Küçük İskender için tören: Huysuz, hissetli, kırılgan, zeki, riyasız bir adamdı
'Küçük İskender' adıyla bilinen ve kanser hastalığı nedeniyle dün hayatını kaybeden 55 yaşındaki şair Derman İskender Över için Akatlar Kültür Merkezi'nde tören düzenlendi. Törende bir çok isim konuşma yaptı. Orhan Alkaya, 'Küçük İskender' için "Huysuz, hissetli, kırılgan, vicdanlı, son derece zeki, riyasız, zaman içinde iyice buna hayranlık duydum, riyasız bir adamdı." dedi.
Kanser tedavisi gördüğü hastanede dün 55 yaşında hayatını kaybeden, 'Küçük İskender' olarak bilinen şair Derman İskender Över için Akatlar Kültür Merkezi'nde tören düzenlendi.
Küçük İskender'in cenazesi, cenaze namazının kılınacağı Ortaköy Büyük Mecidiye Camii’ne getirildi.
Üzerine mezun olduğu Kabataş Erkek Lisesi ve taraftarı olduğu Fenerbahçe Kulübü'nün atkısı ile karanfillerin bırakıldığı 'Küçük İskender'in naaşı sahneye konuldu.
Törene Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat, Ercan Karakaş, Gülten Kaya, Can Bonomo, Orhan Alkaya, Bedri Baykam, Ahmet Ümit, Yekta Kopan, Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç ve dostları katıldı. Şairin tabutunun üzerine Fenerbahçe ve Kabataş Lisesi atkıları koyuldu. Küçük İskender'in yakınları şair ile ilgili konuşmalar yaptı.
Konuşma yapan Sarıyer Belediye Başkanı Genç, Küçük İskender'in, "Ben ölürsem" şiirini okuyarak sözlerine başladı. Genç, "Bizim Kabataşlığın ötesinde yolumuz belediyemizin her yıl düzenlediği iki yılında kesişti. O kocaman yürek, şiir teknesinin doldurduğu bine yakın insanla şiirlerini paylaştı, yani yaşamı paylaştı. Sevgili kardeşim yolun açık olsun" diye konuştu.
Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat da, "Bugün çok zor bir görev için buradayız. Küçük İskender'i kaybetmiş olmanın derin üzüntüsü içerisindeyim. Yazamadığı daha yüzlerce eseri var, hepsinden mahrum kaldık. Ama bir yandan da iyi ki girmiş hayatımıza diyorum. Hem ruhumuza hem de kültür mirasımıza çok önemli katkılarda bulundu. Sadece bunun için kendisine şükran borçluyuz. Çok önemsiyoruz değerlerini yaşatacağız. Hepimiz gibi şairler de bu dünyadan göçer ama tek bir farkla. Onların eserleri onları ölümsüzleştirir. Tekrardan Küçük İskender'e Allah'tan rahmet diliyorum" ifadelerini kullandı.
ORHAN ALKAYA: SADECE İSTEĞİ YAŞAMAKTI, YAŞAMAK DA YAZMAKTI
Ardından sahneye çıkan şair, yazar ve tiyatro sanatçısı Orhan Alkaya da, Küçük İskender için bir konuşma gerçekleştirdi.
"Her ne kadar biliyorsak da kendimizi hazırlamış da olsa öyle olmuyor işte.Bir daha yeni bir anımızın olmadığını bilmek kahredici. İskender yıldız antresi yapanlardandı" diye sözlerine başlayan Alkaya, şöyle konuştu:
"Huysuz, hissetli, kırılgan, vicdanlı, son derece zeki, riyasız, zaman içinde iyice buna hayranlık duydum, riyasız bir adamdı. Bir riya toplumunu aldı, silkeledi, yerden yere vurdu. Ben onda bir şey gördüm. Ses Tiyatrosu'nda onu izlerken, bir şey gördüm. Çıkarken Haydar dedi ki, 'İskender'i izlerken Nazım'ı izler gibi oldum.' Neydi bu biliyor musunuz? Jestti bu. Kuvvetle tahmin ediyorum ki daha açılmamış kitapları vardır onun. Daha kitaplarını okuruz. Ama bir jest kaldı, riya toplumunun yüzüne vurulmuş koskoca bir jest kaldı. Dün buldum bu adı; yekpare. Yekpare İskender'i en iyi karşılayan kelime bence. Bir göze masin gibiydi. Zaman içinde bütünlenmedi sanki bütünlenmiş geldi ve zaman içinde parçalarını dağıttı. O bir yaşında bir çocuktu adeta, kadimdi adeta. Ve hayatını nasıl yaşamak istiyorsa öyle yaşadı. Sadece istediği yaşamaktı, yaşamak yazmaktı. Göz kamaştırıcıydı ama ışığını yaymaktan da zevk alırdı. O şiir gecelerini icra etti. E içki içilen de bir yer olması lazımdı. Hepsi bir araya geldi. Genç şairler için bir kürsü yarattı. Benim haz ettiğim geceler değildi ama İskender'in hatırına iki defa gittim. Çünkü çok güzel şiirler dinlerdiniz ama bazen de çok kötü şiirler dinlemek durumunda kalırsınız.
Bütünlenmiş bir adamı kaybedebilir misiniz? İskender daha farklı bir yerden de okunmalı ardık. İskender vicdandı, vicdanın okunmasıydı."
PELİN BATU: DAHA YAZACAĞIMIZ ÇOK ŞİİR VARDI
Konuşma yapan bir diğer isim ise Pelin Batu oldu. "İskender'le birbirimize karıcım-kocacım derdik. Aklımzıca evlilik kurumuyla alay ediyorduk" diyen Batu, "Bir gün İskender'i babamla tanıştırdım. 'Merak etmeyin ben kızınıza bir şey yapmam. Ben eş cinselim' dedi. Güya babamı rahatlattı ve ondan sonra birlikte nice filmde oynadık, pek çok hayal kurduk. Pek çok şiir hayal ettik, ülkeler hayal ettik. Onunla hep oturduğumuzda hayal ediyorduk. Rock konserlerinde dans ederken de daha yazacağımız çok fazla şiir, gideceğimiz çok konser, oynayacağımız çok oyun vardı. Çok zor geliyor. Onu oradayken sinirlendirmek istemiyorum. Eminim bu konuşmalardan çok sıkılıyordur. Çok teşekkür ederim" diye konuştu.
BEDRİ BAYKAM: EVRENSEL BİR İZ BIRAKTI
"Bugün yeni kuşak Türk edebiyatının çok büyük bir ismini, samimi, candan bir dostu kaybetmenin acısını yaşıyoruz" diye sözlerine başlayan Bedri Baykam da şunları kaydetti:
"Sözcüklerle beynimizle en tatlı ve en çarpıcı şekilde dalga geçer gibi yansıttığı dizeler hepimizin belleğinde büyük dalgalarla izler bıraktı. Kendisiyle 30 yıl önce beraber oynadığımız film setinde tanıştık. Esprileriyle, candanlığıyla hemen yakın dost olma elektriğini yakalamıştık.
Onun şiirinin evrensel boyutunu giderek daha da giderek güzel tercümelerle bütün dünya keşfetmeye devam edecek. O bağlamda yolunun çok açık olduğuna, ve evrensel bir iz bıraktığına inanıyorum."