Korkuteli'nde tarım arazilerine kömür ocağı açılıyor, köylüler baskı altında
Turkuaz Kömür, köylülerle 10 yıllığına arazilerini kullanmak için sözleşme imzaladı ve 10 yıl boyunca tarım yapmama şartı koydu.
ARTI GERÇEK - Antalya'nın Korkuteli ilçesi sınırları içerisinde bulunan Dereköy Yaylası, Dökük mevkiinde Turkuaz Kömür İşletmeleri A.Ş. tarafından kömür çıkarılmak istendiği, bu amaçla şirkete ruhsat verildiği belirtildi.
Korkuteli ve Dereköy Yaylası sakinleri ise tarım yaptıkları arazilerinde kömür madenciliği işletmesi istemediklerini duyurdu.
Dereköy köylüleri bir araya gelerek Korkuteli Kaymakamlığı'na dilekçe ile başvurarak köylerinde neden kömür madenciliği istemediklerini detaylıca anlattı.
Köylüler dilekçede, Turkuaz Kömür İşletmeleri Şirketi'nin bazı köylülerle 10 yıllığına arazilerini kullanmak için sözleşme imzaladığını, sözleşmede 10 yıl boyunca tarım yapmama şartı konulduğunu kaydetti.
Şirketin, Yayla mevkiinde tarlası bulanan, henüz sözleşme imzalamamış ve tarlalarında tarım yapan birçok köylüye de arazilerini kiralamak için sürekli haber gönderdiği ancak köylülerin arazilerini kiraya vermek istemedikleri belirtildi.
Dereköy köylülerinin kaymakamlığa verdiği dilekçede özetle şu ifadeler yer aldı:
"Korkuteli Dereköy Yayla Mevkii’nde açılmak istenen kömür madeninin, Dereköy’ün içme, sulama ve kullanma suyu kaynaklarına, tarıma, hayvancılığa, ormana, yollarımıza, tozuyla insan sağlığı ve temiz havaya, Korkuteli’nin en önemli su kaynağı olan Korkuteli Çayı ve Korkuteli Barajına zarar vereceğinden, kömür madeni açılmadan sürecin sonlandırılması talebi.
Antalya Korkuteli ilçesi sınırlarında, Dereköy Yaylası, Dökük Mevkiinde Turkuaz Kömür İşletmeleri Aş. Tarafından kömür çıkarılmak istenmektedir.
Dereköy’de bazı çiftçilerinden 10 yıl süreyle tarım arazisi kiralandığını ve bu arazilerin toplamda 50 dönüm civarında olduğu duyumunu almış bulunuyoruz.
Bazı köylüler daha önceden yakın çevrelerinde hiç görmedikleri kömür madenciliğinin ne olduğunu bile bilmeden arazilerine kira sözleşmesi yapmışlardır.
Kiraladıkları yerler ile ilgili yaptıkları sözleşmeden anlaşıldığına göre, kiraladıkları yerde 10 yıl süreyle, ekim, dikim, inşaat vb iş ve işlemlerin yapılmayacağı temel şart olarak belirtilmişlerdir.
Kömür madeni açmak isteyen şirket, tarlalarında tarım yapan birçok köylüden de tarım arazisi almak istediği için Yayla Mevkii’nde tarlası bulanan köylülere sürekli haber göndermektedir. Ancak köylüler tarlalarında tarım yaptığı için asla kiraya vermek istememekte ve köyünde kömür madenciliği yapılmasını da asla istememektedir.
Edinilen bilgiye göre Turkuaz Kömür İşletmeleri Aş. alana işletme ruhsatı almış bulunmaktadır.
Dereköy’lüler olarak bizler; tarım arazilerimizin ortasında aşağıdaki nedenlerle kömür madeni açılmasını istemiyoruz!
Tarım arazilerin ortasında kömür madeni olmaz, olamaz!"