Krize Sağlık Bakanlığı'nın emekli hekimlere çağrısı da çare olmadı: Sadece 36 hekim olumlu dönüş yaptı

Krize Sağlık Bakanlığı'nın emekli hekimlere çağrısı da çare olmadı: Sadece 36 hekim olumlu dönüş yaptı
Hekim göçünde yaşanan artış, hastanelerde hekime erişmemeye neden oluyor. Sorun karşında 67-72 yaş arası hekimlere 'mesleğe dön' çağrısı yapan Sağlık Bakanlığına yalnızca 36 hekim olumlu yanıt verdi.

Hasret VURUCU


ANKARA -. Türkiye’de sağlık sistemi, son yıllarda rekor kıran hekim göçüyle krizin eşiğinde. Düşük ücret, çalışma ortamındaki sorunlar, uzun mesai saatler ve buna eklenen şiddet olayları hekimlerin yönlerini Türkiye dışındaki adreslere çevirmesine neden oluyor.

Türk Tabipleri Birliği Hekim ve Hemşire Göçü Raporları’na göre 2021 ve 2022’de toplam 25 bin hekim yurtdışına göç ederken 2023’ün ilk sekiz ayında bu sayı 8 bin oldu. Göç eden branşlarda ilk sıra aile hekimliği yer alırken onu çocuk sağlık bölümü izliyor. Dünya Sağlık Örgütü, her 100 bin kişiye 230 doktor ve 120 uzman doktor düşmesini öneriyor, ancak Türkiye’de her 100 bin kişiye 205 doktor,105 uzman doktor düşüyor. Hekim sayısında oluşan açığın giderek büyümesi karşısında Sağlık Bakanlığı çareyi emekli olan 65-72 yaş arası hekimleri yeniden atamakta aradı. Ancak açılan kadrolara beklenen başvuru gerçekleşmedi.

36 HEKİM BAŞVURDU, KADROLAR BOŞ KALDI

Sağlık Bakanlığı, hekim göçü nedeniyle yaşanan darboğazı aşmak için geçtiğimiz hafta 65-72 yaş arasındaki hekimlere ‘mesleğe dönün’ çağrısı yaptı. Ancak açıklanan sonuçlar çağrının soruna çare olmadığını gösterdi. 2023 yılı 2’inci dönem 65-72 yaş yeniden atama kura sonuçlarına açılan 118 kişilik kadroya yalnızca 36 hekim başvurdu.

Bakanlığın açtığı kadrolara yeterli başvuru olmadığı için bazı bölümlere atama yapılamadı. Aile Hekimliği için açılan 6, anestezi için 7 kadro baş kaldı. Benzer biçimde dermatoloji endokrin, çocuk psikiyatri bölümlerine hiç başvuru olmadı.

'HEKİMLER ŞİDDETTEN DOLAYI GÖÇ EDİYOR'

Bakanlığın çağrısında tecrübe vurgusu yapıldığını söyleyen Ankara Tabip Odası (ATO) Genel Başkanı Muharrem Baytemur, "Elbette tecrübe önemli ancak bu adımın nedeni tecrübeden istifa değil. Genç meslektaşlarımız göç ediyor ve bu bir açık oluşturuyor, Bakanlık da açığı kapatmaya çalışıyor" dedi.

Başvurularının az olma sebebinin sağlık sisteminin içinde bulunduğu krize bağlayan Baytemur, "Hekimlerin yurtdışına gitmesinin önüne geçecek tedbirler alınması lazım. Yurtdışına giden hekimlerimiz için geçerli olan bir kaç gerekçe bu atama için de geçerli. Genel sağlık ortamının şiddet ortamı haline gelmiş olması hekimleri çalıştıkları yerden uzaklaştıran genç meslektaşlarımızı istifaya zorlayan en önemli gerekçelerden bir tanesi" diye konuştu.

'ATANAN HEKİMLERİ 7 GÜN 24 SAAT MESAİ BEKLİYOR'

Hekimlerin göç etmesine neden olan faktörler arasında yapılan raporlamalarda şiddet ve ağır çalışma koşulları ilk sıralarda yer alıyor. Göç nedeniyle hekim sayısındaki düşüş, çalışmaya devam eden hekimlerin omuzundaki yükü artırdığı gibi bazı içlerde uzman doktor bulmak neredeyse imkansız hale geldi. Ankara Tabi Odası Başkanı Baytemur’a göre bu faktörler yeni atanan 65-72 yaş arasındaki hekimler için ciddi sıkıntılar yaratacak:

"Atamalar büyük oradan ilçe ve şehir hastanelerine yapıldı. Hekimlerin atandıkları ilçede tek uzman hekim olarak çalışma ihtimali var. Buysa 7 gün 24 saat aralıksız çalışmak demek. Benzer bir durum şehir hastanelerinde yaşanıyor, aşırı yoğun bir çalışma temposu var. 65 yaşındaki meslektaşlarımız için yoğun bir hastanede ya da bir ilçede tek hekim olarak çalışmak çok kolay bir şey değil."

Öne Çıkanlar