Konya Katliamı Davası'nda mahkeme başkanı tanıkları yönlendirdi

Konya Katliamı Davası'nda mahkeme başkanın yönlendirmesi üzerine fail Mehmet Altun'un yakınları tanıklıktan çekildi.

Konya Katliamı Davası'nda mahkeme başkanı tanıkları yönlendirdi

Konya’nın Meram ilçesinde 30 Temmuz 2021’de Kürt Dedeoğulları ailesinden 4’ü kadın 7 kişiyi katleden fail Mehmet Altun ile katliama azmettirmekten yargılanan Ali Çalık, Ali Keleş, İbrahim Keleş, Lütfi Keleş, Ayşe Keleş, Ramazan Çalık, Veli Keleş, Yahya Çalık ve Ali Keleş’in yargılandığı davanın 2’nci duruşması Konya 4’ncü Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü.

Dava avukatlarının reddi hakim taleplerini geri çevren mahkeme heyeti, duruşma salonunda dava avukatları, Dedeoğulları ailesinin yakınları ve müştekiler olmaksızın duruşmayı sürdürdü. Avukat ve izleyicilerin mahkeme heyetini alkışlarla protesto ederek duruşma salonundan ayrılmasının ardından sanıkların savunmalarına geçildi.

'AYŞE KELEŞ BENİ ARADI'

Dinlenen sanıklardan fail Mehmet Altun’un yeğeni İbrahim Keleş, katliamın gerçekleştiği gün pazarda olduğunu ifade ederek olayla herhangi bir bağının olmadığını öne sürdü. Altun’u en son Kurban Bayramında evlerine yaptığı ziyarette gördüğünü ifade eden sanık Keleş "Olayı arkadaşlarımın beni aramasıyla öğrendim. Bunun üzerine annem Ayşe Keleş beni aradı ve birlikte eniştem Yahya Çalık’ın evine gittik" dedi.

MAHKEMEDEN KÜRT SORUSU

Ardından söz alan fail Altun’un kardeşi Ayşe Keleş, Dedeoğulları ile 10 yıl öncesinde bir kavga yaşadıkları ve ardından 12 Mayıs’a kadar aralarında herhangi bir şey yaşanmadığını, diyaloglarının olmadığını söyledi. Mahkeme Başkanı sanık Keleş'e "Konuşmamanızda Kürt olmalarının bir bağı var mı?" diye sordu. Keleş ise olayın Kürt olmalarıyla alakası olmadığını iddia etti.

'SANA DA SİLAH ALALIM'

Kardeşi Altun'la pek ilişkilerinin olmadığını ileri süren Keleş, "Mehmet bize sık gelmezdi onu 2 ayda yalnızca 2 defa gördüm. Annem ve eşine sorduğumda ise Ankara’da bir kargo şirketinde çalıştıklarını söyledi" dedi. Mahkeme başkanının "Silahı var mıydı?" sorusuna Keleş, "Silahı var mıydı bilmiyorum ama hiç görmedim. Ama bir gün eşimle muhabbet ettikleri sırada eşime ‘Gel sana da bir silah alalım’ dediğini hatırlıyorum. Eşim de ona ‘Senin silahın var mı ki?’ diye sordu ama Mehmet cevap vermedi" şeklinde itirafta bulundu.

KATLİAM GÜNÜ TARLADA SAKLANMIŞ

Katliamın yaşandığı gün tarlada kızı, gelini ve işçileriyle birlikte çalıştığını söyleyen Keleş, "Silah sesi duyduk. Ardından işçim kızını aradı kızı da bir şey yok dedi. Sonra çalışanlar ‘Biz gidip bakalım’ dediler. Gittikten sonra beni arayıp eve gelmememi söylediler. Evime saldırdıklarını söyledi. Bana tarlada saklanmamı söylediler. Ben de tarlada saklandım sonra Ali Çalık’ı aradım gelip bizi alması için. O sıra polisi de aradık" diye konuştu.

'KURUSIKI SİLAHI VARDI'

Ardından söz alan fail Mehmet Altun’un yeğeni Ali Keleş’e de mahkeme başkanının, "Onların Kürt olmasıyla alakalı bir problem var mıydı?" şeklindeki sorusu üzerine sanık Keleş öyle bir durumun olmadığını iddia ederek, "Türklük Kürtlükle alakalı bir şey yok" dedi. Ardından mahkeme başkanının failin silahının olup olmadığı sorusu üzerine sanık Keleş, "Kuru sıkı tabancası olduğunu biliyorum. Düğünlerde kullanırdı" diye belirtti.

'AYŞE KELEŞ KATLİAMDA SEBZE TOPLADI’

Sanıkların ifadelerinin ardından duruşmada avukat ve müştekiler olmaksızın tanıklar dinlendi. Katliam günü sanık Ayşe Keleş ile tarlada birlikte çalışan H.A., A.K. ve Ş.E. tanık olarak dinlendi. Tanık olarak ifade veren H.A., "Olay günü tarlada çalışıyorduk. Silah sesi duymam üzerine kızımı aradım ancak bir şey olmadığını söyledi. Ardından kızım beni tekrar arayarak ‘Karslıların evini basmışlar. Kafalarına sıkmışlar. Evden alevler yükseliyor’ dedi. Biz mesai saatimiz dolduğu için eve gittik Ayşe Keleş ise tarlada sebze toplamaya devam etti" şeklinde beyanda bulundu.
Tanık A.K. ise benzer ifadeler kullanarak, "Olayın ardından eve gittim. Ayşe Keleş’e ‘Burada sıkıntı çıkabilir sizden bilirler. Mahalleye gelmeyin’ dedim" şeklinde konuştu.

MAHKEME TANIKLARI YÖNLENDİRDİ

Ardından tanık olarak dinlemesi beklenen Ayşe Keleş’in kızı ve fail Mehmet Altun’un yeğeni Merve Şen ile fail Altun'un kardeşi Fatma Güven’in eşi Mehmet Güven, mahkeme başkanının yönlendirmesiyle tanıklıktan çekildi. Mahkeme başkanı tanıklar dinlenmeden, "Tanıklıktan çekilme hakkın var. Tanıklık yapmak istiyor musun?" demesi üzerine tanık Merve Şen ile Mehmet Güven tanıklıktan çekildi.

Ardından Merve Şen’in eşi Hasan Şen tanık olarak dinlendi.

SALDIRI DOSYASI İSTENDİ

Tanık ifadelerinin ardından iddia makamı mütalaasını sunarak, önceki celsede kurulan ara kararda gelmeyen evraklar ile yanıtlanmayan müzekkerelerin yanıtlarının beklenmesine, sanıkların cezaevindeyken ankesörlü telefon ile yaptıkları telefon görüşmelerinin istenmesi ve çözümünün yapılarak dosyaya sunulmasına, Konya 8’inci Ağır Ceza Mahkemesindeki dava dosyasının bir örneğinin dosyaya eklenmesine, haklarında takipsizlik kararı verilen Zehra, İsmihan, İbrahim Altun ve Mehmet Güven'in tanıklıktan çekişlmelerini bildirmeleri nedeniyle haklarında işlem yapılmasına yer olmadığına, duruşmaya katılmayan sanık Ahmet Keleş'in zorla getirilmesine karar verdi. İddia makamı tutuksuz sanıkların adli kontrol tedbirlerinin devamına sanık Altun'un tutukluluk halinin devamına karar verilmesini istedi.

Ara kararını açıklayan mahkeme başkanı, önceki celse talep edilen ancak dosyaya eklenmeye eksik müzekerelerin yanıtların beklenmesine, Altun'un gittiği otellerde görüştüğü yabancı uyruklu kişilerin adreslerinin istenmesine, tanıklıktan çekilenlerin soruşturması dosyasındaki ifadelerinin okunmasına karar verdi. Tutuksuz sanıkların adli kontrol tedbirlerinin devamına, Altun'un tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Duruşma 19 Nisan'a ertelendi. (MA)

Dedeoğulları ailesi Mehmet Altun