikte mağazanın bir önceki sahibi Nejdet Aypay tahliye edildi. Aynı celsede mahkemenin tutukluluğuna devam kararı verdiği binanın fenni mesulü Yılmaz Şahin Yurtyapan ise avukatının itirazı üzerine serbest bırakıldı ve böylece davada tutuklu sanık kalmadı.

ÜÇ SANIĞA CEZA BİR SANIĞA BERAAT TALEBİ

Duruşma savcısı 31 Mayıs'taki duruşmada mütalaasını açıkladı. Mütalaada; tutuksuz sanıklar Faik ve Eyüp Öğüt ile Yılmaz Şahin Yurtyapan halkında ‘Bilinçli taksirle ölüme sebebiyet verme’ suçundan üst sınırdan ceza, Necdet Alpay hakkında ise beraat talep edildi.

Öne Çıkanlar