Kurbanlık satamayan besici: Eziyeti biz çekiyoruz, parayı başkası kazanıyor

Devletin besiciyi desteklemesi gerek, yoksa tükeneceğiz diyen besici Muzaffer Çetin, ‘Bir hayvan yetişene kadar en az 15 bin TL’ye yem yiyor. Bir hayvanın günlük maliyeti 100 TL’ dedi.

Kurbanlık satamayan besici: Eziyeti biz çekiyoruz, parayı başkası kazanıyor

Kurban Bayramı besicilerin beklentisini karşılamadı. Hayvan bakımı ve beslenmesindeki zorluklara dikkati çeken besiciler, çektikleri eziyetin karşılığını alamadıklarını dile getirdi. Kurban Bayramı arifesinde beslediği hayvanlardan sadece 3 tanesini satan besici Muzaffer Çetin, "Bir hayvanın günlük maliyeti 100 TL. Ben canlı hayvanın kilosunu 85 TL’ye satıyorum, ancak kasapta etin kilosu 180 TL" diyerek aradaki uçuruma dikkati çekti.

Geçen sene 2 TL olan arpanın fiyatı 7-8 TL’ye, 90 TL olan bir torba yemin fiyatı 380 TL’ye yükseldiğini ancak geçen yıl 15 bin TL’ye satılan büyükbaş bir hayvanın bu yıl 30 bin TL’ye alıcı bulmadığını anlatan Urfalı besiciler, bir hayvanın aylık en az 3 bin TL’ye yem tükettiğini söyledi. Eyyübiye ilçesi Topdağı Mahallesi'nin kırsalına düşen 3 ayrı dağın eteğinde bulunan irili ufaklı 900 mağarayı ahır olarak kullanan besiciler, yol sıkıntısı çekiyor. Besiciler, 30 yıldır her seçim öncesi kendilerine verilen hiçbir sözün tutulmadığını belirterek, iş yeri statüsü olarak kullandıkları ahırlara yıllar sonra su getirildiğini ifade etti.

‘BEN CANLI HAYVANIN KİLO ETİNİ 85 TL’YE SATIYORUM, KASAPLARDA ETİN KİLOSU 180 TL’

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan haberde söz konusu bölgede 26 yıldır hayvancılık yaptığını anlatan Muzaffer Çetin, "Kurban beslemek çok zor. Maliyet çok fazla. Biz yetiştirirken birçok sorunla karşı karşıya kalıyoruz. Ben canlı hayvanın kilo etini 85 TL’ye satıyorum, ancak kasaplarda etin kilosu 180 TL" dedi.

‘HAYVANLARA VERDİĞİMİZ YEMİ BİLE BORÇLA ALIYORUZ’

Yem ve arpa fiyatlarında yaşanan fahiş artışa vurgu yapan Çetin, "Geçen sene daha ucuza satmamıza rağmen biz yine de memnunduk. Geçen sene kazandığımız para bizi mutlu ediyordu, ancak bu sene memnun değiliz. Besicilik zor günler yaşıyor. Kurbana kadar elimizde bulunan hayvanları satarak bir peşinat parası alıyoruz ve o peşinatla kurbandan sonra yerine hayvan alıyoruz. Ancak şu an yerine hayvan koyup koyamayacağımızı bilmiyoruz. Çok zor durumdayız. Daha önce senede bir kez zam yapılırdı, şu an her gün zam yapılıyor. Hayvanlara verdiğimiz yemi bile borçla alıyoruz. Bir hayvan yetişene kadar en az 15 bin TL’ye yem yiyor. Bir hayvanın günlük maliyeti 100 TL. Dışarıdan et ithal edildiği için de yetiştirici zarar ediyor. Çiftlikler artık boş. Kendi kendilerini kandırıyorlar. Rezil olduk. Millet zarar ettiği için artık hayvan beslemiyor" diye konuştu.

‘HERKES YETİŞTİRİCİLİĞİ BIRAKIYOR’

Çok sayıda kişinin hayvan beslemeyi bıraktığını söyleyen Çetin, şöyle devam etti:

"Bu yıl son şansımız. Yavaş yavaş herkes yetiştiriciliği bırakıyor. Ben geçen Kurban Bayramı’ndan önce 30-40 tane hayvan sattım ama şu an 3 tane satmışım. Millette para yok. Topdağı’nda yaklaşık 900 mağara var. Her mağarada üreticinin bütçesine göre 30-80 arasında hayvan var. Eskiden daha çok hayvan vardı. Her mağarada eskiden 200-300 tane hayvan vardı şu an 20-30’a kadar geriledi. Her geçen gün azalıyor. Sattığımızın yerine yenisini koyamıyoruz."

‘MAĞARALARA VERGİ VERİYORUZ’

Bölgede yaşanan yol sorununa değinen Çetin, "Yol sorunumuz var. Millet buraya kurban almaya gelemiyor. Buraya yürüyerek çıkmak çok zor. Samanlar buraya araçla taşınamıyor. Buraya gelen arpa satıcıları yol nedeniyle bizden daha fazla para talep ediyor. Bu mağaralar mahallenin içinde. Biz bu mağaralara vergi veriyoruz. Elektrik ve su faturası ödüyoruz. Ancak yolu yapılmıyor. Burası ile tarihi Balıklıgöl Platosu arasında 2 kilometre yol var. Bize seçim dönemlerinde yolunuzu yapacağız diyorlar ama seçimden sonra unutuyorlar. Seçim yaklaştı, yine diyecekler 'yapacağız'. Devletin besiciyi desteklemesi gerek, yoksa tükeniyoruz" dedi.

zarar borç maliyet Kurban Bayramı