Kolonya sıkıntısının arkasından özelleştirme çıktı
Özelleştirme öncesi etil alkol üretimi yapılan şeker fabrikaları üretmekten vazgeçmiş.
Koronavirüs salgını ile birlikte almak için kuyruklar oluşan kolanyanın üretiminde ihracata kısıtlama ve eczanelere üretim yetkisi verilmişti. Ancak tedarik sıkıntının arkasından özelleştirme saldırısı çıktı.
AKP döneminde özelleştirilen Türkiye Şeker A.Ş.'ye bağlı 14 fabrikada aynı zamanda kolonya üretiminde kulanılan etil alkol üretiliyordu. Ancak özelleştirme ile birlikte üretimden vazgeçildiği için kolonya üreticileri ithalata yönelmek zorunda kaldı.
'ALKOL KARA BORSAYA DÜŞTÜ'
Türkiye'de 33 şeker fabrikası bulunmasına rağmen, bunlardan sadece ikisinde etil alkol üretiliyor. Kırşehir Organize Sanayi Bölgesi’nde yüzde 70 alkol bazlı hijyenik el temizleyicisi üreten ve etil alkol tedariğinde sıkıntı yaşadıklarını belirten Okan Bozdağ, "Alkol kara borsaya düşmüş durumda. 25 gün önce 1 dolara aldığımız alkol etil alkolü 2.5 dolardan, izopropil alkolü ise 4.5 dolardan tedarik ediyoruz. Şekerpancarından üretilen etanolün fiyatı 2.5 dolara çıktığı için mısırdan üretileni tercih ediyoruz" dedi.
Bozdağ şekerpancarı fabrikalarının tekrardan üretime geçmesi gerektiğini belirterek, "Ne yazık ki Türkiye’de alkol üretimi durduruldu ve dışarıdan alkol ithal edilmeye başlandı. İlerleyen günlerde koronavirüsü nedeniyle alkole olan talepten dolayı etil alkol fiyatları da dolar bazlı artış gösterecek ve kolonya fiyatları daha da artacak" ifadelerini kullandı.(Cumhuriyet)