Kürdistani İttifak Çalışması'ndan ‘ortak komisyon’ kararı: 21 Mart'tan sonra bir araya geleceğiz
Kürdistani İttifak Çalışması, çalışmaların tek bir çatı altında yürütülmesi için ortak komisyon kurulması kararı aldı.
Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Azadî Partisi, Devrimci Demokratik Kürt Derneği (DDKD), İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA), Kürdistan Komünist Partisi (KKP), Kürdistan Demokratlar Platformu (PDK) ve Kürdistan Demokrat Partisi-Türkiye'nin içinde yer aldığı Kürdistani İttifak Çalışması, 12 Mart'ta gerçekleştirdikleri son toplantıyla yeni bir karar aldı. KKP Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, Azadi Partisi Sözcüsü Ayettulah Aşiti, PİA Genel Başkanı Mehmet Kamaç ve HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer, gerçekleştirilen toplantı ve alınan kararlara dair Mezopotamya Ajansı’na (MA) konuştu.
KOMİSYON KARARI
Toplantıda Newroz programı, anadil çalışması ve ulusal birlik gündemlerinin ele alındığını belirten Çiftyürek, yakın bir zamanda Kürdistani İttifak Çalışması için bir komisyon oluşturulacağı bilgisini verdi. Çiftyürek, toplantıda ulusal birliğe ilişkin aldıkları planlamayı, "Kürdistan ittifakı üzerinde durduk bu toplantıda ittifak üzerinde çalışmalarımız sürecek, birlik konusunda yakın bir zaman içerisinde komisyon toplanacak. Hangi program üzerinde ittifak yürüyecek ve hangi prensip üzerinde yürüyecek noktasında kararlar olacak. Sonra tüm parti başkanları çağrılacak. Yani yakın bir zaman içerisinde tekrar bir araya geleceğiz. Bu sefer topu taca atmayacağız, somut bir şekilde kararlar alacağız. 21 Mart'tan sonra bir araya geleceğiz" şeklinde anlattı.
İLK SOMUT KARAR
Azadi Partisi Sözcüsü Ayettulah Aşiti, yaklaşık 2 yıldır süren çalışmalar sonucunda ilk kez somut karar alındığını söyledi. Oluşturulacak komisyonun önemine değinen Aşiti, birliğin Kürtler açısından yeni bir sürecin başlangıcı olacağına işaret etti.
TEK YOL BİRLİK
PİA Genel Başkanı Mehmet Kamaç, toplantının esas ve yol noktasında önemli olduğunu vurgulayarak, "Önümüzdeki süreçte ulusal birlik konusunda önemli adımlar atılacak. İttifak sadece teorik ve masa başında yürümez, sokakta halkla pratik bir şekilde yükselir. Tüm partiler bu esaslar üzerinde. Gerçek ittifak pratikte yükselir, teoride çok büyük, özel konuşmalar olabilir ama bu ittifakın esası pratiktir. Birlikten başka hiçbir yolumuz yok. Dört parça Kürdistan’da saldırılar var, bu saldırıların olmasında en büyük eksiklik birliğin olmamasıdır" dedi.
SON AŞAMA
HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer de "Ulusal birlik sağlanmadığı takdirde özgürlükten söz edilmez" diyerek, birliğin önemine vurgu yaptı. Ulusal birlik temelinde yapılan toplantıların en önemlisini gerçekleştirdiğini ifade eden Taşçıer, "Somut adımların artık atılması için ulusal birliğin programının yazılması ve bir yol haritası hazırlanması gerektiğini konusunda fikir birliği sağlandı. Newroz’dan sonra kamuoyuna deklare edilecek. Bugünkü delegasyon da partilerin genel başkanları da buradaydı, birliğin sağlanması için çaba sarf edildi. Son aşamaya gelindi diyebiliriz. Çünkü dokuz siyasi partinin ortak düşüncesi de ulusal birliğin sağlanmasının elzem olduğu düşüncesi ortaya çıktı" şeklinde konuştu.