Kozlu sahilinde tıbbi atık tehdidi: 'Pek çok bulaşıcı hastalığın yayılmasına neden olabilir'

Zonguldak Kozlu'da pek çok tıbbi atık sahile vurdu. SES Eş Genel Başkanı Mehmet Sıddık Akın, tıbbi atıkların pek çok bulaşıcı hastalığın yayılmasına neden olabileceğini ve halk sağlığını tehdit ettiğini söyledi.

Esra ÇİFTÇİ

Artı Gerçek - Zonguldak Kozlu sahilinde tıbbi atıkların görünmesi tedirginlik yarattı. Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Eş Genel Başkanı Mehmet Sıddık Akın yerinde inceleme yaptıkları Kozlu sahilinde gördüklerini Artı Gerçek’e anlattı. Zonguldak Kozlu sahili için, “Gerçekten bugüne kadar gördüğüm en kirli sahillerden biriydi” diyen Akın, atılan tıbbi atıkların halk sağlığına büyük zarar verdiğini söyledi.

Mehmet Sıddık Akın, 27 Şubat günü temsilcilik yöneticilerinden Kozlu sahilinin halk sağlığını tehdit eden durumu öğrendiklerini bu durum üzerine Zonguldak şube yöneticileri ve MYK üyeleri ile birlikte Kozlu sahilinde yerinde inceleme yaptıklarını belirtti. Akın karşılaştıkları manzarayı şöyle anlattı:

“Gerçekten de bugüne kadar gördüğüm en kirli sahillerden biriydi. Sahillerin kirliliği sık sık gündem konusu oluyor, fakat sahillere tıbbi atıkların vurması görünür bir olay değil. Çünkü tıbbi atıkların bertaraf edilmesi ile ilgili hem sağlık kurumlarının hem de belediyelerin ciddi sorumlulukları var. Bu işlem tıbbi atıklar kontrol yönetmeliğine göre yapılır”

“Tıbbi atık, enfeksiyon yapıcı atıkları, patolojik atıkları ve kesici-delici gibi atıkları kapsar. Bunlar enjektör ve diğer tüm tıbbi girişim iğneleri, lanset, kapiller tüp, bisturi, bıçak, serum seti iğnesi, cerrahi sütur iğneleri, biyopsi iğneleri, intraket, kırık cam, ampül, lam-lamel, kırılmış cam, tüp ve petri kapları gibi batma, delme, sıyrık ve yaralanmalara neden olabilecek atıklardır”

'ENFEKTE ATIKLARDAKİ PATOJENLER İNSAN VÜCUDUNA GİREBİLİR'

Sıddık Akın, tıbbi atıkların ayrılması, taşınması, geçici depolanması, toplanması ve bertaraf edilmesinde Sağlık Bakanlığı, Sağlık Müdürlükleri, ilgili sağlık kurumları, hastaneler ve belediyeler gibi birçok kurumun sorumluluklarının net olarak tarif edildiğini belirtti. Bu tıbbi atıklar nedeniyle pek çok bulaşıcı hastalığın yayılma riski olduğunu söyleyen Akın ve tıbbi atıkların insan sağlığına zararlarını şöyle anlattı:

“Bu tür atıklarda parazit, bakteri ve virüs olma riski de yüksek. Bu yüzden kan örnekleri ve atıkları AİDS, hepatit B, hepatit C hastalıklarının bulaşmasına neden olabilir. Bulaşabilen cüzzam, veba, kolera, dizanteri, tüberküloz, kuduz, sıtma gibi hastalıklar ise biyolojik olumsuzluklara örnek gösterilir. Enfekte atıklar birçok patojen mikroorganizmalardan birini içerir. Enfekte atıklardaki patojenler birçok yolla insan vücuduna girebilir, deriden, batma, yıpranma veya kesi yoluyla, mukoz membranlar (temas) yoluyla, solunum yoluyla, ağız yoluyla”

'BU ATIKLARIN DENİZE ATILMASINDA SORUMLU OLAN KİŞİLER AÇIĞA ÇIKMALI'

Akın tüm bunların bir arada değerlendirildiğinde Kozlu gibi Zonguldak ilinin denize girilebilen ender sahillerinden birinde atıkların karaya vurmasının halk sağlığı açısından ciddi riskler barındırdığının altını çizidi:

“Bu atıklar ya doğrudan denize atılıyor ya da normal çöpler ile birlikte sahile yakın normal çöplerin atıldığı yere atılıp gerekli işlemler yapılmadığı için yağmur suları, rüzgâr vb. yöntemler ile denize ulaşma ihtimali var. Fırtınalı günlerde ya da dalgaların bol olduğu zamanda deniz içindeki atıklar tekrar karaya kusuyor
olabilir. Elbette bunların tamamı olasılık. Bu konuda ilgili kurumlar, sağlık müdürlüğü, belediyeler ve hastane yönetimleri gerekli araştırma ve incelemeyi yapmak zorundadır. Tıbbi atıkların kontrolü, taşınması ve bertaraf edilmesi ile ilgili yasal düzenleme ve çerçeveye uymamak ciddi anlamda suç teşkil ediyor. Bu sadece kamu sağlık kurumlarının tıbbi atıkları değil özel sağlık kurumlarının atıkları içinde geçerli bir kural. Bu atıkların denize atılması ya da ulaşmasında kimlerin sorumluluğu var açığa çıkarılması gereken bir konu”