Köyceğiz’de hayvanların cehennemi: Yurt dışından gelen devasa bağış, içler acısı bir barınak
Hayvan hakları aktivisti gönüllüler, yurt dışından gelen yüklü bağışa rağmen hayvan barınağının imkansızlıklarla boğuştuğunu söyledi.
![Köyceğiz’de hayvanların cehennemi: Yurt dışından gelen devasa bağış, içler acısı bir barınak](https://i.artigercek.com/2/1280/720/storage/old/news/151904.jpg)
ARTI GERÇEK - Muğla’nın Köyceğiz ilçesinde bulunan hayvan barınağının durumu içler acısı durumda. Belediyenin büyük bir arazisi olmasına rağmen küçük bir alana sıkıştırılan 500’e yakın hayvan ucuz, kalitesiz mamalarla besleniyor. Barınakta hayvanların yemesi için öbek öbek yerlere konulan mamalar çamura dönüşmüş durumdaydı.
‘BAĞIŞLARIN YÜZDE DOKSANI YURT DIŞINDAN’
21. yüzyıla yakışmayacak köhne bir yer olan bu hayvan barınağında 500’e yakın köpek olduğunu belirten bir gönüllü, eğer bu hayvan barınağında gönüllü çalışanlar olmasa bütün hayvanların belediye tarafından uyutulabileceklerini söyledi. Hayvan barınağının Köyceğiz Belediyesi sorumluluğunda ve yasal yükümlülüğünde olmasına rağmen barınağı yerel bir dernek olan Hayvan Dostları Derneği’ne (HAYDOK) devrettiğini ifade eden gönüllü, hayvan barınağının gelirinin yüzde 90’nın ise yurt dışından yapılan yüksek bağışlarla sağlandığını söyledi. Gönüllülerin yaptığı yüksek bağışlara rağmen hayvan barınağına yeterli ölçüde bakımının yapılmadığı, malzemenin alınmadığını söyleyen gönüllü, hiçbir hayvanda aşı, kısırlaştırma yapılmadığını belirtti. Hayvan hakları aktivisti olan gönüllü, hayvanların kalabileceği doğru dürüst bir barınağın olmadığını var olan kulübelerin de eski, bakımsız ve sayıca yetersiz olduğunu söyledi. Avrupa’dan yüklü bağışların yapıldığı söyleyen gönüllü, barınağa doğru dürüst harcama yapılmadığını belirtti. Aşılama, kısırlaştırma yapılmadığını bhayvanları için açılan muayene odasının depoya dönüştürüldüğünü vurguladı.
Barınağın bir rehabilitasyon ve bakım yeri olmaktan çıktığını söyleyen gönüllü, hayvanların çamur içinde ve her yaştan köpeğin bir alanda yaşadığını ifade eden gönüllü, zaman zaman köpekler arasında kavgalar olduğunu, yaralanma ve ölümler meydana geldiğini söyledi. Köyceğiz Döğüşbelen yolu üzerinde olan bu hayvan barınağının önü devasa bir çöp birikintisi ve kötü bir koku ile ziyaretçileri karşılarken, hayvanların bulunduğu alan ise adeta bir inşaat alanına benziyor. Öte yandan ziyaretçiler, barınağa hayvanların ısıracağı yönünde veridikleri bilgi ile içeri alınmamakta.
MESLEĞİ VETERİNERLİK OLMADIĞI HALDE HAYVANLARA İLAÇ VERİYOR
Uzun bir dönem barınakta çalıştığını ve gördüğü şeyler karşısında büyük bir hayal kırıklığı yaşadığını belirtti. Hayvan barınağının durumunu yetkili mercilere ilettiğini ancak yetkili isimlerin kendisini bu duruma karışmaması yönünde bir uyarıda bulunarak oradan uzaklaştırıldığını vurgulayan gönüllü, bu barınakta sorumlu bir kadının mesleği veterinerlik olmadığı halde hayvanlara ilaç verdiğini aktardı. Gönüllü aynı zamanda aktardığı her bilginin belgesinin elinde olduğunu ifade etti.
Kendisinin barınağa girmesinin yasaklandığını vurgulana gönüllü, aynı zamanda bazı köpeklerin uyutulduğunu aktardı. Gönüllü, "Yapılan uygulamaların yanlış olduğunu gördüğüm için beni istemediler. Bu uygulamaların en başında dernek başkanının eşi veteriner olmadığı halde hayvanlara enjeksiyon yapıyor. Hiçbir yasal hakkı yok. Ben bunlara karşı çıktığım zaman beni barınağa almamaya başladılar. Hatta barınağa 60 kişilik bir AKUT ekibi getirdim. AKUT ekibi içeri girip çalışmak istediler ama dernek başkanı AKUT ekibini içeri almadı. Dışardan barınağa bakmak için gelenleri risk olarak görüyorlar kendilerince. İmza topladık. İmzalarla beraber Muğla Büyükşehir Belesiyesi’ne şikayette bulunduk. CİMER’den tekrar şikayette bulunduk. Köyceğiz Belediye Başkanlığı yazdığımız dilekçelere cevap bile vermedi.
Manisa’dan hayvan barınağını denetlemeye gelen insanlar dönemin belediye başkanı yardımcısı Huriye Duran’ın yanına gitmiş. Gelen yetkililer hayvan barınağını ziyaret etmek istediklerini Huriye Hanım'a söylüyor, Huriye Hanım ise, ‘Gidersek barınağı el birliğiyle kapatırız. Durumu içler acısı’ cevabını veriyor. Gelen ekip barınağa gitmeden Manisa’ya dönüyor" dedi.
‘BIRAKIN KISIRLAŞTIRMA BAŞVURUSUNU TEDAVİ İÇİN BAŞVURU BİLE YOK’
Dilekçelerine, ‘Köyceğiz Belediye Başkanlığının hayvanları kısırlaştırma ve tedavi edilme işleminin Muğla Büyükşehir Hayvan Barınağı yapıyor’ yönünde cevap geldiğini aktaran gönüllü, "Bu, bir yalan! Her sene Muğla Valiliği’nde Hayvan Koruma Kurulu’nun bir toplantısı oluyor. Bu kurul toplantısından önce büyükşehir belediye ve ilçe belediyeleri valiliğe bir rapor sunuyor. Bu raporlar Sosyal İşler Şube Müdürlüğü’nde toplanıyor ve kurul günü Valiliğin önüne çıkartılıyor. Bu raporlarda Köyceğiz Belediyesi’nin bir köpek ya da kedi için büyükşehir belediyesine başvurusu yok. Bırakın kısırlaştırmayı tedavi başvurusu bile yok.
‘BARINAĞI BİR DERNEK YÖNETİYOR’
Barınak eski belediye başkanı ve yabancı bir grubun özverisi ile iyi niyetlerle açıldı ama mevcut belediye hiçbir şekilde destek vermediğinden yasal bütün yükümlülüklerini reddederek yerel bir derneğe teslim ediyor. Şu an barınağı bir dernek yönetiyor. Barınakta sadece köpekler var, kediler hiçbir şekilde umurlarında değil. Sokaklarda kedileri vuruyorlar ya da kediler sokakta bulunan köpekler tarafından parçalanıyor. Köyceğiz belediyesi iktidar partili bir belediye olduğu için şikayetimizi hiçbir şekilde kale almıyorlar. Artık arkalarında nasıl bir güç varsa hiçbir şeyi ciddiye almıyorlar.
Yurtdışından bu derneğe dünya kadar yardımlar geliyor. Ama bu desteklerin kayıtları yok. Dernek yönetimi para yiyor. Köyceğiz’in içinde hayvan besleyen 4-5 insan var. Belediye hiçbir şekilde ihale yapmadan ‘mama alıp veriyoruz, barınağa yardımcı oluyoruz’ diyerek dernek aracılığıyla bu besleme yapan kişilere yardım ettiğini herkes biliyor. Belediye barınağının ruhsatı yok. Aynı zamanda barınağa bakan derneğin anlaştığı iki veteriner var. Bakım ve tedavi yapmadıkları halde yüklü miktarda her ay ödenek aldıkları yönünde bilgiler var. Ama ne derece doğru bilmiyorum. Barınak değil bit pazarı gibi" dedi.
‘GERÇEKLER ARAŞTIRILSIN’
Cins köpeklerin de zaman zaman satıldığını ifade eden gönüllü, hayvanlar üzerinden büyük paralar kazanıldığını, yolsuzluğun olduğunu ileri sürerek, yetkilileri gerçeği araştırmak üzere göreve davet ettiğini belirtti.
Öte yandan Muğla Büyükşehir Belediyesi ile yaptığımız görüşmede Köyceğiz'de bulunan hayvan barınağından hiçbir yetkilinin hayvanların kısırlaştırılması, tedavisi yönünde herhangi bir taleplerinin olmadığını başvuru yaptıkları takdirde destek vereceklerini söyledi.